2012-07-17 11:18:03
Φωτογραφία για Η πολύωρη TV βλάπτει την υγεία των παιδιών
Ποικίλες αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης στα μικρά παιδιά. Ορισμένες έρευνες, μάλιστα, τη συνδέουν με την αύξηση κινδύνου για παιδική παχυσαρκία.

Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε από Καναδούς επιστήμονες κατέληξε σε ανάλογο συμπέρασμα, καθώς διαπίστωσε πως κάθε επιπλέον ώρα παρακολούθησης τηλεοπτικού προγράμματος, μπορεί να προσθέσει πόντους στο σώμα των μικρών παιδιών, καθώς και να μειώσει την μυϊκή τους δύναμη.

Η εν λόγω έρευνα μελέτησε τις τηλεοπτικές συνήθειες 1.314 παιδιών και διαπίστωσε πως η αύξηση των ωρών παρακολούθησης είχε ως συνέπεια την αύξηση της περιμέτρου της μέσης τους. Παράλληλα, οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης δοκιμές στο άλμα σε μήκος για τη μέτρηση της μυϊκής ικανότητας του κάθε παιδιού. Το συμπέρασμα ήταν πως επιπλέον ώρες στην τηλεόραση μειώνουν την ικανότητα του παιδιού στο άλμα σε μήκος από στάση.

Βεβαίως, οι ερευνητές σημείωσαν πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί εάν η τηλεόραση είναι άμεσα υπεύθυνη για αυτά τα αποτελέσματα.


Η κ. Λίντα Παγκάνι, από τους συγγραφείς της μελέτης, τόνισε πως αυτή η έρευνα αποτελεί μία σαφή προειδοποίηση σχετικά με τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην παιδική παχυσαρκία. «Το τελικό συμπέρασμα είναι πως δεν είναι καλό να παρακολουθεί κάποιος τηλεόραση για πολλές ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η κ. Παγκάνι πρόσθεσε: «Τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει δραματική αύξηση μη υγιεινού βάρους, τόσο στα παιδιά όσο και σε ενήλικες. Το βιοτικό μας επίπεδο, επίσης, έχει αλλάξει, με την ευρύτερη χρήση πιο έτοιμων φαγητών, και με αύξηση της καθιστικής ζωής. Το να παρακολουθεί κάποιος πολλές ώρες τηλεόραση, όχι μόνο εκτοπίζει άλλες μορφές εκπαίδευσης και ενεργητικής χαλάρωσης, αλλά και κινδυνεύει να εθιστεί σε κακές διατροφικές συνήθεις».

Η μελέτη ανέφερε ότι οι συνήθειες και οι συμπεριφορές των ανθρώπων εδραιώνονται κατά την παιδική ηλικία και ότι οι συνήθειες αυτές μπορεί να επηρεάζουν τις αντιλήψεις για τις αθλητικές δραστηριότητες στην ενήλικη ζωή. Από την πλευρά της, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει σε παιδιά ηλικίας άνω των δύο να παρακολουθούν το πολύ δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα.

attikipress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ