2012-09-03 13:46:13
Φωτογραφία για Οι Γαλλικές τράπεζες αποχωρούν άρον άρον από την Ελλάδα και οι Κυπριακές καταστρώνουν το σχέδιο «δραχμοποίησης» - Μήπως μας διαφεύγει κάτι;
Τα δύο κοντινότερα τραπεζικά συστήματα σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες, το Γαλλικό και το Κυπριακό  τραπεζικό σύστημα αποχωρούν από την Ελλάδα και εξετάζουν σχέδια δραχμοποίησης.

Μήπως μας διαφεύγει κάτι;

Οι Γαλλικές τράπεζες που επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα σωρευτικά μαζί με τις ζημίες που υπέστησαν περίπου 15 δις ευρώ αποχωρούν σχεδόν ταυτόχρονα από την Ελλάδα.

Οι Κυπριακές τράπεζες καθ΄ υπόδειξη από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου υλοποιούν εναλλακτικά πλάνα «δραχμοποίησης» δηλαδή αν επιστρέψει στην δραχμή η Ελλάδα πως θα προστατευθούν οι Κυπριακές τράπεζες.

Οι Γαλλικές τράπεζες είναι ποιο κοντά στο ελληνικό τραπεζικό μοντέλο εξου και μέχρι πρότινος η ισχυρή παρουσία τους στην Ελλάδα μέσω εξαγορών (Credit Agricole/Emporiki και Societe Generale/Geniki) ή αυτόνομης ανάπτυξης (BNP Paribas).

Οι Κυπριακές τράπεζες πέραν των ιστορικών, εθνικών, πολιτισμικών και γλωσσικών κοινών καταβολών με τις ελληνικές τράπεζες συνδέονται και λόγω του γεγονότος ότι το 30% με 40% του ενεργητικού των Κυπριακών τραπεζών βρίσκεται στην Ελλάδα.


Τι ακριβώς συμβαίνει;

Γιατί Γάλλοι και Κύπριοι αποχωρούν από την Ελλάδα;

Αν ήταν μόνο οι ζημίες που υπέστησαν από την Ελλάδα αλλά διαπίστωναν προοπτικές στην χώρα θα ενέγραφαν τις ζημίες αλλά θα πόνταραν στις προοπτικές του μέλλοντος.

Γιατί οι Γάλλοι αποχωρούν – μένουν φεύγοντας κατ΄ ουσία;

Γιατί οι Κυπριακές τράπεζες εξετάζουν σχέδια δραχμοποίησης;

Γιατί απλά πιστεύουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει και να αποχωρήσει από το ευρώ.

Δηλαδή τα δύο τραπεζικά συστήματα τα οποία είναι πιο κοντά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποχωρούν από την Ελλάδα ή εξετάζουν σχέδια δραχμοποίησης.

Δηλαδή τα δύο τραπεζικά συστήματα τα  οποία είχαν ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα επένδυσαν όπως οι Γαλλικές και κέρδισαν σε ισολογισμό οι Κυπριακές δεν δίνουν δεύτερη ευκαιρία και αποχωρούν.

Αν πιστεύετε ότι η εξέλιξη αυτή είναι φυσιολογική….εμείς δεν έχουμε να προσθέσουμε τίποτε άλλο.

www.bankingnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ