2012-07-16 16:34:00
Φωτογραφία για Ο Γιώργος Καλαντζής απαντά στην Παραπολιτική για τη μισθοδοσία του κλήρου
Ο Γ.Γ του Υπ.Παιδείας Γιώργος Καλαντζής απαντά σε ανάρτηση της Παραπολιτικής σχετικά με το θέμα της μισθοδοσίας του κλήρου:

Αγαπητή «Παραπολιτική»,

Η μόνιμη μάχη που δίνει κάθε μεταρρυθμιστής είναι αυτή εναντίον του λαϊκισμού και ειδικότερα εναντίον του μικροαστικού λαϊκισμού που είναι η αιώνια μητέρα κάθε είδους ολοκληρωτισμού.  Η μισθοδοσία του Κλήρου, η εκκλησιαστική περιουσία αλλά και ο διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους είναι πολύ σοβαρά ζητήματα που αφορούν τελικά την ίδια την ταυτότητα του Έθνους μας. Επειδή αυτή η ταυτότητα δεν ...είναι στατική αλλά υπό διαρκή αλλαγή, δεν αφορούν μόνο το παρελθόν αλλά και το παρόν και το μέλλον μας. Αν η ιστοσελίδα σας αισθάνεται ότι είναι σε θέση να τα συζητήσουμε χωρίς κραυγές αλλά με επιχειρήματα, διοργανώστε μια διαδικτυακή συζήτηση.

Η θέση μου είναι καθαρή και σταθερή εδώ και χρόνια: δεν θεωρώ ότι η μεταφορά της μισθοδοσίας του Κλήρου ή ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας κατά τα γαλλικά πρότυπα συνιστούν θετική μεταρρύθμιση
. Το πιο επικίνδυνο είναι όμως ότι αν προτάξουμε τώρα τέτοιου είδους πολιτικές και όχι τις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας θα έχουμε χάσει μια ιστορική ευκαιρία. Αν δεν αλλάξουμε την παραγωγική βάση, τα οικονομικά θεμέλια και άρα τις ταξικές σχέσεις με κύριο στόχο την εμφάνιση μιας νέας αστικής τάξης δεμένης αξεδιάλυτα με τον τόπο (δηλαδή μιας εθνικής αστικής τάξης), οποιαδήποτε παρέμβαση στο εποικοδόμημα είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Για τα σχόλια αναγνωστών που αποδίδουν την δήλωσή μου για τη μισθοδοσία του Κλήρου σε κάθε είδους ιδιοτελή κίνητρα, όπως λίγο καιρό πριν έκαναν συγκεκριμένοι «σύντροφοι» για την περίφημη επιστολή μου προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ή ακόμα πρωθύστερα ορισμένοι ακραίοι-συντηρητικοί για την αποδοκιμασία Ιεραρχών που υποστηρίζουν ρατσιστικές και χουντικές θέσεις, έχω μόνο τούτο να σχολιάσω: «όταν δεν έχεις τι να πεις γι’ αυτά που λέει κάποιος, άρχισε να μιλάς γι’ αυτόν που τα λέει. Κάποιο ελάττωμα θα έχει». Είναι βέβαιο ότι δεν έχω μόνο ένα, αλλά πολλά ελαττώματα. Είχα όμως την εντύπωση ότι τέτοιου είδους συζητήσεις που βασίζονται στη μέθοδο argumentum ex hominem δεν ταιριάζουν σε όσους θέλουν να ανήκουν στον ευρωπαϊκό ορθολογισμό και δίνουν τις μάχες για τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Φιλικά (λόγω του κοινού αγώνα για σοσιαλδημοκρατικές μεταρρυθμίσεις)

Γιώργος Καλαντζής
Parapolitiki.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ