2012-07-04 10:53:20
Φωτογραφία για 10 δισ.€ το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 58% του ΑΕΠ της χώρας!!

Στα 10 δισ. ευρώ ανεβάζει το κλιμάκιο της τρόικας το κόστος ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, προκαλώντας σοκ στις χρηματοπιστωτικές αρχές και στους οικονομικούς κύκλους της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται την Τετάρτη στον Κυπριακό Τύπο. 

Τα 10 δισ. ευρώ αντιστοιχούν περίπου στο 58% του κυπριακού ΑΕΠ. Οι αρχικές εκτιμήσεις των κυπριακών αρχών ήταν ότι το κόστος κυμαινόταν γύρω στα 2,3 δισ. ευρώ, δηλαδή 1,8 δισ. για τη Λαϊκή Τράπεζα και 500 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου. 

Η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» γράφει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που είχε φθάσει στην Κύπρο νωρίτερα από τα ευρωπαϊκά κλιμάκια είναι, ύστερα από εξέταση των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, ότι το συνολικό ποσό που θα χρειασθεί το τραπεζικό σύστημα ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. 


Το ποσό αυτό ξεπερνά και τους υπολογισμούς του οίκου Fitch, ο οποίος, υποβαθμίζοντας την κυπριακή οικονομία στην κατηγορία των σκουπιδιών, είχε αναφέρει ότι ο κόστος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα έφθανε στα 6 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αύξηση του υπολογιζόμενου κόστους ανακεφαλαιοποίησης οφείλεται στην αλλαγή μεθοδολογίας υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, με τη νέα μεθοδολογία που εφαρμόζει, περιλαμβάνει στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκείνα που παρουσιάζουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, ανεξάρτητα από τις εξασφαλίσεις, καθώς και εκείνα για τα οποία έχει γίνει αλλαγή του χρόνου αποπληρωμής.

Σημειώνεται ότι οι κυπριακές τράπεζες, πέραν των μεγάλων ποσών που είχαν επενδύσει στα τώρα απομειωμένα ελληνικά ομόλογα, υπολογίζεται ότι παραχώρησαν δάνεια σε ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ. 

Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, στις επαφές που είχε με την Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε επίσης προβληματισμό για την αγορά ακινήτων, εκτιμώντας ότι η καθίζηση στην οποία βρίσκεται, καθιστά δύσκολη την εκποίηση ακινήτων εξασφαλίσεων από τις τράπεζες για ανάκτηση οφειλομένων. 

Η τρόικα ζήτησε λεπτομερή διαγνωστικό έλεγχο των χαρτοφυλακίων όλων των κυπριακών τραπεζών, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, από εταιρεία που θα υποδείξει, ώστε να διαφανούν οι πραγματικές ανάγκες των τραπεζών σε ανακεφαλαιοποίηση από το ταμείο στήριξης. 

Το κλιμάκιο συναντάται την Τετάρτη στη Βουλή με την Επιτροπή Οικονομικών και θα ολοκληρώσει τις επαφές την Πέμπτη με χωριστές συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να έχει ιδίαν αντίληψη για τη στάση τους έναντι μέτρων που θα χρειασθεί να ληφθούν. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι θα ζητηθεί από την τρόικα να λάβει υπόψη το γεγονός ότι οι κυπριακές τράπεζες επλήγησαν σε δυσανάλογα υψηλό βαθμό από την απομείωση του ελληνικού χρέους σε σύγκριση με άλλες τράπεζες. 

Η τρόικα θα αναχωρήσει αφού ολοκληρώσει τις επαφές της την Παρασκευή και, αφού προβεί σε εκτίμηση των στοιχείων που έχει συλλέξει, θα επανέλθει με ένα προκαταρκτικό πρόγραμμα στήριξης, που θα συζητήσει με τις κυπριακές αρχές. 

Εκπρόσωποι των κομμάτων δήλωσαν ότι με βάση πληροφόρηση που είχαν από τον υπουργό Οικονομικών, η τρόικα θα επανέλθει ενδεχομένως τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ώστε να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις και το πρόγραμμα στήριξης της κυπριακής οικονομίας να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.

 πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Για να έχετε τέλεια φρύδια
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Για να έχετε τέλεια φρύδια
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ