2023-04-06 10:56:47
Φωτογραφία για Η υπάρχουσα ράμπα στο λιμάνι του Μύτικα πρέπει να μεταφερθεί εκτός οικισμού, στη θέση «Βορρός». Αβάσταχτη η όχληση για τον οικισμό και χωρίς κανένα όφελος.
Γράφει ο Γιώργος Πουρνάρας.

Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

Όταν ολοκληρώθηκε(;) το υπάρχον λιμάνι του Μύτικα (τέλος της δεκαετίας του 2000), κατασκευάστηκε εντός αυτού μια ράμπα ανέλκυσης – καθέλκυσης σκαφών. Το λιμάνι είχε χαρακτήρα αλιευτικού καταφυγίου και η μελέτη του περιλάμβανε και την κατασκευή ράμπας για προφανείς λόγους: Να υπάρχει δυνατότητα για την ανέλκυση – καθέλκυση των αλιευτικών σκαφών σε περίπτωση ανάγκης, φόρτωση πυροσβεστικών οχημάτων για Κάλαμο – Κάστο κ.λπ.... Δεν έγινε τότε για να λειτουργήσει, όπως σήμερα, σαν ράμπα εξυπηρέτησης εκατοντάδων σκαφών που μπαινοβγαίνουν σε μια μέρα στο λιμάνι, δημιουργώντας κυκλοφοριακό κομφούζιο στην ανατολική είσοδο του οικισμού και στο χώρο του λιμανιού, χωρίς κανένα όφελος για τον οικισμό.

Η όχληση αυτή κάθε χρόνο είναι διαρκώς αυξανομένη, καθώς η χωρίς κανόνες λειτουργία του λιμανιού και ο χωρίς αντίτιμο ελλιμενισμός των σκαφών, έχει καταστήσει το λιμάνι του Μύτικα πρόσφορο προορισμό (πάρκινγκ σκαφών).


Υπόψη ότι η είσοδος – έξοδος προς το λιμάνι γίνεται μέσω μια στενής παραλιακής οδού πλάτους 5-5.50 μέτρων, διπλής κατεύθυνσης.

Φανταστείτε τι επικρατεί, ιδίως το καλοκαίρι και δη τα Σαββατοκύριακα, όταν διασταυρώνονται, με αντίθετη πορεία, 2 αυτοκίνητα με τρέιλερ σ’ αυτό το στενό δρόμο των 5 μ., που δεν έχει καν πεζοδρόμιο. Οι πεζοί κινδυνεύουν, ειδικά το σούρουπο – βράδυ που ο φωτισμός είναι ελλιπέστατος.

Η κατάσταση πλέον είναι εκτός έλεγχου, καθόσον η κίνηση σκαφών αυξάνεται κάθε χρόνο. Κάποιοι από μας τους περιοίκους, μόνιμους κατοίκους, ζητήσαμε ήδη από το 2009 με έγγραφο μας από την Κτηματική Υπηρεσία τη γνωμάτευση της για τη μετάθεση της ράμπας στην ΒΔ είσοδο του οικισμού, στη θέση «Βορρός».

Η Κτηματική Υπηρεσία με απαντητικό της έγγραφο, συμφώνησε με την πρόταση μας, υπέδειξε μάλιστα και το νομικό πλαίσιο για την έγκριση της σχετικής άδειας. Σημειωτέο ότι συμφώνησε και για τη δημιουργία μιας δεύτερης ράμπας στη θέση «Παλιομάγαζα», κοντά στην «Παλιόβαρκα», ώστε να μοιραστεί ο φόρτος της ράμπας του οικισμού (δείτε εδώ).

Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν από τότε (κοντά 15 χρόνια), παρά την έγγραφη αυτή πρόταση των κατοίκων και της Κτηματικής Υπηρεσίας προς το Δημοτική Αρχή της Αλυζίας αρχικά και του Ξηρόμερου στη συνέχεια, δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Δεν είναι δυνατόν όμως να συνεχιστεί αυτή η αδράνεια, πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την κατασκευή ράμπας στο «Βορρό» με τη λήψη της σχετικής άδειας.

Σημειώνω ότι στη θέση αυτή στην είσοδο του οικισμού, υπάρχει δημοτική έκταση 2 στρεμμάτων περίπου, όπου είναι δυνατή η προσωρινή στάση και στάθμευση οχημάτων, τρέιλερ κ.λπ, ώστε να μη δημιουργείται κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Εννοείται ότι πρέπει να γίνει μια στοιχειώδης κυκλοφοριακή ρύθμιση γι αυτό. Ο Δημοτικός αυτός χώρος θα μπορούσε να δοθεί σε κάποιον ιδιώτη με αντίτιμο και να αποφέρει και κάποιο έσοδο στον Δήμο, αλλά κυρίως να υπάρχει κάποιος υπεύθυνος για τη ρύθμιση και λειτουργία του χώρου και να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Γνωρίζω ότι πρόκειται να προκηρυχτούν κάποιες μελέτες από το Λιμενικό Ταμείο Ξηρόμερου σχετικές με το λιμάνι του Μύτικα (χερσαία ζώνη), την παράκτια ζώνη, τη οροθέτηση τουριστικού καταφυγίου κλπ. Οι μελέτες αυτές θα μπορούσαν να περιλάβουν και τη μελέτη για την άδεια της νέας ράμπας. Όμως, επειδή είναι σίγουρο ότι θα αργήσουν να τελεσιδικήσουν, η ράμπα πρέπει να αδειοδοτηθεί αυτοτελώς.

Δεν πρόκειται για ιδιαίτερα απαιτητική μελέτη, προσωπικά είμαι διαθέσιμος να συνδράμω στη σύνταξη της. (δείτε παρακάτω ανάλογη ράμπα που κατασκευάστηκε πρόσφατα δίπλα στη γέφυρα Ρίου –Αντιρρίου).

Η υπάρχουσα ράμπα στο λιμάνι πρέπει να σφραγιστεί και να χρησιμοποιείται μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς που δημιουργεί αβάσταχτες συνθήκες όχλησης εντός του οικισμού, χωρίς κανένα όφελος για κανέναν.

Η ράμπα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, και να γίνει στο «Βορρό». Είναι προφανή τα οφέλη για τον οικισμό, αφού τα σκάφη θα οδηγούνται μέσω της επαρχιακής οδού στο σημείο αυτό στην είσοδο του, χωρίς κυκλοφοριακά προβλήματα.
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ