2012-07-06 14:06:09
Φωτογραφία για Δυναμιτιστές συνεχίζουν και το καλοκαίρι να καταστρέφουν αλιευτικά πεδία στις Νότιες Κυκλάδες
Αφόρητη έχει γίνει πλέον η κατάσταση με την παράνομη και καταστροφική αλιεία στις νότιες Κυκλάδες. Με αφετηρία την περιοχή των Κουφονησίων και πεδίο δράσης τα νησιά Αμοργό, Αντίκερο και Κέρο οι... δυναμιτιστές συνεχίζουν απρόσκοπτα, σε σχεδόν καθημερινή βάση, το καταστροφικό τους έργο. Με την πρακτική αυτή συνεχίζεται η ολική καταστροφή των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων και των αλιευτικών πεδίων, η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι μη αναστρέψιμη. Αντίστοιχα με ανεξέλεγκτο τρόπο εξελίσσεται στην περιοχή και η αλιεία από σκάφη του αλιευτικού εργαλείου βιντζότρατα (πρόκειται για τη μοναδική ίσως περιοχή στην Ελλάδα όπου το συγκεκριμένο εργαλείο συνεχίζει την αλιευτική δραστηριότητα με πρακτικές που παραβαίνουν την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία). Τα αλιεύματα δε, διοχετεύονται παράνομα στην ευρύτερη περιοχή των ΝΑ Κυκλάδων και κυρίως της Νάξου.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας έχει καταγγείλει επανειλημμένα (14/10/2010, 07/01/2011, 01/02/2011, 11/11/2011, 09/12/2011) σε όλες τις αρμόδιες αρχές τις διαρκείς παραβιάσεις της αλιευτικής νομοθεσίας στην περιοχή των Κουφονησίων
. Μετά από συνεχείς καταγγελίες η Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου διέταξε στις αρχές του έτους την παραπομπή του Λιμεναρχείου Νάξου στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης για τους χειρισμούς του στην αντιμετώπιση της καταστροφικής αλιείας στις νότιες Κυκλάδες. Οι αξιωματικοί του Λιμεναρχείου Νάξου επρόκειτο να ελεγχθούν για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας, ενώ ενώπιον της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κατέθεσε και ο διευθυντής του Αρχιπελάγους.

Παρά τις ελεγκτικές διαδικασίες που ξεκίνησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος για τα παραπάνω αδικήματα, η κατάσταση στις νότιες Κυκλάδες, με επίκεντρο τα Κουφονήσια, από τη συνεχιζόμενη παράνομη αλιευτική δραστηριότητα δυναμιτιστών και βιντζοτρατών είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου. Η καθημερινή παραβίαση της αλιευτικής νομοθεσίας και του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την αλιεία στη Μεσόγειο (ΕΚ 1967/2006) είναι κατάφωρη. Καταλύει οποιαδήποτε μορφή κράτος δικαίου, πλήττει την - ούτως ή άλλως - μειωμένη τουριστική κίνηση και θέτει σε ομηρία όποιους αλιείς επιλέγουν να ψαρεύουν με νόμιμες μεθόδους.

Με επιστολή που έστειλε χθες στον νέο υπουργό Ναυτιλίας, Κωστή Μουσουρούλη, και κοινοποίησε σε όλες τους αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ΙΘΠ καλεί για πολλοστή φορά όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να ανταποκριθούν στον θεσμικό τους ρόλο προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή των θαλασσών και να οδηγηθούν οι φυσικοί αυτουργοί και οι προστάτες τους στη δικαιοσύνη.

Ζητάμε έστω και την ύστατη ώρα να σταματήσει η ολική αποδόμηση του κράτους δικαίου που έχει προκληθεί από την αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας και την πάγια αδιαφορία ορισμένων λιμενικών αρχών. Η προάσπιση των φυσικών μας πόρων και η προστασία των θαλάσσιων ενδιαιτημάτων αποτελεί υποχρέωση απέναντι στον τόπο, τις νησιωτικές κοινωνίες που εξαρτώνται από αυτά και τις μελλοντικές γενιές. 

archipelago.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ