2012-09-11 10:21:00
Φωτογραφία για Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου οι κρίσιμες αποφάσεις για την Ελλάδα
Κρίσιμη για τη χώρα θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, καθώς αναμένεται όχι μόνο να εγκριθεί η δόση των 31 δισ. ευρώ, αλλά και να ληφθούν αποφάσεις ευρύτερης στήριξης της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ανεβάζει ταχύτητα, προκειμένου να τονώσει το καλό κλίμα που έχει αρχίσει και διαμορφώνεται για τη χώρα, μέσω της υλοποίησης των δεσμεύσεων και σειράς επαφών.

Ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα, Τρίτη στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη, ενώ την Πέμπτη στην Αθήνα φθάνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Eurogroup, που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

Στο Eurogroup αναμένεται να δοθεί μια πρόγευση για τις επόμενες ευρωπαϊκές κινήσεις σε σχέση με τη χώρα, ενώ η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει τα -βασικά τουλάχιστον- σημεία του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.


Ωστόσο, δεν πρόκειται να ληφθεί κάποια απόφαση, ενώ το πιθανότερο είναι να σταλούν συγκεκριμένα μηνύματα. Όπως για παράδειγμα ότι αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα λάβει στήριξη.

Σύμφωνα με Τα Νέα, πηγή από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι ούτε στο Eurogroup του Οκτωβρίου προβλέπεται να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, καθώς οι κρίσιμες αποφάσεις αναβάλλονται για την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ετοιμάζεται μια συνολική λύση για την Ελλάδα, επί της οποίας θα κληθούν να αποφασίσουν οι αρχηγοί των κρατών - μελών.

Η λύση αυτή, πιθανότατα, θα αφορά την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και ίσως κάποιες άλλες παραμέτρους που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο.

Η καθυστέρηση στην έγκριση της δόσης των 31 δισ. ευρώ σημαίνει πάντως πως η χώρα θα πρέπει να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις από πλευράς εσόδων έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι είναι αναγκαία η πιστή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η εικόνα είναι θετική, καθώς στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 1,4 - 1,5 δισ. ευρώ - καλύτερα από το στόχο.
in.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ