2012-07-21 21:18:02
Φωτογραφία για Νίκος Κιουτσούκης: Να με διαγράψει ποιος και από πού;
«Να με διαγράψει ποιος και από πού;» είναι το ερώτημα που ο Νίκος Κιουτσούκης απευθύνει στο κόμμα του, τη ΝΔ, και ρίχνει το γάντι στον Α. Σαμαρά διαμηνύοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να μας κλείσει το στόμα».

Να αποχωρήσουν όσοι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της επαναδιαπραγμάτευσης, αναφέρει με -σαφείς αποδέκτες επίσης. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα υποστηρίζει ότι κάποιοι στη ΝΔ λησμόνησαν την κυρίαρχη ιδεολογία της παράταξης και επικαλείται γι αυτό το Ζάππειο II και III. Μέμφεται, τέλος, τους Βουλευτές για τα προνόμια που ακόμη απολαμβάνουν, ενώ αποκαλύπτει τι τον ενώνει με τον Γιάννη Μανώλη αλλά και τον Νίκο Φωτόπουλο.

Νιώθετε τον πέλεκυ της... διαγραφής πάνω από το κεφάλι σας, κ. Κιουτσούκη;

Να με διαγράψει ποιος και από πού; Εμείς, τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ, δεν είμαστε διορισμένοι από τη ΝΔ, ούτε αμειβόμαστε από αυτήν. Έχουμε ενταχθεί εθελοντικά, γιατί μας εκφράζει η ιδεολογία του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Απολογούμαστε μόνο στους εργαζόμενους, γιατί απ' αυτούς εκλεγόμαστε και τα συμφέροντα αυτών εκπροσωπούμε. Άλλωστε η ΔΑΚΕ βρισκόταν πάντα μπροστά και αριστερά της ΝΔ, έχουμε παράλληλη πορεία και όχι ταυτόσημη. Νομίζω ότι οι διαγραφές αφορούν κομματικά στελέχη ή εκλεγμένους Βουλευτές.


Εάν όμως εννοούν εμένα προσωπικά ή άλλα στελέχη της ΔΑΚΕ Ι.Τ, τότε θα πρόκειται περί «συνταγματικής εκτροπής» Τους εκλεγμένους δεν τους διαγράφεις. Εάν κάποιοι αντιλαμβάνονται έτσι τη δημοκρατία, τότε τους απαντώ με τη φράση «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Κανείς δεν μπορεί να μας κλείσει το στόμα.

Η κατάσταση, πάντως, μυρίζει μπαρούτι. Εσείς ανταλλάξατε δημοσίως βαριές κουβέντες με βουλευτές της συμπολίτευσης, κατηγορήσατε -σε συνέντευξή σας στον Flash- τον κ. Χατζηδάκη για γκεμπελικές μεθόδους. Γιατί άραγε; Μήπως αισθάνεστε, αλήθεια, ξένο σώμα στην παράταξη της ΝΔ;

Γκεμπελικές είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται κυρίως από πολιτικούς, που σπέρνουν ψευδείς ειδήσεις όταν θέλουν να στρέψουν μια κοινωνική ομάδα εναντίον μιας άλλης. Αυτή, λοιπόν, την τακτική ορισμένων θα την πολεμάμε όσο έχουμε φωνή και να είστε βέβαιος ότι κανείς δεν θα μας φιμώσει.  Σε ό,τι αφορά τα περί ξένου σώματος, θα σας έλεγα ότι ξένο σώμα στη ΝΔ πρέπει να αισθάνονται όλοι εκείνοι που δεν ενστερνίζονται τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, την επίσημη, κυρίαρχη ιδεολογία του κόμματος, όπως επιβεβαιώθηκε στο 8ο συνέδριο του.

Πολιτικά μιλώντας, και πριν μπούμε στην ουσία της διαφωνίας, έχουμε μια κυβέρνηση με νωπή εντολή. Έχει λοιπόν κάθε λόγο να ισχυρίζεται ότι εκφράζει το λαϊκό αίσθημα, πάνω από το οποίο δεν είναι δυνατόν να τίθεται το συντεχνιακό συμφέρον, όπως δήλωσε άλλωστε και ο κ. Κεδίκογλου. Διαφωνείτε;

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί. Υπάρχει μεγαλύτερη συντεχνία από αυτή των επαγγελματιών βουλευτών, οι ο ποίοι, ενώ κοστίζουν σύμφωνα με στοιχεία έγκριτων εφημερίδων 700 ευρώ ημερησίως στον Έλληνα φορολογούμενο, ψηφίζουν τη μείωση του κατώτατου μισθού από τα 751 στα 586 ευρώ και καθορίζουν το επίπεδο επιβίωσης των φτωχών, τη στιγμή που οι ίδιοι διαβιούν πλουσιοπάροχα; Είναι δυνατόν η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία να είναι ένα και το αυτό; Δηλαδή, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει. Βουλευτική ασυλία, νόμος περί ευθύνης υπουργών κτλ. Όταν, λοιπόν, μιλούν για τη «συντεχνία των φτωχών Ελλήνων» πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί προκαλούν.

Τελικά οι γαλάζιοι συνδικαλιστές δώσατε μάχη για να έρθει στην εξουσία ένα κόμμα που θα περικόψει κι άλλο μισθούς, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα κτλ.;

Δώσαμε μάχη γιατί ο πρόεδρος της ΝΔ και σημερινός πρωθυπουργός πιστεύει στην επαναδιαπραγμάτευση. Το έλεγε από το πρώτο μνημόνιο και εκτιμούμε ότι μπορεί να ορθώσει ανάστημα για θεμελιώδη ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους και καταπατήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, κατά παράβαση διεθνών και ευρωπαϊκών συνθηκών. Ο πρωθυπουργός οφείλει να διαπραγματευτεί άμεσα τα εργασιακά ζητήματα για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δεν επηρεάζει ούτε κατ' ελάχιστον το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Όσοι, δε, προσπαθούν να παραποιήσουν τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού ή δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της επαναδιαπραγμάτευσης οφείλουν να το δηλώσουν και να αποχωρήσουν.

Κάποιοι... φίλοι σας θα πουν ωστόσο ότι ο Γιάννης Μανώλης άνοιξε δρόμο...

Ο Γιάννης Μανώλης είναι ένα στέλεχος της ευρύτερης κεντροδεξιάς παράταξης Έκανε την πολιτική του επιλογή. Δεν άνοιξε κανένα δρόμο διαφορετικό, παρέμεινε σταθερός στις απόψεις του Η αποχώρησή του από τη ΝΔ κατ' ουσίαν σήμανε και αποχώρηση ενός κομματιού της λαϊκής Δεξιάς. Σε κάθε περίπτωση, η φιλία δεν βασίζεται σε υποταγή ιδεών, γι αυτό παραμένει φίλος μου.

Να δούμε και την ουσία της αντιπαράθεσης. Γιατί διαφωνεί η ΔΑΚΕ Ι.Τ. με την αποκρατικοποίηση δημόσιων οργανισμών; Και, επί τη ευκαιρία, πού έβλαψε τη χώρα αλλά και τον καταναλωτή η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, για παράδειγμα;

Πρώτα απ' όλα, η ΔΑΚΕ Ι.Τ. διαφωνεί με τη λογική του πλανόδιου πωλητή «όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω». Μια τέτοια λογική πανικού δεν μπορεί να αποτελεί εθνική στρατηγική. Από το σύνολο του χρέους των 400 δισ. ευρώ ένα μεγάλο μέρος αφορά την επιλογή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων για την κατασκευή υποδομών Λιμάνια, αεροδρόμια, οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, ηλεκτρισμός, ύδρευση κτλ. Άρα ο Έλληνας φορολογούμενος, που με τους φόρους του συμμετείχε στη δημιουργία αυτών των υποδομών, έχει δικαίωμα να γνωρίζει α) πόσο του κόστισαν, β) πόσα θα εισπράξει το Δημόσιο εάν αποκρατικοποιηθούν, γ) τι όφελος θα έχει ο ίδιος και η κοινωνία, καθώς επίσης και εάν θα συνεχίσει να λειτουργεί το κοινωνικό κράτος.

Σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη υπάρχουν οργανισμοί δημοσίου συμφέροντος Μόνο στην Αγγλία επί Θάτσερ ιδιωτικοποιήθηκαν όλα, και σήμερα επανακρατικοποιούνται. Ακόμα και οι Γερμανοί, που πιέζουν για ιδιωτικοποιήσεις, έχουν κρατικό σιδηρόδρομο, κρατική επιχείρηση ενέργειας κτλ. Μη μας κουνάνε λοιπόν το δάχτυλο..

Η ΔΑΚΕ Ι.Τ είναι υπέρ των στρατηγικών συμμαχιών (ΣΔΙΤ) με προϋποθέσεις που αφορούν α) τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, β τη διατήρηση των μισθών στο ίδιο ύψος, γ) τη δημιουργία business plan δεκαετίας, με δέσμευση για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσα από την επανεπένδυση των κερδών.  Φυσικά δεν συζητάμε την παραχώρηση υποδομών και δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ιδιωτικοποίηση νερού και ρεύματος Σχετικά με τον ΟΤΕ, πείτε μου πού ωφέλησε τον Έλληνα φορολογούμενο η ιδιωτικοποίησή του, όταν δεν δημιουργήθηκε ούτε μία θέση εργασίας και όταν τα κέρδη όχι μόνο δεν επανεπενδύονται, αλλά οδεύουν προς τη Γερμανία Το ίδιο συμβαίνει και με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ωστόσο οι αποκρατικοποιήσεις είναι εντός του προγράμματος της ΝΔ...

Πράγματι είναι, και ανακοινώθηκαν στο Ζάππειο II και III Στις εκλογές της 6ης Μαΐου η απάντηση ήρθε από τον ελληνικό λαό με το γνωστό αποτέλεσμα. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.

Τι σας ενώνει με το... κόκκινο πανί της παράταξής σας, τον Ν. Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ;

Μας χωρίζει ιδεολογική και πολιτική άβυσσος, μας ενώνουν όμως τα βασικά εργασιακά δικαιώματα, που καταργήθηκαν εν μια νυκτί από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Παπαδήμου. Πρόκειται για δικαιώματα που μας κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές συνδικαλιστών και εργαζομένων, πληρώνοντάς τα με αίμα πολλές φορές. Δεν δικαιούμαστε να κληροδοτήσουμε στους νέους συνδικαλιστές και στα παιδιά μας μια αγορά εργασίας που βασίζεται στο νόμο της ζούγκλας.

Διαπιστώσατε κοινό πεδίο συζήτησης με τους εργοδότες στη συνάντηση που είχατε;

Εκτιμώ ότι μπορεί να βρεθεί πεδίο συνεννόησης άλλωστε τo Φεβρουάριο τού 2012 είχαμε υπογράψει κοινή συμφωνία Εμείς σεβόμαστε ης υπογραφές μας και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τις σεβαστούν και οι άλλες πλευρές (εργοδότες, κυβέρνηση) . Είναι κατ' αρχάς θετική η δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του κατωτάτου μισθού. Είναι το πρώτο βήμα. Περιμένουμε να ακολουθήσει και το επόμενο, δηλαδή να σεβαστούν τη συμφωνία της ελεύθερης συλλογικής δια πραγμάτευσης εφόσον αυτή επιτευχθεί. 

(Free Sunday)
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ