2024-02-21 12:52:12
Φωτογραφία για 21 Φεβρουαρίου η επανείσοδος του δορυφόρου ERS-2
Η αποστολή ERS-2 εκτοξεύτηκε στις 21 Απριλίου 1995 και αποτελούσε τότε το πιο εξελιγμένο διαστημικό σκάφος παρατήρησης της Γης, που αναπτύχθηκε και εκτοξεύτηκε ποτέ από την Ευρώπη. Μαζί με το σχεδόν πανομοιότυπο ERS-1, συγκέντρωσε πληθώρα πολύτιμων δεδομένων για την επιφάνεια της Γης, τους ωκεανούς και τα πολικά καλύμματα και παρακολουθούσε φυσικές καταστροφές όπως μεγάλες πλημμύρες ή σεισμούς σε απομακρυσμένα μέρη του κόσμου.

Το 2011, μετά από 16 χρόνια λειτουργίας, ο ERS-2 εξακολουθούσε να λειτουργεί, αλλά αποφασίστηκε να τερματιστεί η λειτουργία του και να απομακρυνθεί ο δορυφόρος, με σκοπό την μείωση μελλοντικών διαστημικών απορριμμάτων. Μετά από μια σειρά 66 ελιγμών, αδρανοποιήθηκε πλήρως τον Σεπτέμβριο του 2011.

Οι ελιγμοί κατανάλωσαν το υπόλοιπο καύσιμο του δορυφόρου και μείωσαν το μέσο υψόμετρο από 785 χιλιόμετρα σε περίπου 573 χιλιόμετρα, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο σύγκρουσης με άλλους δορυφόρους ή διαστημικά συντρίμμια και διασφαλίστηκε η επανείσοδος του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.


Καθώς η επανείσοδος του δορυφόρου είναι «φυσική», χωρίς δηλαδή τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ελιγμούς, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πού και πότε θα ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα και θα αρχίσει να καίγεται. Η υπηρεσία διαστημικών απορριμμάτων της ESA, παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας του δορυφόρου και ενημερώνει σχετικά.

Οι τελευταίες προβλέψεις τοποθετούν την επανείσοδο στις 21 Φεβρουαρίου και ώρα 21:24, με μια αβεβαιότητα 10 ωρών. (τελευταία ενημέρωση 20 Φεβρουαρίου)

Υπάρχει κίνδυνος από την επανείσοδο του δορυφόρου;

Ο δορυφόρος ERS-2 εισέρχεται στην ατμόσφαιρα στις 14 Ιανουαρίου 2024

Ο ERS-2 θα διασπαστεί σε θραύσματα περίπου 80 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και η συντριπτική πλειονότητά τους θα καεί στην ατμόσφαιρα. Ορισμένα θραύσματα θα μπορούσαν να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης, όπου πιθανότατα θα καταλήξουν στον ωκεανό. Κανένα από αυτά τα θραύσματα δεν θα περιέχει τοξικές ή ραδιενεργές ουσίες.

Οι πιθανότητες τραυματισμού ενός ανθρώπου από διαστημικά σκουπίδια είναι κάτω από 1 στα 100 δισεκατομμύρια, σε περίοδο ενός έτους. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια φορές λιγότερες πιθανότητες από ένα ατύχημα στο σπίτι, ή 65.000 φορές λιγότερες πιθανότητες από ένα χτύπημα κεραυνού και τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες από τον κίνδυνο να χτυπηθεί κάποιος από μετεωρίτη.

Στο σεμινάριο του Σαββάτου 24 Φεβρουαρίου, ο ο Δρ. Ιωάννης Γκόλιας, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ, θα αναφερθεί στις μεθόδους παρακολούθησης και καταγραφής ενεργών δορυφόρων και διαστημικών καταλοίπων.

πηγή: https://www.ofa.gr/ers-2-reentry/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ