2012-08-29 15:16:03
Φωτογραφία για Κλειδί τα κεφάλαια για τη Λαϊκή
Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν καθορίζει τις εξελίξεις στη Λαϊκή Τράπεζα Σύμφωνα με το κυπριακό site Stockwatch, η διοίκηση του ομίλου εξέτασε χθες το προτεινόμενο σχέδιο αναδιάρθρωσής που καταρτίστηκε σε συνεργασία με τη KPMG, με στόχο να το οριστικοποιήσει τις επόμενες μέρες και να το στείλει στο μεγαλομέτοχο της Λαϊκής.

Υπουργείο Οικονομικών και Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσουν το σχέδιο προτού το στείλουν για έγκριση στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Κλειδί των επερχόμενων εξελίξεων είναι το ύψος των κεφαλαίων που θα ζητήσει η Τράπεζα από το κράτος.

Τον Ιούνιο το κράτος έδωσε κεφαλαιακή ανάσα €1,8 δισ. στη Λαϊκή, ενώ εκκρεμεί ακόμα η ρύθμιση για άλλο €0,5 δισ. που δεν κατάφερε να αντλήσει ο όμιλος από τη μετατροπή αξιογράφων. Αυτή αναμένεται όμως ότι είναι μόνο η αρχή.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής εξέτασαν χθες τα διάφορα σενάρια που ετοίμασε η ανώτατη διεύθυνση του Ομίλου σε συνεργασία με τον ελεγκτικό οίκο.


Όλα τα σενάρια προβλέπουν αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, εν μέρει λόγω της αλλαγής της μεθοδολογίας στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Τράπεζα προειδοποίησε άλλωστε για αύξηση πέραν του €1 δισ. στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα.

Για κάλυψη των νέων αναγκών που προκύπτουν η τράπεζα θα προτείνει στο υπουργείο σειρά μέτρων για να καταστεί κερδοφόρα το 2013 ή το 2014, και για να μπορέσει τελικά να αποπληρώσει το δάνειο που θα δοθεί από τους φορολογούμενους.

Η διοίκηση της Τράπεζας ποντάρει πολλά στη ραγδαία συρρίκνωση του ενεργητικού της, κυρίως στο εξωτερικό. Η μείωση του ενεργητικού θα περιορίσει τα αναγκαία κεφαλαιακά αποθέματα που πρέπει να έχει η τράπεζα για να καλύψει το δανειστικό της χαρτοφυλάκιο, μειώνοντας το μέγεθος της κρατικής στήριξης.

Μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους του νέου πλάνου είναι βέβαια και η μείωση του εξοδολογίου.

Πέραν των λειτουργικών δαπανών μέσω της συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων, η Λαϊκή θα προτείνει στο κράτος τη δραστική μείωση του μισθολογίου, και αν χρειαστεί, και του προσωπικού.

Εντός του συμβουλίου γίνεται ήδη λόγος για μείωση μισθών κοντά στο 20% ενώ ο πρόεδρος της Λαϊκής, Ανδρέας Φιλίππου, αναφέρθηκε πρόσφατα και σε απολύσεις.

Το ζητούμενο είναι η τράπεζα να μπορέσει να λάβει τα απαραίτητα κεφάλαια για να μπορέσει να στηρίξει την ανάπτυξη. Το ύψος των κεφαλαίων, όμως, πρέπει να είναι τέτοιο που να μην δημιουργεί ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.
euro2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ