2024-04-09 15:05:49
Φωτογραφία για Σερφίνια. Για υπέροχα χρώματα σε καλοκαιρινές γλάστρες και παρτέρια
Η πιο εντυπωσιακή ποικιλία Πετούνιας που λόγω του συνδυασμού αποχρώσεων που διαθέτουν τα λουλούδια της η Σερφίνια είναι από τις ιδανικότερες επιλογές για έντονο καλοκαιρινό χρώμα σε γλάστρες και παρτέρια. 

Γενικά χαρακτηριστικά

Με καταγωγή από την Νότια Αμερική, όπως όλες οι ποικιλίες Petunia, η Σερφίνια είναι από τα δημοφιλέστερα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά ανθοφόρα είδη. 

Πόα που σε ύψος δεν ξεπερνά τα 40-50 cm, διαθέτει ελαφρά κολλώδεις βλαστούς, απαλής  υφής ωοειδή φύλλα και χωνοειδή άνθη.  

Η  καλλωπιστική αξία της οφείλεται στις αποχρώσεις των λουλουδιών που μπορεί να είναι μονόχρωμα ή δίχρωμα σε όλες τις αποχρώσεις του λευκού, ροζ, κόκκινου, κίτρινου, πορτοκαλί, μπλε-μωβ ακόμη και πράσινου, όπως και στο μεγάλο διάστημα ανθοφορίας. 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακές οι δίχρωμες ποικιλίες που μπορεί να διαθέτουν απαλές ή πιο έντονες ραβδώσεις που δημιουργούν εντυπωσιακές αντιθέσεις με το κύριο χρώμα του λουλουδιού.  


Στο Μεσογειακό κλίμα καλλιεργείται ως ετήσιο είδος ενώ σε πιο θερμές κλιματολογικές συνθήκες, με ιδιαίτερα ήπιους χειμώνες, ευδοκιμεί και ως πολυετές. 

Η Σερφίνια αναπτύσσεται σε σχηματισμό "μπάλας" και όταν βρίσκεται σε πλήρη ανθοφορία το πλήθος των λουλουδιών προσδίδει στο φυτό εξαιρετικά όμορφη εμφάνιση. 

Κατάλληλη για καλλιέργεια σε κάθε είδος δοχεία φύτευσης (γλάστρες-ζαρτνινιέρες) και λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης η όψη της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και αν τοποθετηθεί σε κρεμαστές γλάστρες - καλάθια.

Μπορεί να καλλιεργηθεί και απευθείας στο έδαφος, σαν χαμηλό φυτό πρώτης σειράς σε καλοκαιρινά παρτέρια, σε χαμηλές μπορντούρες κήπου, ενώ η Σερφίνια είναι το καταλληλότερο είδος Πετούνιας και για εδαφοκάλυψη. 

Φροντίδα

Χώμα: Χρησιμοποιείστε για την Σερφίνια ένα εμπλουτισμένο φυτόχωμα με πολύ καλή αποστράγγιση. 

Θέση: Αναπτύσσεται σε πλήρως ηλιόλουστα ή ελαφρά ημισκιερά σημεία, προστατευμένα κυρίως από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού. 

Σε συνθήκες έντονης σκιάς παρουσιάζει σημαντικά μειωμένη ανθοφορία.

Ανήκει στα είδη που ενώ αντέχει τις υψηλές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, ιδανική για καλλιέργεια σε νότιες περιοχές με θερμά καλοκαίρια.

Κατάλληλη για φύτευση και σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς δεν επηρεάζεται από την αλατότητα του εδάφους. 

Πότισμα: Έχει ανάγκη από συχνό πότισμα κάθε 1-2 ημέρες. 

Το χώμα της θα πρέπει να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση ενώ κατά την διάρκεια του ποτίσματος το νερό θα πρέπει να κατευθύνεται αποκλειστικά στις ρίζες χωρίς να βρέχονται το φύλλωμα και τα άνθη. 

Φυτά τοποθετημένα σε κρεμαστές γλάστρες ή σε θέσεις πλήρως εκτεθειμένες στο ήλιο απαιτούν περισσότερο πότισμα σε σχέση με Σερφίνιες που βρίσκονται σε πιο δροσερά προστατευμένα σημεία, ακόμη και καθημερινά κατά τις ζεστές περιόδους του καλοκαιριού. 

 

Κλάδεμα: Δεν απαιτεί συστηματικό κλάδεμα παρά μόνο συχνό "κορφολόγημα" των βλαστών και αφαίρεση των μαραμένων λουλουδιών, ώστε να ενισχύεται η ανθοφορία και ανάπτυξή της. 

Λίπανση: Όπως όλα τα ετήσια είδη έντονης ανθοφορίας έχει ανάγκη από ένα πλήρες υγρό ενισχυτικό κάθε 2-3 εβδομάδες σε όλη την διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού. Προτιμήστε τις λιπάνσεις με μικρότερη ποσότητα ενισχυτικού και πιο συχνά, είναι ο ιδανικός τρόπος για έντονη και συνεχή ανθοφορία. 

Ανφοθορία - Πολλαπλασιασμός

Η Σερφίνια χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα μακρά περίοδο ανθοφορίας που διαρκεί από τον Απρίλιο έως και το τέλος του καλοκαιριού. 

Πολλαπλαστιάζεται με σπόρους και ιδιαίτερα εντυπωσιακή όψη αποκτούν τα δοχεία στα οποία φυτεύονται ανάμεικτοι σπόροι με Σερφίνιες διαφορετικών χρωμάτων.

Οι σπόροι φυτεύονται στο τέλος του χειμώνα, σε προστατευμένο σπορείο, ή αρχές της άνοιξης σε ανοιχτό χώρο και όταν οι θερμοκρασίες έχουν σταθεροποιηθεί στους πάνω από 20-22°C

Σε όλα τα φυτώρια από τον Απρίλιο θα βρείτε φυτά Σερφίνιας σε ποικιλία αποχρώσεων και μεγεθών για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας αυτό το εύκολης καλλιέργειας φυτό που θα προσθέσει στον χώρο έντονο καλοκαιρινό χρώμα. 
 
soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ