2012-07-06 22:23:27
Φωτογραφία για Μαχαίρι στα προνοιακά επιδόματα θέλει η τρόικα
Το υπουργείο Εργασίας ήταν το πρώτο που επισκέφτηκαν σήμερα οι ελεγκτές της τρόικας. Μισθοί, επικουρικές συντάξεις, προνοιακά επιδόματα, ανασφάλιστη εργασία τέθηκαν επί τάπητος στη... δίωρη συνάντηση των τροϊκανών με τον Γιάννη Βρούτση. Μια συνάντηση που χαρακτηρίστηκε κυρίως ενημερωτική. Η ουσιαστική θα γίνει στο τέλος Ιουλίου, όταν η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Επισήμως, οι εκπρόσωποι των δανειστών έδειξαν... κατανόηση για τις καθυστερήσεις που εντοπίστηκαν και οφείλονται στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και δεν έκρυψαν την ικανοποίησή τους για την αποφασιστικότητα του υπουργείου Εργασίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο.

Έθεσαν όμως και τους όρους τους. Η πλευρά του υπουργείου έδωσε στους τροϊκανούς στοιχεία για το ασφαλιστικό και για την εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να επιτευχθεί με «συμμάζεμα» των επικουρικών συντάξεων μετά τη συγκρότηση του Ενιαίου Ταμείου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην καλύτερη διαχείριση των προνοιακών επιδομάτων.


Το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να τεθεί μετ' επιτάσεως στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας, με δεδομένο ότι το κόστος για τον προϋπολογισμό αγγίζει τα 100 εκατομμύρια τον μήνα, ενώ τίθεται από όλες τις πλευρές η ανάγκη του εξορθολογισμού και της σύνδεσής τους με εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, δόθηκαν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εργασιακών σχέσεων, της αγοράς εργασίας, την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής.

Από την πλευρά τού υπουργείου Εργασίας, δόθηκαν στην τρόικα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το μοναδιαίο κόστος, ήδη έχει μειωθεί κατά 8%, όταν ο στόχος του προγράμματος, μέχρι το 2014 είναι 15%.

Κατατέθηκαν επίσης τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, από τις 14 Φεβρουαρίου μέχρι τον Μάιο, έχουν υπογραφεί 400 επιχειρησιακές συμβάσεις, με μειώσεις μισθών έως 23% και σε ορισμένες περιπτώσεις 30%.

Σε ό,τι αφορά στην ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή, εντός των ημερών, πρόκειται να εκδοθεί υπουργική απόφαση, για την ηλεκτρονική διασύνδεση ΣΕΠΕ- ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, με στόχο να καταγραφεί ποιος δουλεύει, πού και πόσο αμείβεται.

«Η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή» δήλωσε μετά από τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, που ήταν εμφανώς ικανοποιημένος. «Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας» πρόσθεσε και τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών «έδειξαν ικανοποίηση από την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας να υλοποιήσει το Πρόγραμμα και από την πλευρά τους οι δανειστές επέδειξαν κατανόηση για τις καθυστερήσεις λόγω της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου».

lamiareport.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ