2012-07-07 07:28:03
Φωτογραφία για Καυτές μπίζνες με το παγωμένο γιαούρτι στην Ελλάδα
Οι παραδοσιακές παγωτοβιομηχανίες που έως τώρα μοιράζονταν τα περίπου 300 εκατ. ευρώ της ελληνικής αγοράς παγωτού απέκτησαν έναν μεγάλο ανταγωνιστή φέτος το καλοκαίρι Είναι οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται εντατικά αυτήν την περίοδο τη νέα μόδα του παγωμένου γιαουρτιού (frozen yogurt), το concept του οποίου προβάλλει ως η πλέον επιτυχημένη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη επενδυτική πρόταση για το 2012 σε μια καταναλωτική αγορά που πνέει τα λοίσθια.

Τα επώνυμα καταστήματα που εμπορεύονται παγωμένο γιαούρτι ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια τούς τελευταίους μήνες στους εμπορικούς δρόμους των πιο εύπορων περιοχών της Αττικής και των μεγάλων πόλεων της περιφέρειας και κατακλύζουν εμπορικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς.

Παρότι οι πρώτες προσπάθειες εκμετάλλευσης τέτοιων σημείων πώλησης, κυρίως μέσω franchising, δεν έχουν κλείσει ακόμη χρόνο, ήδη ο αριθμός τους σε όλη την Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100, ενώ, αν η αγορά συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς, αναμένεται ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουν διπλασιαστεί, καθώς το προϊόν -παρότι ακριβό- «πουλάει».

Το παγωμένο γιαούρτι λειτούργησε τα δύο τελευταία χρόνια ως πρόταση διεξόδου από την κρίση για κάποιους που διέθεταν κεφάλαιο, με αποτέλεσμα σήμερα στην αγορά να υπάρχουν πολλοί παίκτες, άλλοι αξιόλογοι και άλλοι «αλεξιπτωτιστές». Προϋπόθεση, ωστόσο, για τη μακροημέρευση αυτών των επενδύσεων είναι να μην ξεφουσκώσει απότομα η όψιμη μόδα της κατανάλωσης παγωμένου γιαουρτιού, που ουσιαστικά άρχισε να γνωρίζει πιένες από πέρυσι, όταν μπήκαν στην ελληνική αγορά οι πρώτες επώνυμες αμερικανικές, καναδικές και ιταλικές αλυσίδες.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των καταστημάτων frozen yogurt είναι το σχετικά χαμηλό κόστος αρχικής επένδυσης, που ξεκινά, σύμφωνα με τους δικαιοπαρόχους, από 50.000-60.000 ευρώ για μια επώνυμη αλυσίδα, σε συνδυασμό με την προσδοκία ικανοποιητικών μικτών αποδόσεων, που μπορεί να κυμαίνονται κατά μέσο όρο σε 2.000-3.000 ευρώ ημερησίως, σε ό,τι αφορά τις εισπράξεις ενός κεντρικού καταστήματος. Πλεονέκτημα αποτελεί, επίσης, το διαχειρίσιμο κόστος πρώτων υλών (20%-30% του κόστους) και οι μικρές ανάγκες για προσωπικό.

Μειονέκτημα, το οποίο, πάντως, δεν φαίνεται να πτοεί τους χιλιάδες καταναλωτές που το προτιμούν ως μια υγιεινή ή διαιτητική επιλογή, είναι οι υψηλές τιμές του παγωμένου γιαουρτιού, που ξεκινούν από 2,70 ευρώ για ένα μικρό κύπελλο και φτάνουν μέχρι τα 7-8 ευρώ στα πιο ακριβά σημεία πώλησης. Μια μέση τιμή, πάντως, κυμαίνεται στα 4-5 ευρώ, που σημαίνει πως, για να φτάσει κάποιο κατάστημα σε έσοδα 2.000 ευρώ την ημέρα, πρέπει να εξυπηρετεί 500 πελάτες.

Η μόδα του παγωμένου γιαουρτιού στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2010 από τη Froyo, που αποτέλεσε το πρώτο yogurt bar στην Αθήνα (Ερμού και Καπνικαρέας). Σήμερα η αλυσίδα διαθέτει 4 καταστήματα: σε Ερμού, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή και Κέα.

Το γιαούρτι που χρησιμοποιεί είναι ελληνικό και παράγεται σε ιδιωτικό της τυροκομείο. Το κόστος επένδυσης αφορά κατάστημα 35-110 τ.μ. και ξεκινά από 45.000 ευρώ.

Έναν χρόνο αργότερα στήθηκε το Yasu από τον επιχειρηματία Γιώργο Ρωμανό, συνιδιοκτήτη του Zillions στην Κηφισιά. Το πρώτο κατάστημα ξεκίνησε στο εκπτωτικό χωριό McArthurGlen στα Σπάτα και στη συνέχεια στο The Mall Athens. Νέα καταστήματα σχεδιάζονται για Κηφισιά, Γλυφάδα κ.α.

Η Chillbox Α.Ε. του Χαρ. Σαββίνου έχει εξελιχθεί σήμερα σε μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες παγωμένου γιαουρτιού στην ελληνική αγορά, με συνολικά 15 καταστήματα franchise, σε Βουλιαγμένη, Ερμού, Ν. Ψυχικό, Μαρούσι, Αγ. Παρασκευή, Πάτρα, Πόρτο Ράφτη, Χαλκίδα, Άρτα, Πύργο, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Ζάκυνθο, Πλαταμώνα και Ηγουμενίτσα. Η Chillbox στοχεύει και εκτός Ελλάδος, με το πρώτο chillbox - the real greek frozen yogurt να ετοιμάζεται στο Λονδίνο. Τα προϊόντα της παράγονται από τη Δωδώνη Α.Ε. Η αρχική επένδυση που απαιτείται για ένα κατάστημα 30-50 τ.μ είναι της τάξης των 60.000 ευρώ, ενώ τα entry fees φτάνουν τα 12.500 ευρώ και τα royalties σε 3% ετησίως.

Από τους ισχυρούς παίκτες στην Ελλάδα, με 20 καταστήματα, η ιταλική Cremeria Vienna έχει μπει και στο παγωμένο γιαούρτι, με την επωνυμία white yo, δημιουργία της Delfino Italia. Απαιτεί αρχική επένδυση 55.000 ευρώ για κατάστημα 40 τ.μ και κόστος 15.000 ευρώ για διαμόρφωση του χώρου.

Η καναδική αλυσίδα Yoging Frozen Yogurt Bars θα ξεκινήσει αυτές τις μέρες να λειτουργεί το πρώτο της κατάστημα στο εμπορικό κέντρο River West, ενώ άλλα 4 καταστήματα θα λειτουργήσουν τις επόμενες εβδομάδες σε Ν. Ηράκλειο, Αγ. Παρασκευή, Βριλήσσια και Χαλάνδρι. Συνολικά, το πρόγραμμα ανάπτυξης περιλαμβάνει 10 σημεία πώλησης μέσω franchising, με αρχικό κόστος επένδυσης περί τα 35.000 ευρώ.

Η επίσης καναδική Yogen Fruz, που «τρέχει» στην Ελλάδα από τον Σωτήρη Τσόπελα, είναι από τις πιο γνωστές αλυσίδες παγωμένου γιαουρτιού παγκοσμίως. Διαθέτει 7 καταστήματα, στο εμπορικό κέντρο Athens Metro Mall, στο Village Park του Ρέντη, στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο Νέο Ψυχικό, στο Κεφαλάρι, στη Βούλα και τις Σπέτσες. Ξεκίνησε το 1986 στο Τορόντο, από δύο αδέλφια που έφτιαξαν ένα μικρό κατάστημα πώλησης παγωμένου γιαουρτιού, και σήμερα έχει εξελιχθεί σε αλυσίδα με 1.200 καταστήματα διεθνώς.

Η αλυσίδα Yogurtlandia, της φερώνυμης ιταλικής εταιρείας, αριθμεί ήδη 3 καταστήματα, σε Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, Χανιά και Χαλκιδική. Η Yogurtlandia Hellas σχεδιάζει να επεκταθεί και στην Κύπρο. Η αρχική επένδυση είναι 45.000 ευρώ σε χώρο 30 τ.μ, χωρίς entry fees και royalties.

Τέσσερα καταστήματα, σε Αθήνα, Βούλα, Γλυφάδα και Βόλο, έχει ανοίξει η Snoyo, μια ιδέα που «τρέχει» ο Δημήτρης Μήτος. Η επενδυτική πρόταση για τα συγκεκριμένα καταστήματα αφορά είτε τη δημιουργία shop-in-shop, είτε kiosk, είτε ολοκληρωμένων καταστημάτων, με το κόστος της αρχικής επένδυσης να κυμαίνεται από 16.000 έως 120.000 ευρώ.

Στην αγορά υπάρχουν κι άλλες προσπάθειες επώνυμου γιαουρτιού που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο επέκτασης. Το κατάστημα YooMoo στη Γλυφάδα είναι franchise της φερώνυμης αγγλικής αλυσίδας, ενώ το Fresko Yogurt Bar στη Διονυσίου Αεροπαγίτου είναι ελληνική εταιρεία που εμπορεύεται παραδοσιακό γιαούρτι από Έλληνες παραγωγούς, σε συνδυασμό με γλυκό κουταλιού και μέλι.

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 30ης Ιουνίου
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ