2012-07-17 20:53:03
Φωτογραφία για Πολύ καλύτερα εξελίσσεται η τουριστική κίνηση στην Κρήτη από ότι αρχικά προβλεπόταν
«Αχ, τι μας έκανε η Μέρκελ» είναι η μόνιμη επωδός σε όποιο σημείο της Κρήτης και αν βρεθείς. Στους δρόμους, στα καφενεία, στα σπίτια η Γερμανίδα καγκελάριος και η γερμανική πολιτική είναι... το μόνιμο θέμα συζήτησης. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν καταφέρονται πάντως κατά των Γερμανών πολιτών αλλά κατά της γερμανικής κυβερνητικής πολιτικής την οποία θεωρούν σκληρή.

Ούτως ή άλλως όμως ούτε όλοι οι Έλληνες είναι ίδιοι ούτε όλοι οι Γερμανοί, όπως υπογραμμίζει ο Ανδρέας Μεταξάς, πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου. Ο 51χρονος οικονομολόγος, ιδιοκτήτης δυο πεντάστερων ξενοδοχείων στην Κρήτη, γνωρίζει καλά του Γερμανούς.

Όχι μόνο γιατί χρόνια τους υποδέχεται σαν τουρίστες αλλά και γιατί σπούδασε τουριστικά επαγγέλματα στην Τεγκερνζέε της Βαυαρίας. «Δεν φταίνε οι Γερμανοί πολίτες για ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Αλλά ούτε όλοι οι Έλληνες πολίτες ρίχνουν την ευθύνη στη γερμανική πολιτική. Ξέρουμε πως η χώρα μας χρωστάει στην Ευρώπη και ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να ξεπληρώσουμε».


Για τον έμπειρο ξενοδόχο η συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στους Γερμανούς δεν έχει αλλάξει. Καμιά φορά υπάρχουν δυσάρεστες ειδήσεις, όπως αυτή που οι Γερμανοί τουρίστες στη Χερσόνησο δεν πλήρωσαν το λογαριασμό τους με την δικαιολογία ότι η Ελλάδα χρωστάει πολλά στη Γερμανία. Η απάντηση βέβαια ήταν ένα γερό ξυλοκόπημα, αλλά τέτοιου είδους ειδήσεις παραμένουν η εξαίρεση.

Μικρότερη η μείωση των τουριστών από το αναμενόμενο

«Οι Γερμανοί θα πρέπει να έρθουν στην Κρήτη για να δουν πόσο όμορφη, ειρηνική και φιλόξενη είναι» επισημαίνει ο Χάρης Ροδιτάκης, οικονομολόγος, συνεργάτης του Περιφερειάρχη Κρήτης για θέματα τουρισμού.

Η Κρήτη υπολογίζει πως μέχρι το τέλος του χρόνου η μείωση του τουρισμού θα κυμανθεί γύρω στο 10% και όχι όπως αρχικά είχε προβλεφθεί γύρω στο 30 με 35%. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τη μεγαλόνησο γύρω στα 3 εκ. επισκέπτες και όπως λέει ο Χάρης Ροδιτάκης «οι Γερμανοί παραμένουν οι σημαντικότεροι πελάτες. Ακολουθούν οι Ρώσοι, οι Άγγλοι, οι Γάλλοι. Ο αριθμός των Ρώσων έχει αυξηθεί. Πέρυσι ήταν 620.000 και φέτος περιμένουμε ακόμα περισσότερους».

Μπορεί οι Ρώσοι να πήραν τη θέση των Γερμανών μέχρι ένα βαθμό ωστόσο η συμπίεση των τιμών σημαίνει και συμπίεση του εισοδήματος που και αυτό κινείται ανάμεσα σε μια μείωση της τάξης του 20 και 30%.

Εργαζόμενοι πολλά χρόνια στα ξενοδοχεία, όπως η 45χρονη Μαρίνα από το Ηράκλειο δηλώνει πως θα ήθελε να επιστρέψουν οι Γερμανοί τουρίστες στην Κρήτη γιατί είχαν τρόπους και ήταν γενναιόδωροι. Η Μαρίνα παραμένει απλήρωτη εδώ και 3 μήνες παρά το γεγονός ότι το ξενοδοχείο στο οποίο εργάζεται έξω από το Ηράκλειο είναι υπερπλήρες.

Πάντως οι Γερμανοί φαίνεται να επιστρέφουν στην Κρήτη και να δηλώνουν ευχαριστημένοι, όπως η 65χρονη Μπριγκίτε η οποία δηλώνει πως για πρώτη φορά επισκέφθηκε την Κρήτη και το έκανε συνειδητά για να υποστηρίξει τη χώρα. Όσον αφορά την συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντί της δεν έχει κανένα παράπονο. Που και που μου έλεγαν Α, η Μέρκελ. Αλλά δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Συζητούσαμε. Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις. Μια επίσκεψη στην Κρήτη αξίζει τον κόπο και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα.»

Την ίδια άποψη έχει και ένα ζευγάρι με δυο παιδιά που έμειναν δυο εβδομάδες στο Πισκοπιανό. «Οι εντυπώσεις μας είναι πολύ θετικές. Οι Έλληνες ήταν πολύ ανοιχτοί.

Και φιλικοί και αυτά που ακούει κανείς στον τύπο δεν πιστοποιούνται. Ήταν πάρα πολύ όμορφες οι διακοπές μας» λέει η 45χρονη μητέρα.

Την ίδια άποψη έχει και ο Γιοχάνες από το Αμβούργο, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα πάνω από είκοσι φορές. Όπως μας τόνισε δεν καταλαβαίνει βέβαια τη γλώσσα και δεν μπορεί να πει εάν έλεγαν κάτι αρνητικό ωστόσο η συμπεριφορά των Κρητικών ήταν όπως πάντα φιλόξενη και ευγενική.
flashnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ