2023-10-06 07:46:02
Φωτογραφία για Αουκούμπα. Ο πανέμορφος θάμνος με την χριστουγεννιάτικη όψη
Πoλύ όμορφης εμφάνισης θάμνος με εντυπωσιακά μπλε λουλούδια και πολύ μεγάλη περίοδο ανθοφορίας. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Aucuba japonica η βοτανολογική ονομασία τoυ και πρόκειται για πολυετή και αειθαλή τροπικό θάμνο, με καταγωγή από την Ιαπωνία. 

Διαθέτει αρκετές ποικιλίες που διαφέρουν κυρίως στην ένταση των αποχρώσεων του φυλλώματος με πιο κοινή την Aucuba japonica Krotonifolia

Σε πλήρη ανάπτυξη το ύψος της Ακουκούμπα φτάνει τα 2-3 μέτρα, ανάλογα με την ποικιλία, με περίπου αντίστοιχη παράπλευρη ανάπτυξή. 

Το πυκνό της φύλλωμα αναπτύσσεται σε σφαιρικό σχήμα αποτελείται από μεγάλου μήκους, οδοντωντά και γυαλιστερά φύλλα που φέρουν πολυάριθμα κιτρινωπά στίγματα.

Οι στιλπνοί καρποί που δημιουργούν ταξικαρπίες στις άκρες των βλαστών έχουν κατακόκκινο χρώμα και μέγεθος μικρής ελιάς. 

Η καλλωπιστική αξία της Αουκούμπα οφείλεται τόσο στο εντυπωσιακό δίχρωμο φύλλωμα όσο και τους κόκκινους καρπούς, που παραμένουν στο φυτό σε ολόκληρη την διάρκεια του χειμώνα και του προσφέρουν πολύ ξεχωριστή ...χριστουγεννιάτικη όψη. 


Φυτό κατάλληλο για μεμονωμένες ή μαζικές  φυτεύσεις σε παρτέρια, διαδρόμους κήπου και νησίδες, για σημεία κάτω από δέντρα αλλά και για γλάστρες σε κήπους ή σκεπαστά μπαλκόνια όπου ευδοκιμεί εξίσου καλά.

Η τοποθέτηση - φύτευση σε εξωτερικό περιβάλλον θα πρέπει να γίνεται άνοιξη - καλοκαίρι και όσο επικρατούν κανονικές θερμοκρασίες. 

Μπορεί χωρίς πρόβλημα να καλιεργηθεί και ως φυτό εσωτερικού χώρου, σε θέσεις προστατευμένες από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. 

Η Αουκούμπα ανήκει στα δίοικα είδη, υπάρχουν δηλαδή αρσενικά και θηλυκά φυτά. Έτσι για έντονη καρποφορία των θηλυκών φυτών απαιτείται γονιμοποίηση του άνθους από αρσενικό. Για την ιδανική αξιοποίηση των κηποτεχνικών χαρακτηριστικών της, όταν καλλιεργείται σε κήπο, προτείνεται η φύτευση σε ομάδες τριών τουλάχιστον φυτών εκ των οποίων το ένα αρσενικό. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Αουκούμπα ένα εμπλουτισμένο και ελαφρύ φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Αναπτύσσεται σε σκιερά και ημισκιερά, δροσερά σημεία και σε κάθε περίπτωση θέσεις προστατευμένες από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και τον έντονο αέρα. 

Μπορεί να δέχεται για λιγοστές ώρες της ημέρες μόνο πρωινό ή απογευματινό ήλιο, όμως γενικά η ηλιοφάνεια την καταπονεί και επηρεάζει σημαντικά την υγική ανάπτυξή της. 

Είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σπάσια προσβάλλεται από ασθένειες. 

Πότισμα: Έχει αυξημένες ανάγκες σε πότισμα και το χώμα της πρέπει να διατηρείται μόνιμα ελαφρά υγρό.

Η πολύ καλή αποστράγγιση του χώματος είναι σημαντικός παράγοντας για την ευρρωστία του φυτού καθώς το χώμα θα πρέπει να διατηρεί μια ελαφρά υγρασία αλλά χωρίς να "λασπώνει".

Τις ζεστές περιόδους χρειάζεται πότισμα κάθε 1-2 ημέρες, ενώ όλες τις εποχές αν δεν επικρατούν συνθήκες υγρασίας και βροχοπτώσεις έχει επίσης ανάγκη από νερό.

Το βρέξιμο των φύλλων επίσης ευνοεί την διατήρηση της υγρασίας που χρειάζεται. 

Κλάδεμα: Στην διάρκεια της άνοιξης μπορεί να κλαδευτεί κυρίως για την διατήρηση συμπαγούς σχήματος και διατήρηση του φυτού στο επιθυμητό μέγεθος. 

Λίπανση: Ένα πλήρες ενισχυτικό μία φορά τον μήνα, εκτός των πολύ ζεστών περιόδων του καλοκαιριού, συμβάλλει σημαντικά στην εντονότερη καρποφορία και την γενική ευρρωστία του φυτού. 

Ανθοφορία - Πολλαπλασιασμός

Η Αουκούμπα παρουσιάζει ανεπαίσθητη ανθοφορία στην διάρκεια του φθινοπώρου με πολύ μικρού μεγέθους κοκκινωπά λουλούδια. 

Πολλαπλασιάζεται με ημιξυλώδη μοσχεύματα  στην διάρκεια του καλοκαιριού. 

Σε φυτώρια θα βρείτε φυτά  Αουκούμπα για να προσθέσετε στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας αυτό το πολύ όμορφο καλλωπιστικό, η όψη του οποίου ειδικά στην διάρκεια του χειμώνα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.  
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ