2023-08-22 10:08:55
Φωτογραφία για Ένα απλό ξέπλυμα του στόματος προειδοποιεί για κίνδυνο καρδιακής νόσου
Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε προειδοποιητικά σημάδια καρδιαγγειακής νόσου από ένα απλό δείγμα σάλιου; Επιστήμονες στον Καναδά ισχυρίζονται ότι βρήκαν έναν τρόπο να το κάνουν.

Το περιοδόντιο είναι μια εξαιρετικά αγγειοποιημένη περιοχή του στόματος και η περιοδοντίτιδα, μια συνήθης φλεγμονή, προκαλεί αρνητικές λειτουργικές και δομικές αλλαγές στα αγγεία. Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα απλό στοματικό ξέπλυμα για να δει εάν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, ένας δείκτης φλεγμονής των ούλων, στο σάλιο υγιών ενηλίκων θα μπορούσαν να συνδέονται με προειδοποιητικά σημάδια για καρδιαγγειακή νόσο και διαπίστωσε ότι τα υψηλά επίπεδα συσχετίζονται με διατάραξη που προκαλείται από τη ροή, η οποία λειτουργεί ως πρώιμος δείκτης κακής αρτηριακής υγείας.

«Ακόμη και σε νεαρούς υγιείς ενήλικες, τα χαμηλά επίπεδα στοματικού φλεγμονώδους φορτίου μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, η οποία είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Δρ Trevor King του Mount Royal University, αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Oral Health.


Η περιοδοντική νόσος επηρεάζει έως και το 90% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού και στο παρελθόν έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Τώρα οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι οι φλεγμονώδεις παράγοντες μπορεί να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των ούλων και να βλάψουν το αγγειακό σύστημα.

Ο King και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν μελετώντας επί του παρόντος υγιείς νέους χωρίς διαγνωσμένα περιοδοντικά προβλήματα για να προσδιορίσουν εάν τα χαμηλότερα επίπεδα στοματικής φλεγμονής μπορούν να σχετίζονται κλινικά με την καρδιαγγειακή υγεία.

«Αρχίζουμε να διακρίνουμε περισσότερες σχέσεις μεταξύ της στοματικής υγείας και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου», δήλωσε ο Ker-Yung Hong, πρώτος συγγραφέας της μελέτης και φοιτητής στην οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο του δυτικού Οντάριο. «Βλέποντας ότι η στοματική υγεία μπορεί να έχει αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ακόμη και σε νεαρά υγιή άτομα, αυτή η ολιστική προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά».

Η ομάδα επέλεξε ως βασικούς δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου την ταχύτητα παλμικού κύματος, η οποία μπορεί να μετρήσει τη δυσκαμψία των αρτηριών και τη διαστολή που προκαλείται από τη ροή- ένα μέτρο του πόσο καλά μπορούν να διαστέλλονται οι αρτηρίες-για να επιτρέψουν υψηλότερη ροή αίματος. Αυτά μετρούν άμεσα την αρτηριακή υγεία: οι δύσκαμπτες και δυσλειτουργικές αρτηρίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων των ασθενών.

Οι επιστήμονες στρατολόγησαν 28 μη καπνιστές ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών (16 άνδρες και 12 γυναίκες), χωρίς συννοσηρότητες ή φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και χωρίς να έχουν ιστορικό περιοδοντικής νόσου. Στους εθελοντές ζητήθηκε να νηστέψουν για έξι ώρες πίνοντας μόνο νερό, πριν επισκεφθούν το εργαστήριο.

Στο εργαστήριο, οι συμμετέχοντες ξέπλυναν το στόμα τους πρώτα με νερό και μετά με φυσιολογικό ορό, ο οποίος συλλέχθηκε για ανάλυση. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ξάπλωσαν για 10 λεπτά για να κάνουν ηλεκτροκαρδιογράφημα και παρέμειναν ξαπλωμένοι για άλλα 10 λεπτά, για να μετρήσουν οι επιστήμονες την αρτηριακή τους πίεση, τη διαστολή που προκαλείται από τη ροή και την ταχύτητα των παλμικών κυμάτων.

«Αυτό το τεστ στοματικής έκπλυσης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τον ετήσιο έλεγχο ρουτίνας που κάνετε στον οικογενειακό γιατρό ή στον οδοντίατρο», δήλωσε ο Δρ Michael Glogauer από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, συν-συγγραφέας της μελέτης. «Είναι εύκολο να εφαρμοστεί ως εργαλείο εκτίμησης της στοματικής φλεγμονής σε οποιαδήποτε κλινική».

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων στο σάλιο σχετίζονταν σημαντικά με την κακή διαστολή που προκαλείται από τη ροή, υποδηλώνοντας ότι οι άνθρωποι που τα διαθέτουν μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ωστόσο, δεν υπήρχε σχέση μεταξύ των λευκών αιμοσφαιρίων και της ταχύτητας των παλμικών κυμάτων, επομένως δεν είχαν ακόμη σημειωθεί μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των αρτηριών.

Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η φλεγμονή του στόματος που περνάει στο αγγειακό σύστημα, επηρεάζει την ικανότητα των αρτηριών να παράγουν μονοξείδιο του αζώτου που τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται στις αλλαγές στη ροή του αίματος. Τα υψηλότερα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αγγειακή λειτουργία. Ωστόσο, τα επίπεδα που βρέθηκαν στους συμμετέχοντες συνήθως δεν θεωρούνται κλινικά σημαντικά.

«Συνιστάται πάντα η βέλτιστη στοματική υγιεινή εκτός από τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο», λέει ο Κινγκ σε σχετικό δελτίο τύπου. «Ωστόσο, αυτή η μελέτη ήταν πιλοτική και ελπίζουμε να αυξήσουμε τον πληθυσμό της και να διερευνήσουμε περαιτέρω αυτά τα αποτελέσματα. Ελπίζουμε επίσης να συμπεριλάβουμε περισσότερα άτομα με ουλίτιδα και πιο προχωρημένη περιοδοντίτιδα για να κατανοήσουμε βαθύτερα τον αντίκτυπο των διαφορετικών επιπέδων φλεγμονής των ούλων με καρδιαγγειακούς όρους».
ΠΗΓΗ themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ