2024-03-12 17:49:13
Φωτογραφία για ΕΡΓΟΣΕ και ΟΣΕ απαντούν σε ερώτηση σχετικά με την προαστιακή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Πέλλας
Απάντηση σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Κυριάκο Βελόπουλο, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω όσον αφορά στα θέματα αρμοδιότητας ΕΡΓΟΣΕ:

Η ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., υλοποιεί τα έργα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, σύμφωνα με τον Ν.3891/10, «Αναδιάρθρωση εξυγίανση και ανάπτυξη του ομίλου ΟΣΕ Α.Ε. και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλες διατάξεις για το σιδηροδρομικό τομέα», όπως αυτός ισχύει μετά την εφαρμογή του Ν.4974/22 (ΦΕΚ ΑΊ 85/29-9-2022) «Διατάξεις για πς δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών - Αναδιοργάνωση των εταιρειών ΟΣΕ Α.Ε. και ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και λοιπές διατάξεις», άρθρα 36 έως 51, ειδικότερα δε τα έργα τα οποία εκτελούνται στο δίκτυο υπό κατασκευή ("construction manager”), με συγχρηματοδότηση από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Προγραμματικών Περιόδων.

Τα έργα εντάσσονται στο γενικότερο στρατηγικό σχεδίασμά για τα έργα μεταφορών, όπως διαμορφώνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και τον ΟΣΕ Α.Ε.


Σχετικά με το ερώτημα που τίθεται στην ερώτησή σας, σας ενημερώσουμε ότι στον τρέχοντα προγραμματισμό της ΕΡΓΟΣΕ δεν έχει περιληφθεί σιδηροδρομική προαστιακή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με το Νομό Πέλλας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΗΟΣ

Απάντηση  ΟΣΕ

Απάντηση στην Ερώτηση της Βουλής με αριθμό 3049/06.02.2024 η οποία κατατέθηκε από τον Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο

ΣΧΕΤ : α) Αρ. Πρωτ. 37710/07-02-2024 Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών/ Γραφείο Νομικών & Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης της Βουλής που κατατέθηκε από τον βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σχετικά με το έργο της νέας σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης με την Σκύδρα- Έδεσσα μέσω Γιαννιτσών και την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής με ηλεκτροκίνηση , σας ενημερώνουμε ότι ο ΟΣΕ προτίθεται να προχωρήσει στην σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας - βιωσιμότητας για το έργο για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΕΡΕΖΑΚΗΣ

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Στον προγραμματισμό των σιδηροδρομικών έργων δεν υπάρχει

αναφορά για την προαστιακή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Πέλλας»

Κύριε Υπουργέ,

Όπως ενημερωθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε. αρχές Ιανουαρίου στον σχεδιασμό των έργων για τον σιδηρόδρομο της προσεχούς 20ετίας δεν περιλαμβάνεται ο νόμος Πέλλας, πλην μιας συντηρήσεως και αναβαθμίσεως της υπάρχουσας γραμμής Πλατύ - Φλώρινας και μάλιστα εις βάθος δεκαετίας, ως έργο Σ.Δ.Ι.Τ. Το συγκεκριμένο μάλιστα έργο είχε εξαγγελθεί αρμοδίως από τον Φεβρουάριο του 2023 ως «έργο αναβαθμίσεως, συντηρήσεως και ανατάξεως της γραμμής Πλατέως - Νέου Καυκάσου Φλώρινας, μήκους 165 χλμ.». Παραλλήλως, στα έργα δε συμπεριλαμβάνεται η προαστιακή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τον νόμο Πέλλας, η οποία αποτελεί και μακροχρόνιο αίτημα των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων του νομού. Πλέον αυτού, δεν υφίσταται ουδεμία πρόβλεψη για κατασκευή νέου σιδηροδρομικού δικτύου για την προσεχή εικοσαετία. Σας επισημαίνουμε δε ότι ο νόμος Πέλλας, πλην των σημαντικότατων διεθνούς φήμης αρχαιοτήτων του, τις οποίες επισκέφθηκε προσφάτως και εξύμνησε και ο κ. Πρωθυπουργός, διαθέτει ως τουριστικό προορισμό την πόλη της Εδέσσης με τους φημισμένους καταρράκτες, τη βυζαντινή συνοικία του Βαρωσίου, τα Λουτρά της Αριδαίας κλπ. Ως εκ τούτου, η προαστιακή σύνδεση, η οποία θα εξυπηρετεί τους κατοίκους και εργαζομένους, θα αυξήσει την τουριστική κίνηση έστω και ως ημερήσιου προορισμού, βοηθώντας έτι περαιτέρω στην ανάπτυξη του νομού.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε για την προαστιακή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τον νομό Πέλλας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ