2012-07-08 01:00:48
Φωτογραφία για Ο Πούτιν αποφάσισε να δώσει τη μάχη του εκτός των τειχών;
Προσωπικές και μόνο απόψεις περί Ρωσίας - Δύσης στο θέμα της Συρίας

Αν και ο ίδιος πίστευα ότι αργά ή γρήγορα θα βρίσκονταν η "χρυσή τομή" μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας στην περίπτωση της Συρίας (σχετική ανάρτηση: Πέφτει ο Άσαντ με την σιωπηρή συγκατάθεση της Μόσχας;) τελικά όπως όλα δείχνουν η συγκεκριμένη εκδοχή ...απομακρύνεται!Όπως πρόσφατα δημοσίευσα στο Geopolitics & Daily News, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε το REUTERS, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πίεσε το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει να στηρίζει το Συριακό καθεστώς του Άσαντ. Σε αντάλλαγμα οι ΗΠΑ θα άφηναν το νέο καθεστώς να βρίσκεται υπό την επιρροή της Μόσχας. Όπως δημοσίευσαν οι NEW YORK TIMES ένα πρώτο βήμα έγινε ήδη στην πρόσφατη συνάντηση των G8 όπου ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ δεν έφερε αντιρρήσεις στην αλλαγή καθεστώτος στην Υεμένη.

Από εκεί και πέρα όπως όλα δείχνουν ο ισχυρός άνδρας στη Μόσχα είναι ο Πούτιν και κατά συνέπεια συνεχίζει να υφίσταται η καχυποψία με τη Δύση - και όχι άδικα - εκατέρωθεν.


Διαβάστε περισσότερα Οι ...πορτοκαλί επαναστάσεις είναι θέμα χρόνου να μεταφερθούν στον Καύκασο στην περίπτωση που ολοκληρωθεί το σχέδιο "Συρία & Ιράν" με βασικό γνώμονα τους Τσετσένους που όπως έχει δείξει η ιστορία, μόνο μη υπολογίσιμοι δεν είναι. Οι Τσετσένοι αν μη τι άλλο δεν θα έχουν καμία αντίρρηση να συμμετάσχουν στις απαιτούμενες "πορτοκαλί" επιχειρήσεις κατά της Μόσχας. Απεναντίας έχουν πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς. Αν σε αυτούς συνυπολογίσει κανείς Γεωργιανούς, Ουκρανούς και μισθοφόρους που θα διεισδύσουν στο εσωτερικό της Ρωσίας μετά τις ενδεχόμενες ταραχές, το πράγμα θα γίνει λίαν επιεικώς επικίνδυνο.

Μέσα σε όλα κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει ότι Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία βρίσκονται σε περίπου εμπόλεμη κατάσταση. Οι δύο αυτές χώρες αποτελούν ουσιαστικούς δορυφόρους των ΗΠΑ και Ρωσίας αντιστοίχως στην ευρύτερη περιοχή. Το σχέδιο "περικύκλωση Ρωσίας" βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν πρέπει να παραβλέψει το γεγονός ότι το 2017 λήγει η Ρωσική συμφωνία με την Ουκρανία σχετικά με το λιμάνι της Κριμαίας. Η τρέχουσα συμφωνία δεν μπορεί να ανανεωθεί χωρίς τη συγκατάθεση της Ουκρανίας. Η Κριμαία είναι μία ημιαυτόνομη περιοχή στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας με πληθυσμό 2, 5 εκατ. κατοίκους. Η Κριμαία είναι το νοτιότερο τμήμα της πάλαι πότε Σοβιετικής Ένωσης. Ενώνεται με την ξηρά μέσω του ισθμού του Περεκόπ και βρέχεται προς δυσμάς και προς νότο από τη Μαύρη Θάλασσα και βορειοανατολικά από την Αζοφική. Στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας βρίσκεται η μεγαλύτερη Ναυτική βάση της Ρωσίας, αλλιώς και η σανίδα σωτηρίας της …εξόδου προς τη Μαύρη Θάλασσα, τα Δαρδανέλια και τη Μεσόγειο. Σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η σύμβαση με την Ουκρανία σχετικά με τη Ρωσική Ναυτική βάση, η Ρωσία ουσιαστικά θα μετατραπεί σε μία ηπειρωτική χώρα. Ο θύλακας του Καλίνινγκραντ δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μια μεγάλη αντίστοιχη με της Κριμαίας Ναυτική βάση, ενώ και οι ακτές της Σιβηρίας στην Άπω Ανατολή έχουν δύσκολη πρόσβαση για ανεφοδιασμό.

Έως το 2017, κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ουκρανία να έχει γίνει χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης πόσο μάλλον χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, οπότε αν μη τι άλλο αυτό θα καταστήσει αδύνατο το σενάριο μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ να φιλοξενεί Ρωσική Ναυτική βάση.

Η Μόσχα ήδη έχει ξεκινήσει και ψάχνει την εναλλακτική λύση και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ήδη υποδείξει τις Μεσογειακές ακτές της Συρίας. 

Ο Πούτιν μέχρι σήμερα έχει αποδείξει ότι και οξυδερκής είναι αλλά και ότι αντιδρά με αποφασιστικότητα αν και εφόσον αυτό επιβάλλεται.

Πολύ σωστά λοιπόν, όπως όλα δείχνουν αποφάσισε να δώσει τη μάχη του εκτός των τειχών παρά εντός τους! Επίσης για να το κάνει το πιθανότερο είναι να έχει ήδη λάβει ρητές και κατηγορηματικές εγγυήσεις από χώρες που έχουν κοινά με τη Ρωσία συμφέροντα στη Μέση και όχι μόνο Ανατολή (Κίνα)!

GEOPOLITICS & DAILY NEWS - Λουκάς Δ. Συμπεράς
GeopoliticsDailyNews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ