2012-07-05 12:54:08
Φωτογραφία για Τα 5 «εμπόδια» για τις αποκρατικοποιήσεις
Πέντε «εμπόδια» δεν αφήνουν να... τρέξουν οι αποκρατικοποιήσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ. Διαβάστε αναλυτικά Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του κλιμακίου της τρόικας, τα οποία επισκέφθηκαν χθες το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και είχαν επαφές με τη διοίκησή του.

Διαπιστώθηκε επίσης πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι αδύνατον να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις εντός του 2012. Κι αυτό καθώς μπορεί να έχει γίνει μία προεργασία, αλλά δεν έχει προχωρήσει η πώληση κάποιου περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έγινε αναφορά σε πέντε προβλήματα που δημιουργούν προσκόμματα στην άμεση υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων:

? Το ΤΑΙΠΕΔ έχει «παγώσει» τις δραστηριότητές του από τον Μάιο, όταν το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι δεν θα λαμβάνονται αποφάσεις μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Τον σχηματισμό κυβέρνησης όμως ακολούθησε η παραίτηση του προέδρου του ΔΣ, κ. Κουκιάδη, και πλέον το Ταμείο δεν έχει διοικητικό συμβούλιο.


? Εχουν κατατεθεί 13 προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων στις 25 Απριλίου να μεταβιβάσει τις μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία των ΔΕΚΟ στο Ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ). Συνδικάτα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΟΛΘ κ.λπ.) αλλά και κάτοικοι δήμων της Αττικής που γειτνιάζουν με την περιοχή του Ελληνικού ζητούν να κριθεί αντισυνταγματική η απόφαση. Οπως γίνεται αντιληπτό, οι προσφυγές αυτές «μπλοκάρουν» τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η Ελλάδα, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, έχει «αποκοπεί» από τις αγορές.

Εκκρεμούν 72 διοικητικές πράξεις και νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν οι έξι αποκρατικοποιήσεις που βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία (Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, Ελληνικό, IBC, Αφάντου, Κασσιώπη).

Η δυσκολία χρηματοδότησης μεγάλων έργων, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό, όπου θα απαιτηθούν επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιχειρήσει δυναμική επανεκκίνηση του προγράμματος, με άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ