2012-09-03 00:39:02
Φωτογραφία για Τα μέτρα λιτότητας γονάτισαν τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις
Tα οικονομικά μέτρα λιτότητας, τα οποία συνεχίστηκαν και οδήγησαν την Ελληνική οικονομία στην πέμπτη συνεχή χρονιά ύφεσης αλλά και η έλλειψη ρευστότητας η οποία κάνει δύσκολη κάθε μορφή πιθανής επένδυσης στην Ελλάδα επηρέασαν τα οικονομικά αποτελέσματα των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων το α' εξάμηνο του 2012. Ως συνέπεια των αρνητικών εξελίξεων ήταν η μείωση του συνολικού μεταφορικού έργου σε επιβάτες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και φορτηγά αυτοκίνητα σε όλες τις γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού.

Επιπλέον, η σταθεροποίηση του κόστους των καυσίμων σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών του κλάδου ήταν παράγοντες με αρνητικό αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2012.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τέσσερις εισηγμένες (ΑΝΕΚ, Attica, Μινωϊκές και ΝΕΛ) ο συνολικός τους τζίρος μειώθηκε κατά 55 εκατομμύρια ευρώ και αυτό λόγω της οικονομικής κρίσης.


Οι συνολικές ζημίες ανήλθαν στα 94 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχει έλλειψη ρευστότητας.

Παράλληλα βρίσκονται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση δανείων.

Τα δάνεια των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων θα είναι ακριβότερα κατά 300%-400% σε σχέση με το 2006 θα είναι από δω και στο εξής δημιουργώντας συνθήκες οικονομικής ασφυξίας.

Οι δανειακές υποχρεώσεις μειώθηκαν ελαφρώς κατά -3% το 2011 σε σχέση με το 2010. Από το 2008 εμφανίζεται μια σχετική σταθεροποίηση του επιπέδου δανεισμού των εταιρειών με ελαφρά μείωση λόγω:

• της αποπληρωμής των δανείων

• αναδιάρθρωσης των δανείων και

• της πώλησης πλοίων που βοήθησαν στη μείωση των δανείων λόγω προπληρωμών.

Προκειμένου να ανταπεξέλθουν έχουν διακόψει δρομολόγια, έχουν μειώσει τις ταχύτητες των πλοίων ενώ προχωρούν και σε πωλήσεις πλοίων.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ