2012-07-05 08:21:30
Φωτογραφία για Συνάντηση με τον Βούλγαρο πρόεδρο  Πολύ σημαντική η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας, είπε ο Κ.Παπούλιας
Από τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο

Αθήνα: Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί από το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ, μετά από πρόσκληση του Κάρολου Παπούλιας. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Βούλγαρου προέδρου στο εξωτερικό, από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιανουάριο του 2012.Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Κάρολο Παπούλια βρέθηκε η περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας.

Ο Κάρολος Παπούλιας, στις δηλώσεις του, τόνισε ότι η Βουλγαρία αποτελεί τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, παρά την οικονομική κρίση, με τον όγκο των συναλλαγών να ξεπερνάει τα 2,4 δισ. ευρώ, το 2011 και, συνολικά, η επενδυτική δράση της Ελλάδας στη γειτονική χώρα υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε, επίσης, ότι «η Ελλάδα θεωρεί πολύ σημαντική την ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών». Μίλησε για «πνεύμα κατανόησης των δύο χωρών», σε περίοδο κρίσης και για «δείγμα συνεργασίας φίλων κρατών εντός της Ευρώπης». Στο σημείο αυτό, ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Κύπρο για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ.


Από την πλευρά του, ο κ. Πλεβνέλιεφ έκανε λόγο για «πολύ γόνιμες συνομιλίες, σε όλα τα επίπεδα, ανάμεσα στους δυο λαούς και τις κυβερνήσεις» καθώς και για «τεράστιο δυναμικό που υπάρχει για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων».

Ο Βούλγαρος ηγέτης ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και τόνισε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Παπούλια να συνέλθει, έως το τέλος του έτους, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Βουλγαρίας, το οποίο θα ενισχύσει «τη φιλία και συνεργασία των δύο χωρών, η οποία έχει στρατηγική σημασία για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, στην οδό Ηρώδου του Αττικού, μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε η επίσημη υποδοχή του Βούλγαρου προέδρου ενώ, λίγο αργότερα, στις διευρυμένες συνομιλίες επικεφαλής ήταν οι υπουργοί Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος και Ν. Μλαντένοφ.

Το βράδυ, ο Βούλγαρος Πρόεδρος θα παρακαθήσει σε επίσημο δείπνο που θα του παραθέσει ο Κάρολος Παπούλιας ενώ, αύριο το πρωί, οι δύο ηγέτες θα παραστούν σε πρόγευμα εργασίας με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Ο κ. Πλεβνέλιεφ, στη συνέχεια, θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα της Πέμπτης θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Συνάντηση και με τον Ευ.Μεϊμαράκη

Την κοινή πεποίθηση ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορεί να διευρύνουν ακόμα περισσότερο και σε όλα τα επίπεδα την συνεργασία τους, εξέφρασαν στη συνάντηση που είχαν στη Βουλή ο Βούλγαρος πρόεδρος και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δύο άνδρες τόνισαν ακόμα την ανάγκη μιας κοινής προσπάθειας τόσο απέναντι στην κρίση που πλήττει την Ευρώπη όσο και για την ενδυνάμωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή των Βαλκανίων.

«Η κρίση που πλήττει την ΕΕ και τις δικές μας χώρες δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μονόπλευρη λιτότητα και χωρίς μέτρα ανάπτυξης, που οδηγεί στην ύφεση. Ελλάδα και Βουλγαρία πρέπει να έχουν κοινή κατεύθυνση στα νέα μέτρα που θα παρθούν ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτή την ύφεση προς όφελος των πολιτών μας».

http://www.philenews.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
e-Επιλογές (4-7-2012)
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
e-Επιλογές (4-7-2012)
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ