2012-07-06 14:06:03
Φωτογραφία για Η ελονοσία χτυπά την Ελλάδα
Πληθώρα κρουσμάτων ελονοσίας σημειώθηκαν από το 2011 στη χώρα μας με τα περισσότερα περιστατικά να εκδηλώνονται στην περιοχή της Λακωνίας. Με αφορμή λοιπόν την επανεμφάνιση της ''ξεχασμένης νόσου'', ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Σπάρτη και στον Έβρο σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τοπικές αρχές έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν προγράμματα, συμβάλλοντας στην πρόληψη, την επιδημιολογική επιτήρηση, την κλινική διαχείριση, την εργαστηριακή διάγνωση και τον έλεγχο των φορέων της νόσου.

''Τον τελευταίο χρόνο παρατηρήθηκαν 40  κρούσματα ελονοσίας στη Λακωνία, το Μαραθώνα, την Εύβοια, τη Λάρισα και τη Βοιωτία. Τα κρούσματα αφορούν ανθρώπους οι οποίοι δεν ταξίδεψαν σε χώρες που η συγκεκριμένη ασθένεια ευδοκιμεί'' δήλωσε στο metrogreece.gr ο κ. Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την ελονοσία.

''Πρόκειται για μια ασθένεια που μεταδίδεται μόνο με το τσίμπημα κουνουπιού και σπανιότερα από μετάγγιση αίματος ή από τη μητέρα στο έμβρυο
. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κρυάδες, ρίγη, πόνους στους μύες, διάρροια, εμετό. Σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζονται όλα μαζί αλλά ο ασθενής παρουσιάζει ένα ή δύο από αυτά. Επειδή πρόκειται για ήπια συμπτώματα τα οποία δεν παρακινούν κάποιον να επισκεφθεί το γιατρό, πρέπει να τονίσουμε πως οι κάτοικοι στις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα, οφείλουν να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα συγκεκριμένα συμπτώματα.

Η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χάπι και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί σωστά, ενέχει ο κίνδυνος να υποτροπιάσει''.

'Όσον αφορά τους τρόπους πρόληψης, ο κύριος Βεϊζης τονίζει: '' Η χρήση εντομοαπωθητικών είναι απαραίτητη ενώ στις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα επιβάλλεται  η χρήση της κουνουπιέρας. Επίσης, ο κλιματισμός, η χρήση ανεμιστήρα  αλλά και τα ανοιχτόχρωμα ρούχα απωθούν  τα κουνούπια''.

metrogreece.gr  
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ