2012-07-17 13:24:28
Φωτογραφία για Ειρήσθω Εθνική Φρουρά & Βαλκανικοί Πόλεμοι
Με τον Λάζαρο Μαύρο Β Ε Β Α Ι Ω Σ η Πολεμική Ιστορία των Κυπρίων αποτελεί μέρος της συνολικής Πολεμικής Ιστορίας όλων των Ελλήνων, καθώς η κυπριακή εθελοντική συμμετοχή δεν έλειψε σε κανέναν από τους υπέρ ελευθερίας αγώνες του έθνους, όποιος κι αν ήταν ο κατακτητής της Κύπρου.

Έτσι και οι Βαλκανικοί Απελευθερωτικοί Πόλεμοι του 1912 - 1913, εναντίον των Οθωμανών Τούρκων ο πρώτος, των Βουλγάρων πρώην συμμάχων ο δεύτερος, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Πολεμικής Ιστορίας της Κύπρου: Χιλιάδες Έλληνες Κύπριοι έσπευσαν από το νησί, από την Αλεξάνδρεια και από άλλα μέρη της Γης, κατατάγηκαν εθελοντές στον Ελληνικό Στρατό και πολέμησαν σε όλα τα πεδία των μαχών για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και των νησιών του Αιγαίου, με πλήθος εκείνους που θυσιάστηκαν ηρωικά μαχόμενοι.

Κορυφαία μορφή ο εθελοντής πολεμιστής, απλός τυφεκιοφόρος, δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος που έπεσε πολεμώντας τους Τούρκους 6.12.1912, στον Προφήτη Ηλία της Αετοράχης στο Μπιζάνι, στις επιχειρήσεις του Ελληνικού Στρατού για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.


Α Υ Τ Ο Ν Ο Η Τ Α λοιπόν και το περιεχόμενο του περιοδικού «Εθνική Φρουρά & Ιστορία», που εκδίδει η Διεύθυνση Ιστορίας Ε.Φ., αναφέρεται στους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς φέτος συμπληρώνεται 100ετία από την έναρξή τους. Το 29ο τεύχος του 6μηνιαίου περιοδικού, που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες, δημοσιεύει δύο αναφορές: Ένα πολυσέλιδο κείμενο του ταγματάρχη Στέφανου Στεφανίδη «100 χρόνια από τους Βαλκανικούς Πολέμους» κι ένα 4σέλιδο του αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Ευριπίδου, για τον θυσιασθέντα επίσης στο Μπιζάνι, 20χρονο εθελοντή Μιχάλη Στιβαρό από τον Πεδουλά.

Στο ίδιο τεύχος, εκτενής αναφορά στην εθνική ημών Επανάσταση του 1821, ειδική αναφορά στο Σύστημα Συνδέσμων (μυστικών ταχυδρόμων - αγγελιαφόρων) που ανέπτυξε η ΕΟΚΑ στη διάρκεια του ένοπλου απελευθερωτικού μας αγώνα, εκτενής αναφορά στην Κρίση της Κοφίνου του 1967 και την αμαχητί εκδίωξη, από τη Χούντα, της ελλαδικής μας Μεραρχίας απ’ την Κύπρο, αναφορά στη συμβολή των γυναικών στους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες, καθώς και το ιστορικό της αποτελεσματικής αξιοποίησης από τους ημέτερους, του καταληφθέντος στο ύψωμα 1023 του δυτικού Πενταδακτύλου, 2 Αυγ. 1974, αμερικανικού άρματος μάχης Μ-47 του Αττίλα, εναντίον προελαύνουσας τουρκικής επιλαρχίας στις 15 Αυγ. 1974 στη Σκυλλούρα.

Το περιοδικό δημοσιεύει κι άλλα ενδιαφέροντα θέματα, πληροφορούμαστε μάλιστα ότι ετοιμάζεται για πλουσιότερες αναφορές της κυπριακής συμμετοχής στους Βαλκανικούς Πολέμους στο τεύχος του επόμενου εξαμήνου. Καλή ανάγνωση, ευχόμαστε.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ