2012-09-13 14:43:04
Φωτογραφία για Στην αρμοδιότητα του ΥΜΑΘ επιστρέφει το ΚΕ.Δ.Α.Κ.
από το Γραφείο Τύπου

Το περίπτερο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινίασε (την Τετάρτη 12-09-2012) ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου.

Στην τελετή, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. κ. Άνθιμος, άγιοι Πατέρες ως εκπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑΘ κ. Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της HELEXPO κ. Πάρις Μαυρίδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Θ. Α.Ε. κ. Θεόδωρος Σουμπάσης, ο εκπρόσωπος του Γ΄. Σ.Σ. Συνταγματάρχης Δ. Κούκος, ο διευθυντής του ΚεΔΑΚ κ. Χρήστος Λιμενόπουλος καθώς και πλήθος κόσμου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός τόνισε πως το Κε.Δ.Α.Κ. είναι ο αποκλειστικός φορέας του Ελληνικού κράτους «που συμβάλλει καταλυτικά στη διαφύλαξη της Αγιορείτικης κληρονομιάς και προωθεί το σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων προστασίας και ανάδειξης του μνημειακού, κειμηλιακού και φυσικού πλούτου των Αγιορείτικων ιερών καθιδρυμάτων».


«Η εικόνα αναβίωσης των αγιορείτικων μνημείων με εκατοντάδες αποκαταστάσεις, αναστηλώσεις και άλλες τεχνικές παρεμβάσεις, η κατασκευή νέων κτιρίων, δικτύων και λιμενικών έργων, συνέβαλλαν αποτελεσματικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Μοναχών και παράλληλα διαφυλάσσουν μνημειακές αξίες. Γιατί το Άγιο Όρος, πέρα από σημείο αναφοράς της Ορθοδοξίας, είναι ζωντανό μνημείο. Ένα μνημείο όπου η πολιτισμική παράδοση συναντά την πνευματικότητα, το μεγαλείο της πίστης μας» πρόσθεσε ο κ. Καράογλου, ανακοινώνοντας παράλληλα πως μετά από περίπου τρία χρόνια, το Κε.Δ.Α.Κ. επανέρχεται στην αρμοδιότητα του ΥΜΑΘ.

«Ως γνωστόν, καθήκοντα προέδρου του Δ.Σ. του Κε.Δ.Α.Κ. ασκούσε ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης. Ωστόσο, από τη στιγμή που στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου μας αυτή η θέση έχει πάψει να υφίσταται, καθήκοντα προέδρου θα αναλαμβάνει από εδώ και στο εξής ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης» κατέληξε ο κ. Καράογλου.

Στο περίπτερο του Κε.Δ.Α.Κ. στην 77η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται ψηφιακές συνθέσεις, εποπτικό και οπτικοακουστικό υλικό πολυμέσων και DVD αναλυτικής ξενάγηση στα έργα του Κε.Δ.Α.Κ. και στα Καθιδρύματα (Μονές, Σκήτες, Κελλιά, Καλύβες, Ησυχαστήρια) στη Δάφνη, στις Καρυές.

Ειδικότερα:

A. ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ & ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΚΕΔΑΚ

- παρουσίαση ενδεικτικών έργων του Κε.Δ.Α.Κ. ανά Ι. Μ. εκτυπωμένων σε ειδικά εκθεσιακά ταμπλό

- προβολή DVD της ταινίας «Άγιον Όρος: Μνημεία και επεμβάσεις» (παραγωγής ΚεΔΑΚ σε συνεργασία με την cinetic) διάρκειας 30΄της ώρας, η οποία καταδεικνύει τη φιλοσοφία των επεμβάσεων στα αγιορείτικα μνημεία, αλλά και τον πολιτισμικό και φυσικό πλούτο της Αθωνικής Χερσονήσου μέσα και από εναέριες λήψεις από ελικόπτερο.

- μακέτες υπό κλίμακα που παρουσιάζουν χαρακτηριστικά τμήματα των μοναστικών συνόλων.

- ενημερωτικά αναλόγια για το Κε.Δ.Α.Κ. και τα Αγιορείτικα Μνημεία.

B. ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» (σε τέσσερις γλώσσες)

- Σε τέσσερα infokiosk -ηλεκτρονικές οθόνες αφής- περιλαμβάνεται το οπτικοακουστικό πρόγραμμα πολυμέσων «Οδοιπορικό στο Άγιον Όρος» (παραγωγής ΚεΔΑΚ σε συνεργασία με την atc) αφηγηματικών κειμένων και εναλλασσόμενων φωτογραφιών, συνολικής διάρκειας 10 ωρών.

- Η ηλεκτρονική ξενάγηση περιλαμβάνει:

α. γενικά θέματα (Ιστορία Αγίου Όρους, Τέχνη, Διοίκηση, Καρυές) και

β. ειδικά θέματα Mονών (καθολικό, τράπεζα, πύργοι, πτέρυγες, χώροι κειμηλίων, εξαρτήματα) με δυνατότητα συγκριτικών ξεναγήσεων.

γ. παρουσίαση έργων του Κε.Δ.Α.Κ. (σε μονές και εξαρτήματα)

δ. παρουσία του φορέα.

Γ. ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΟΝΕΣ

Ειδική εκθεσιακή ενότητα (σε δύο γλώσσες) παρουσίασης των είκοσι Ι.Μ. του Αγίου Όρους σε εκθεσιακά πάνελ με ψηφιακές συνθέσεις, κειμένων και φωτογραφιών) μαζί με ειδικό Χάρτη του Αγίου Όρους (συνεργασία Κε. Δ.Α.Κ. και ΕΚΕΧΧΑΚ)

ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- θεματικές εκδόσεις του Κε. Δ.Α.Κ. για το «Άγιον Όρος» και για το έργο του στα Μνημεία.

- ενημερωτικό φυλλάδιο που προβάλλει τον ρόλο του Κε. Δ.Α.Κ.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ