2012-03-15 22:24:04
Φωτογραφία για Λεφτά υπάρχουν... για τον τομέα ενέργειας
Το αργότερο τον μήνα Ιούνιο θα ενεργοποιηθεί το νέο εργαλείο μέσω της ΕΤΕΠ για να δοθεί ρευστότητα για τα έργα στον τομέα της ενέργειας και «πιθανόν» όπως είπε για τους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους o κ. Ράϊχενμπαχ.

«Μετά την επιτυχή έκβαση του PSI και την εξάλειψη των περισσότερων αβεβαιοτήτων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση, πολύ θετική για το μέλλον της χώρας», τόνισε. «Ελπίζω η Ομάδα Δράσης να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη για μεγαλύτερη πρόοδο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, εστίαση σε έργα με οικονομική και κοινωνική επίπτωση και εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα θέματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της δικαιοσύνης.

Στην έκθεση της Task Force επισημαίνεται πως η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της ακεραιότητας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί τη βασική προτεραιότητα της μεταρρύθμισης που πρέπει να υλοποιηθεί στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με την Task Force, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα μπορούν να περατωθούν μόνο από μια εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης που βασίζεται σε σταθερές, συντονισμένες και ενισχυμένες δομές, παρέχοντας τη βάση για την αναγκαία συμμετοχή και λογοδοσία για τις μεταρρυθμίσεις. Εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με την Επιτροπή, είναι η διοίκηση να στηρίζεται σε δημοσίους υπαλλήλους με σαφείς αρμοδιότητες.

Οι βασικοί στόχοι της διοικητικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα είναι:

1. η βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της λογοδοσίας και της ακεραιότητας της διοίκησης και η απλούστευση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από αυτή

2. η ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου λήψης αποφάσεων με ουσιαστικό διυπουργικό συντονισμό

3. η δημιουργία των απαραίτητων δομών σε κάθε αρμόδιο υπουργείο για την αποτελεσματική παρακολούθηση των διαδικασιών συμπεριλαμβανομένων των δαπανών, του εσωτερικού ελέγχου και του λογιστικού ελέγχου, της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων και της ΤΠΕ.

Αυτό συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των ανωτέρων θέσεων ώστε να καθοριστεί μια σαφέστερη ιεραρχία με απλή και σαφή ιεραρχική διάταξη. Οι ίδιες μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στην ελληνική κεντρική διοίκηση θα πρέπει επίσης να τηρηθούν στην αποκεντρωμένη, τοπική και περιφερειακή διοίκηση, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων και των αρμοδιοτήτων τους.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, για να στεφθεί με επιτυχία μια τέτοια διοικητική μεταρρύθμιση, χρειάζεται πολιτική ώθηση και κατεύθυνση από τις υψηλότερες βαθμίδες του κράτους. Γι' αυτόν τον σκοπό, ελήφθη πρόσφατα μία ζωτικής σημασίας απόφαση για τη σύσταση μιας διευθύνουσας ομάδας υψηλού επιπέδου για τη μεταρρύθμιση υπό την ευθύνη του πρωθυπουργού.

Το έργο αυτής της διευθύνουσας ομάδας θα προετοιμαστεί από μία ομάδα στήριξης, η οποία έχει τώρα συσταθεί και της οποίας προΐσταται το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σε επίπεδο υφυπουργού.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η απορρόφηση των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής βελτιώθηκε σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο του 2011. Οι υποβληθείσες αιτήσεις πληρωμών ξεπέρασαν τους στόχους που τέθηκαν για το έτος, ανερχόμενες συνολικά σε 3,45 δισ. ευρώ ή 104,3% του ετήσιου στόχου του ΜΣ για το 2011.

Προς το παρόν, η Ελλάδα έχει απορροφήσει από τα διαθέσιμα κονδύλια της πολιτικής συνοχής υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με το μέσο Κράτος Μέλος αποδέκτη κατά την εν λόγω περίοδο.

Το 2011 υποβλήθηκαν στην Επιτροπή αιτήσεις πληρωμών ανερχόμενες κατά προσέγγιση σε 3,3 δισ. ευρώ (συνυπολογιζομένων όλων των Διαρθρωτικών Ταμείων) έναντι ετήσιου στόχου του ΜΣ ύψους 3,350 δις ευρώ (κάλυψη 98,6%).

Χάρη σε μια νέα τροποποίηση του κανονιστικού πλαισίου της πολιτικής συνοχής που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη του 2011, το ποσοστό συγχρηματοδότησης που καλύπτει η ΕΕ (το οποίο είχε ήδη αυξηθεί το προηγούμενο έτος σε 85% για τα ελληνικά επιχειρησιακά προγράμματα) αυξήθηκε προσωρινά κατά επιπλέον 10%.

Με βάση τις αιτήσεις πληρωμών που υπέβαλε η ελληνική πλευρά, η συνολική οικονομική επίπτωση από την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης που καλύπτει η ΕΕ (σε 95%) και επέτρεψε στην Ελλάδα να ζητήσει επιπλέον (αντίστοιχα 85% και επιπλέον 10%), ανέρχεται σε 958 εκατ. ευρώ (συνυπολογιζομένων όλων των Ταμείων).

Από το ποσό αυτό, τα 549 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία κατά το 2011 αντιπροσωπεύουν την επιπλέον αύξηση κατά 10% του ποσοστού συγχρηματοδότησης που καλύπτει η ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της αγοράς, ο κ. Ράιχενμπαχ διαβεβαίωσε πως τα προβλήματα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν θέμα για το οποίο λαμβάνονται μέτρα.

Στη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού ΕμπορίουΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης ενημέρωσε τον κ. Ράιχενμπαχ για την εκστρατεία «Ξανασκέψου την Ελλάδα- Εμπιστεύσου το Ελληνικό Εμπόριο» με στόχο να επαναβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη προς την ελληνική εμπορική επιχείρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδόθηκε στον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης το Κοινωνικό Πρωτόκολλο για την Ανάπτυξη το οποίο ενέκρινε η Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ και στο οποίο εμπεριέχονται αναλυτικά σε 38 σημεία οι αναπτυξιακές προτάσεις των Ελλήνων εμπόρων από όλη την Ελλάδα.

Οι προτάσεις του Ελληνικού Εμπορίου αναλύθηκαν στις παρακάτω κύριες ενότητες:

- Έξυπνοι κανονισμοί και απλοποίηση των κανόνων της αγοράς.

- Καλύτερη πρόσβαση στα ευρωπαϊκά εργαλεία και προγράμματα.

- Ευκολότερη χρηματοδότηση και ρύθμιση των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

- Αναπλήρωση της ανταγωνιστικότητας και ανάκτηση της εμπορικής πίστης των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Παράλληλα, έγινε γνωστό πως εντός της ημέρας αναμένεται από το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η έγκριση της δημιουργίας του Ταμείου Εγγυοδοσίας για της Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις.

http://dailynews24.gr/i
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ