2024-03-08 18:54:16
Φωτογραφία για Νεο πρόγραμμα εμβολιασμού ενηλίκων 2024 - Δείτε τις αλλαγές στα εμβόλια για τον έρπη ζωστήρ



Δείτε το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Ενηλίκων 2024 στο ειδικό μας άρθρο ΕΔΩ

Σας παραθέτουμε συγκεκριμένα τις αλλαγές για το εμβόλιο έρπητα ζωστήρα και τις συστάσεις εμβολιασμού για άτομα με προηγούμενο εμβολιασμό με το ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL)

 

 

 

Εμβόλιο με ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL)



Συστήνεται μία δόση εμβολίου έναντι του ιού ανεμευλογιάς – έρπητα ζωστήρα (ZVL), ανεξάρτητα αν αναφέρεται προηγούμενη εκδήλωση έρπητα ζωστήρα.



Συστήνεται για ενήλικες ηλικίας μεταξύ 60 και 75 ετών.



Σε άτομα που πρόκειται να λάβουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία συνιστάται να εμβολιάζονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της αγωγής.



Εμβόλιο με αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο ιό (RΖV) – 2 δόσεις

– Συστήνεται σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, με συνιστώμενο μεσοδιάστημα 2 μηνών (ο εμβολιασμός θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε μεσοδιάστημα 6 μηνών από την πρώτη δόση).



Η ΕΕΕ προκρίνει τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 70 ετών και άνω λόγω της ανοσογήρανσης που παρατηρείται προϊούσης της ηλικίας.

– Συστήνεται επίσης σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω με ανοσοκαταστολή (συμπεριλαμβανομένων ασθενών με HIV) με συνιστώμενο μεσοδιάστημα 1-2 μηνών.



Τα άτομα με προηγούμενο εμβολιασμό με το ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL) μπορούν να λάβουν το αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο (RΖV).

Το RZV είναι ασφαλές και αποτελεσματικό όταν χορηγείται ένα χρόνο μετά από νόσηση από έρπητα ζωστήρα και 5 ή περισσότερα χρόνια μετά από προηγούμενο εμβολιασμό με ZVL.

Αν και δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα, σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών το διάστημα των 5 ετών μετά από προηγούμενο εμβολιασμό μπορεί να συντομευτεί.


farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ