2012-07-06 02:18:03
Φωτογραφία για Το πρώτο τετ-α-τετ του Αντ. Σαμαρά με την τρόικα
O Πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικα, επανέλαβε τις βασικές θέσεις του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας... όπως αυτές προσδιορίζονται, από την επιστολή του στους ηγέτες της Ευρωζώνης, κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποτελεσματικά στη δημοσιονομική προσαρμογή, να επιταχύνει τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης και να διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Το σχέδιο του Πρωθυπουργού

Ο Αντώνης Σαμαράς θα προσπάθησε να πείσει την τρόικα ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα να προχωρήσει και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις:

• «Λουκέτα» σε οργανισμούς και αποκρατικοποιήσεις μέχρι το Σεπτέμβρη

• Στο τραπέζι των αποκρατικοποιήσεων δεν αποκλείεται να μπει και η ΔΕΗ


• Περικοπή δημόσιας σπατάλης (κατάργηση ειδικών γραμματειών, μείωση βουλευτικής αποζημίωσης και προνομίων)

• Άμεση προτεραιότητα η κατάθεση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

• Μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις στο δημόσιο

• Άμεση μείωση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης από το 23% στο 13%

• Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη χώρα μας στην εκταμίευση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ποτέ δεν υλοποίησε, όπως επίσης και τη λίστα Πάγκαλου για λουκέτα και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών.

Οι «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την αντίθεσή του με τις απολύσεις που ζητά η Τρόικα στο δημόσιο τομέα, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια κίνηση θα βουλιάξει ακόμη περισσότερο τη χώρα στην ύφεση. Ανάλογη ήταν και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου  ο οποίος σημείωσε πως οι απολύσεις 15.000 εργαζομένων δεν θα προσέφεραν τίποτα στην ελληνική οικονομία.

Εκτός όμως από το θέμα των απολύσεων ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί άλλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει ισοδύναμα μέτρα, αλλά και μέτρα ανάπτυξης προκειμένου να υπάρξει «ανάσα» στην πραγματική οικονομία.

Στο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην τριήμερη επίσκεψη της τρόικας στη χώρα μας δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών μας θα περιμένουν τα στοιχεία του τεχνικού κλιμακίου, προκειμένου να συντάξουν την έκθεσή τους. Το μήνυμα, όμως, που θέλουν να περάσουν είναι ότι δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που οδηγούσαν την ελληνική οικονομία εκτός στόχων της δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ