2012-09-01 23:21:49
Φωτογραφία για ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΡΟΜΠΕΪ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά από την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Ιταλό Μάριο Μόντι, επαφές που θα ακολουθήσουν χρονικά τις επαφές του με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στις αρχές της εβδομάδας.

Η συνάντηση Ρομπέι-Σαμαρά θα γίνει στην Αθήνα την επόμενη Παρασκευή (7/9). Την επομένη, στις όχθες της λίμνης Κόμο στη βόρεια Ιταλία, στο Τσερνόμπιο, θα γίνει η συνάντηση Ρομπέι-Μόντι.

Επτά ημέρες μετά τις συνομιλίες του Ρομπέι με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι στη Μαδρίτη, την Τρίτη στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΕΕ θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και μία ημέρα μετά στο Παρίσι με τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρουν ότι στην ημερήσια διάταξη των διπλωματικών επαφών Ρομπέι θα βρεθούν «ψηλά» η Ελλάδα, που ζητά διετή επιμήκυνση στις υποχρεώσεις της από το δανειακό της πρόγραμμα, αλλά και η Ισπανία, για την οποία η ΕΕ έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να διοχετεύσει ως και 100 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των εμπορικών τραπεζών της, ενώ προσεχώς δεν αποκλείεται η Μαδρίτη να ζητήσει ευρύτερο δανεισμό.


Την αποφασιστικότητα του Βερολίνου σε ό,τι αφορά την Ελλάδα επανέλαβε εν τω μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε από το Χονγκ Κονγκ, επιμένοντας πως η Αθήνα πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της για να αποφύγει τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη. «Τρέφουμε αίσθημα αλληλεγγύης (προς την Ελλάδα), αλλά επιμένουμε στο ότι πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της. Δεν μπορούμε να δεχτούμε έναν επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων», είπε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στο περιθώριο της επίσκεψης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Κίνα.

«Πώς θα μπορούσαμε να πείσουμε την ισπανική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εάν συμφωνήσουμε σε ειδικούς όρους (για την Ελλάδα) αντίθετα με όσα έχουν συμφωνηθεί;», διερωτήθηκε ο Βεστερβέλε. «Γιατί να μην πιστέψουμε όσα λέει ο Έλληνας πρωθυπουργός (Αντώνης) Σαμαράς κατά λέξη; Έχει πει ότι θα κάνει αυτό που έχει δεσμευτεί και θεωρώ ότι είναι άδικο να προδικάζουμε πριν από την έκθεση της τρόικας», ανέφερε ακόμα ο Βεστερβέλε που πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη «επικριθεί αρκετά» σε διεθνές επίπεδο.

Οι δηλώσεις Βεστερβέλε ευθυγραμμίζονται πλήρως με την πρόσφατη «ομοβροντία» δημοσιευμάτων, ομιλιών και συνεντεύξεων που στηλιτεύει τους υποστηρικτές μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε μια όψιμη μεν, πλην μαζική αφύπνιση της ευρωπαϊκής συνείδησης. Είναι προφανές πως όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το κόστος για την υπόλοιπη Ευρωζώνη θα είναι δυσβάστακτο, αν ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.

Ενδεικτική η περίπτωση του Αυστριακού καγκελαρίου Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος υπογράμμισε πως μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα βύθιζε για πέντε χρόνια την Αυστρία σε ύφεση και θα της κόστιζε μόνο τον πρώτο χρόνο 32 δισ. ή 11% του ΑΕΠ. Ανάλογη θέση διατύπωσε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Ακόμη κι ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος συχνά-πυκνά παίρνει ύφος απειλητικό για την Ελλάδα, τώρα ρίχνει στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τα περί διαχειρίσιμης ελληνικής εξόδου που ο ίδιος είπε.

Ομοίως, ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας προειδοποιεί για Αρμαγεδδώνα ανεργίας στην Ευρωζώνη που θα εκτιναχθεί στο 13% επί του συνόλου των χωρών, αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ - ειδικά στην Ισπανία η ανεργία θα φθάσει στο 37%.

Και οι λεγόμενες συστημικές φωνές συντονίζονται στις φιλελληνικές συγχορδίες των τελευταίων ημερών. Χαρακτηριστική περίπτωση το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Έβαλντ Νοβότνι που κατηγορεί όσους επιδι΄κουν να εκδιωχθεί η Ελλάδα ή να εγκαταλείψει η Αυστρία την Ευρωζώνη ως τακτικές τύπου «Σαράγιεβο». Τέλος, το περιοδικό Stern φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Η Ευρώπη ξεκινά από την Αθήνα» και αναφέρει πως η Ελλάδα αξίζει την αλληλεγγύη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ