2023-09-26 08:21:10
Φωτογραφία για Μυρτιά νάνα. Ένα πολύ όμορφο φυτό για πολλές χρήσεις
Πoλύ όμορφης εμφάνισης θαμνώδες, με πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την κλασική Μυρτιά, για χρήση σε κήπους και μπαλκόνια. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Myrtus communis η βοτανολογική ονομασία της νάνας Μυρτιάς και πρόκειται για πολυετές και αειθαλές θαμνώδες που στην περιοχή της Μεσογείου, όπως και το δέντρο της Μυρτιάς, καλλιεργείται από τους Ρωμαϊκούς ακόμη χρόνους. 

Η καλλωπιστική αξία της οφείλεται τόσο στα λευκά λουλούδια που δίνουν πολύ εντυπωσιακή όψη στα ανθισμένα φυτά, όσο και στο ορθόκλαδο φύλλωμα που αποτελείται από μικρά, στιλπνά, δερματώδη και αντικριστά φύλλα σε λογχοειδές σχήμα. 

Τόσο το φύλλωμα όσο και τα άνθη διαθέτουν πολύ ευχάριστο άρωμα. 

Σε πλήρη ανάπτυξη το ύψος της νάνας Μυρτιάς φτάνει έως περίπου δύο μέτρα, με ελαφρά μικρότερη παράπλευρη ανάπτυξη. 

Ανήκει στα είδη που με το κατάλληλο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και στο επιθυμητό σχήμα πχ μπάλας. 


Πρόκειται για ένα γενικά εύκολης καλλιέργειας και ανθεκτικό καλλωπιστικό, με εξαίρεση την μειωμένη αντοχή της στις  χαμηλές θερμοκρασίες. 

Σε περίπτωση παγετού θα πρέπει να καλύπτεται με το ειδικό αντιπαγετικό ύφασμα. 

Απόλυτα κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς η ανάπτυξή της δεν επηρεάζεται από την αλατότητα του εδάφους. 

Φυτό κατάλληλο για μαζικές ή μεμονωμένες φυτεύσεις σε παρτέρια, διαδρόμους κήπου,νησίδες,βραχόκηπους αλλά και δοχεία φύτευσης όπου ευδοκιμεί εξίσου ικανοποιητικά. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιήστε για την νάνα Μυρτιά ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα εξωτερικού χώρου που να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Αναπτύσσεται το ίδιο ικανοποιητικά σε ηλιόλουστα και ημισκιερά σημεία, προστατευμένα από τον έντονο βοριά. 

Ιδανικές θέσεις τα σημεία που το φυτό θα δέχεται ανεμπόδιστα πρωινό και απογευματινό ήλιο αλλά θα μένει προστατευμένο από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία τις μεσημεριανές ώρες, ειδικά στην διάρκεια του καλοκαιριού.

Ευδοκιμεί και σε συνθήκες έντονης σκιάς αλλά με αισθητά μειωμένη ανθοφορία. 

Πότισμα: Έχει σχετικά αυξημένες ανάγκες σε νερό το πρώτο διάστημα ανάπτυξής της έως να εγκατασταθεί πλήρως. 

Άνοιξη και φθινόπωρο θα πρέπει να ποτίζεται δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν.

Στην διάρκεια των φυσιολογικά ζεστών περιόδων του καλοκαιριού χρειάζεται βαθύ τουλάχιστον 3-4 φορές  την εβδομάδα.  

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται το φυτό εξαρτάται ασφαλώς και από την θέση του και τον βαθμό έκθεσής του στην ηλιακή ακτινοβολία. 

Κλάδεμα: Στην διάρκεια του χειμώνα μπορεί να κλαδευτεί ελαφρά με σκοπό την διατήρηση του συμπαγούς σχήματος και αφαίρεση τυχόν αδύναμων - ξερών βλαστών. 

Λίπανση: Ένα κοινό κοκκώδες ενισχυτικό για καλλωπιστικά, αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου, συμβάλλει στην εντονότερη ανθοφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η νάνα Μυρτιά παρουσιάζει μακρά περίοδο ανθοφορίας από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο.

Μετά τον μαρασμό των λουλουδιών οι στήμονες μετατρέπονται σε μελανούς στρογγυλούς καρπούς που προσδίδουν πολύ όμορφη στο φυτό και στην διάρκεια του χειμώνα. 

Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μπορούν να φυτευθούν άνοιξη και καλοκαίρι, όσο οι θερμοκρασίες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλές ή με τρυφερά μοσχεύματα στην διάρκεια της άνοιξης. 

Σε πολλά φυτώρια θα βρείτε νάνα Μυρτιά για να προσθέσετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας αυτό το πολύ όμορφης όψης και εύκολης καλλιέργειας φυτό.
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ