2012-07-04 11:18:04
Φωτογραφία για Ασυλία Σαρκοζί τέλος, ο λόγος στη Δικαιοσύνη
από την Μαρία Μακρίδου

Με το τέλος της προεδρικής του ασυλίας, ο Νικολά Σαρκοζί είναι πλέον εκτεθειμένος στο… έλεος της γαλλικής Δικαιοσύνης, για τουλάχιστον δύο εκκρεμείς νομικές υποθέσεις από το παρελθόν, οι οποίες επέστρεψαν για να τον στοιχειώσουν.

Χθες εκπρόσωποι της υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος, συνοδευόμενοι από τον δικαστή της Μπορντό Ζαν – Μισέλ Ζαντίλ, πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι και τα γραφεία του στο Παρίσι, στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για την παράνομη χρηματοδότηση της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2007.

Ο δικηγόρος του Τιερί Χερτζόγκ χαρακτήρισε περίεργο το γεγονός ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης επέλεξαν να κάνουν τους ελέγχους τους, μια μέρα μετά την αναχώρηση των Σαρκοζί για διακοπές στον Καναδά, ενώ δήλωσε ότι στα έγγραφα τα οποία κατάσχεσαν δεν πρόκειται να βρουν τίποτε το επιλήψιμο.

Η προεδρική ασυλία του πρώην προέδρου της Γαλλίας πήρε οριστικό τέλος στις 16 Ιουνίου και ο δικαστής Ζαντίλ είναι πλέον ελεύθερος να ερευνήσει σε βάθος όλες τις πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης «Μπετανκούρ», οι οποίες ήρθαν στο φως όσο βρισκόταν σε εξέλιξη ο τετραετής δικαστικός μαραθώνιος ανάμεσα στη Λιλιάν Μπετανκούρ και την κόρη της Φρανσουάζ Μπετανκούρ –Μεϊέρ, με ζητούμενο τον έλεγχο της τεράστιας περιουσίας της.

Τα στοιχεία και οι μέχρι στιγμής καταθέσεις -αν και αντιφατικές- δείχνουν ότι ο Σαρκοζί το 2007 είχε ζητήσει από την τρίτη πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας να ενισχύσει την προεκλογική του εκστρατεία, με αντάλλαγμα κάποιες φοροαπαλλαγές εφόσον κατακτούσε τον προεδρικό θώκο.

Ο Ζαντίλ έχει εντοπίσει δύο αναλήψεις ύψους 400.000 ευρώ η κάθε μία, οι οποίες έγιναν από τον λογαριασμό της δισεκατομμυριούχου τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2007
. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα χρήματα είχαν δοθεί στον πρώην υπουργό Εργασίας Ερίκ Βερτ, που υπήρξε ταμίας της εκστρατείας του 57χρονου πολιτικού, στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ενώ ο ίδιος ο Σαρκοζί είχε επισκεφθεί τουλάχιστον μια φορά την Μπετανκούρ αυτοπροσώπως, για να «κεντρίσει» τη γενναιοδωρία της.

Ο πρώην διαχειριστής της προσωπικής περιουσίας της Μπετανκούρ, ο Πατρίς ντε Μεστρ, ο οποίος κρατείται για ανακρίσεις -σχετικά με την ανάμειξή του στην υπόθεση- από τον περασμένο Μάρτιο, αρνείται ότι τα χρήματα προσφέρθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί, αλλά άτομα του περιβάλλοντος της γηραιάς κληρονόμου της L’Oreal, όπως π.χ. η πρώην λογίστριά της Κλερ Τιμπού, υποστηρίζουν το αντίθετο.

Ο δικηγόρος του πρώην προέδρου έχει καταθέσει στη Δικαιοσύνη το ημερολόγιο του, για να αποδείξει ότι ουδέποτε επισκέφθηκε την οικία Μπετανκούρ όσο διαρκούσε η προεκλογική εκστρατεία του ’07, ενώ ο ίδιος ο Σαρκοζί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο δίκτυο Canal+, τον περασμένο Απρίλιο, είχε διαψεύσει όλες τις εις βάρος του κατηγορίες. Παρέπεμψε, μάλιστα, όσους αμφιβάλλουν στην Επιτροπή Ελέγχου Εκλογικών Δαπανών, η οποία είχε ελέγξει όλα τα έσοδά του μέχρι τελευταίας δεκάρας Η υπόθεση «Καράτσι»

Το άλλο σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο πρώην ισχυρός άνδρας της Γαλλίας είναι η περίφημη υπόθεση «Καράτσι». Ο φάκελος της υπόθεσης, ο οποίος ξανάνοιξε πρόσφατα, περιέχει στοιχεία που επιβεβαιώνουν μυστικές πωλήσεις γαλλικών όπλων στο Πακιστάν και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και «μίζες» από μεσάζοντες, οι οποίες ενίσχυσαν την αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία του Εντουάρ Μπαλαντίρ την περίοδο 1994-1995, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Σαρκοζί.

Όταν εκλέχθηκε πρόεδρος ο Ζακ Σιράκ, ωστόσο, έθεσε τέλος στις πωλήσεις όπλων προς το Πακιστάν και αυτή του η κίνηση εικάζεται ότι έγινε αφορμή για τη βομβιστική επίθεση στο Καράτσι το 2002, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 Γάλλους μηχανικούς υποβρυχίων, εργαζόμενους της Διεύθυνσης Ναυπηγείων (DCN). Η επίθεση εικάζεται ότι ήταν τα αντίποινα των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν για τη… διακοπή της αγαστής συνεργασίας.

Παράλληλα, οι συγγενείς δύο εκ των θυμάτων της επίθεσης κατέθεσαν μήνυση εναντίον του Σαρκοζί με τη λήξη της ασυλίας του -στις 18 Ιουνίου- με την κατηγορία ότι παραβίασε το απόρρητο της έρευνας σε ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου στις 22 Σεπτεμβρίου του 2011.
antinews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ