2012-07-17 20:31:32
Φωτογραφία για Αντισυνταγματική η περικοπή αποδοχών στους δικαστές
Οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου των δικαστικών είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα», αλλά εντελώς ανέφικτες είναι και οι περικοπές δαπανών στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μαζί με τον υφυπουργό Κώστα Καραγκούνη, επισκέφθηκε σήμερα τα δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια δικαστήρια της Αθήνας, όπου συζήτησε τα διαχρονικά προβλήματα στον χώρο της Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννη Αδαμόπουλο, τους προϊσταμένους του Εφετείου, της Εισαγγελίας Εφετών, του Πρωτοδικείου, της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, του Ειρηνοδικείου της πρωτεύουσας, καθώς και με τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, και κυρίως οι καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης, οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στους χώρους των δικαστηρίων, η ταλαιπωρία των δικηγόρων κατά την κατάθεση των δικογράφων και τον προσδιορισμό της εκδίκασης των υποθέσεων, η χωροταξική διασπορά των δικαστικών υπηρεσιών που δυσχεραίνει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην πράξη, το μεγάλο οργανικά κενό στο χώρο των δικαστικών υπαλλήλων κ.λπ.


Ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε «τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η λειτουργία των δικαστηρίων και τις αδιανόητες υστερήσεις ετών», με αποτέλεσμα το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης να «οδηγείται σε αδιέξοδο», ενώ τόνισε ότι χρέος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι «να αναζητήσει λύσεις σε συνεργασία με τους δικαστές, δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, που να ικανοποιούν τη δικαιολογημένη απαίτηση των Ελλήνων πολιτών και της κοινωνίας για γρήγορη και αξιόπιστη Δικαιοσύνη».

«Χωρίς να δίνουμε υποσχέσεις, θα προσπαθήσουμε με έργα, στις πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, να διευθετήσουμε τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της Δικαιοσύνης, με την ελπίδα ότι ο χρόνος θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας» επισήμανε ο κ. Ρουπακιώτης.

Αναφορικά με τα προβλήματα λειτουργίας των δικαστηρίων της πρωτεύουσας, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι «αναζητούνται δραματικά υπάλληλοι και υπάρχουν σημαντικότατες ελλείψεις στη μηχανοργάνωση και σε αίθουσες δικαστηρίων». «Δικαιολογημένα προβάλλουν», προσέθεσε ο υπουργός, «όχι μόνο οι δικηγόροι αλλά και οι υπάλληλοι και οι δικαστές, να ενταχθούν οι αίθουσες της Σχολής Εθνικής 'Αμυνας στη λειτουργία του Πρωτοδικείου ώστε να αξιοποιηθούν για δικαστικές αίθουσες ή γραφεία».

Αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη του υπουργείου, ο κ. Ρουπακιώτης επανέλαβε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης για το 2012 είναι μόλις 550 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 ήταν 730 εκατ. ευρώ και το 2010 ήταν 950 εκατ. ευρώ και τόνισε:

«Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε να καλυφθεί με τη διαδικασία των μετατάξεων ένα μέρος των κενών σε δικαστικούς υπαλλήλους και να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά προγράμματα, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που δίνει το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. (Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων), για την αντιμετώπιση προβλημάτων αιθουσών και ανέγερσης νέων κτιρίων».
24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ