2012-07-18 00:19:04
Φωτογραφία για 6 λόγοι για να μειώσετε τον καφέ
Μπορεί να τον θεωρείτε απολαυστικό το πρωί ή το μεσημέρι μετά το φαγητό, μπορεί να σας δροσίζει και να σας ξυπνάει. Ο καφές όμως, εξαιτίας της καφεΐνης που περιέχει, μπορεί να αποδειχθεί βλαβερός για την υγεία, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Δείτε γιατί Το δραστικό συστατικό του καφέ στο οποίο οφείλονται οι ψυχοδιεγερτικές ιδιότητές του, είναι η καφεΐνη, που δρα ως ψυχοδιεγερτετικό φάρμακο και συγχρόνως διαθέτει ήπιες καρδιοτονωτικές και διουρητικές ιδιότητες.

Η καφεΐνη είναι επίσης ένα… φυσικό εντομοκτόνο που υπάρχει στα φυτά για να τα προστατεύει από τα έντομα, εδώ και χιλιάδες χρόνια! Και η καφεΐνη στην κούπα σας, θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερη χρήση κατά των εντόμων, παρά για να σας ξυπνάει το πρωί.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης…

1. Η καφεΐνη πρωτοχρησιμοποποιήθηκε ως δηλητήριο

Εδώ και εκατομμύρια χρόνια, τα φυτά αναπτύσσουν διάφορες ισχυρές ενώσεις για να σταματήσουν τα έντομα από το να τους επιτίθενται
. Πολλά φυτά είναι εξαιρετικά δηλητηριώδη ή μη βρώσιμα, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Άλλα παραδείγματα με ελαφρώς τοξικές ουσίες, είναι το οξαλικό οξύ στα πράσινα λαχανικά και η καψαϊκίνη σε πιπεριές τσίλι. Αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι καταναλώνουμε 12.000 τόνους καφέ το χρόνο, τα δηλητηριώδη συστατικά στα λοιπά τρόφιμα, είναι πολύ λιγότερα. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγουμε την καφεΐνη.

2. Η καφεΐνη εξαντλεί τα επινεφρίδια

Ενώ για ένα μικρό έντομο, μια δόση καφεΐνης μπορεί να αποτελέσει αναισθητικό ή ακόμα και να το σκοτώσει, για τον ανθρώπινο οργανισμό αποτελεί «ταρακούνημα». Αυτή η διέγερση είναι που ζητούν πολλοί άνθρωποι για να ξυπνήσουν το πρωί .

Και δεδομένου ότι είναι ακριβώς διέγερση του νευρικού συστήματος και των αδένων, δεν προσφέρει μακροπρόθεσμη ενέργεια. Και έτσι θέλετε κι άλλο μετά. Όταν το κάνετε αυτό όμως, το νευρικό και αδενικό σας σύστημα, ιδιαίτερα τα επινεφρίδια, εξαντλούνται.

3. Η καφεΐνη είναι εθιστική

Το γεγονός ότι μπορεί να νιώθετε συμπτώματα στέρησης καφεΐνης, είναι μια προφανής ένδειξη εθισμού. Και καλό είναι να μην είστε εθισμένοι σε τίποτα. Ίσως νομίζετε ότι δεν πίνετε τόσο καφέ, ώστε να εθιστείτε σε αυτόν, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να ισχύει και το αντίθετο. Μελέτες στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins School of Medicine, έδειξαν ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση καφεΐνης (μόλις ένα μικρό φλιτζάνι καφέ την ημέρα) μπορεί να παράγει γρήγορα συμπτώματα στέρησης.

4. Η καφεΐνη συνδυάζεται συχνά με τη ζάχαρη

Οι ωμοί κόκκοι καφέ από μόνοι τους, δεν έχουν καλή γεύση κι έτσι πολλοί συνηθίζουν να προσθέτουν ζάχαρη ή κάποιο τεχνητό χημικό με γλυκιά γεύση, που είναι γνωστό πόσο βλάπτουν την υγεία και δεν έχουν μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες ή μέταλλα. Επίσης, έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που τελικά οδηγεί στην αύξηση του σωματικού βάρους.

5. Η τοξικότητα της καφεΐνης έχει συνδεθεί με πολλά κακά

Τα παραπάνω τέσσερα σημεία είναι λίγο πολύ γνωστά. Η τοξικότητα της καφεΐνης όμως δεν είναι και τόσο γνωστή στους περισσότερους. Κι όμως, η καφεΐνη έχει συνδεθεί, σύμφωνα με μελέτες, με πολλές αρνητικές καταστάσεις όπως η καρδιακή αρρυθμία, η αϋπνία, η ψύχωση, η ανορεξία, οι πονοκέφαλοι, η νευρικότητα, η ευερεθιστότητα, η κατάθλιψη κ.ά.

6. Η καφεΐνη χρησιμοποιείται ως εντομοκτόνο

Πριν από πάνω από 20 χρόνια, ο James Nathanson, επίκουρος καθηγητής νευρολογίας στο Harvard Medical School, ανέφερε στο περιοδικό Science αυτή τη σημαντική λειτουργία της καφεΐνης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η καφεΐνη σε συνδυασμό με άλλα εντομοκτόνα, αυξάνει την ισχύ τους. Σε ένα πείραμα, μια μικρή δόση καφεΐνης, αύξησε τη δραστικότητα γνωστών φυτοφαρμάκων κατά 10 φορές. Η καφεΐνη φαίνεται να το καταφέρνει αυτό καταστέλλοντας ορισμένα ένζυμα στο νευρικό σύστημα των εντόμων. Στον άνθρωπο, η καφεΐνη έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες ως μια νευροτοξίνη. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα δεν είναι «καλή» για τα νεύρα σας.

Υπάρχουν και χειρότερες επιλογές

Εάν πρέπει να διαλέξετε κάτι, η καφεΐνη είναι σίγουρα καλύτερη από το αλκοόλ, τη νικοτίνη, ή τα ναρκωτικά. Επίσης, η καφεΐνη, αποτελεί συστατικό σε πολλά παυσίπονα, για να αυξήσει την ταχύτητα και την ισχύ τους και το γεγονός αυτό, μειώνει την συνολική χρήση του φαρμάκου.

Ο καφές έχει επίσης μερικά σημαντικά κοινωνικά οφέλη: τα καταστήματα καφέ σε όλο τον κόσμο, εκπληρώνουν μια καθολική επιθυμία να συναναστρεφόμαστε και να μιλάμε και αποτελούν μια μικρή όαση χαλάρωσης.

Θα μπορούσαμε πάντως να επιλέξουμε εναλλακτικές λύσεις με λιγότερη ή καθόλου καφεΐνη, που κάνουν καλό στην υγεία, όπως το πράσινο τσάι, τα ροφήματα από βότανα, οι φυσικοί χυμοί κ.ά.

clickatlife.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ