2012-07-24 23:34:03
Φωτογραφία για Αύριο κλείνει η στρόφιγγα της ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες
Τελευταία ημέρα σήμερα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δέχεται ως εγγύηση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Η ΕΚΤ σταματά να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα επειδή αύριο 25 Ιουλίου λήγει η σχετική εγγύηση που είχαν παράσχει οι αρχηγοί κρατών στην κεντρική τράπεζα. Η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη στάση της όταν η Τρόικα θα έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο στην Αθήνα και θα παρουσιάσει τη σχετική έκθεση.

Η διακοπή της χρηματοδότησης απευθείας από την ΕΚΤ δεν σημαίνει ότι οι Ελληνικές τράπεζες θα μείνουν «ξεκρέμαστες». Μέχρι να ανανεωθεί η εγγύηση και να αρχίσει πάλι η απευθείας χρηματοδότηση θα αντλούν ρευστότητα από το πρόγραμμα ELA της Τράπεζας της Ελλάδος το οποίο επίσης αντλεί κεφάλαια από την ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε σταματήσει να αποδέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα και τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αν και πρόκειται για τεχνικής φύσεως θέμα, το οποίο δεν επηρεάζει άμεσα τους συναλλασσόμενους, οι τράπεζες μέχρι να αποκατασταθεί και πάλι η απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, θα αντιμετωπίσουν αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης τους. Αυτό συμβαίνει επειδή τα κεφάλαια που δανείζονται από το ΕLA έχουν κόστος μεγαλύτερο κατά 3 μονάδες από την απευθείας χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Η εξέλιξη αυτή είναι πιθανόν να υπονομεύσει την προσπάθεια των τραπεζών να αποκαταστήσουν τις στρεβλώσεις που υπάρχουν σήμερα στα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων, εξέλιξη που επηρεάζει και τα επιτόκια χορηγήσεων.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ