2012-09-14 08:45:04
Φωτογραφία για Μ. Ντράγκι: «Σε καλό δρόμο η ευρωζώνη»
Παραδέχθηκε όμως ότι έχει ακόμη δουλειά να κάνει για να πείσει μερικούς στη Γερμανία

Η Ευρώπη ήδη βλέπει «θετικά αποτελέσματα» από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι είναι έτοιμη να αγοράσει απεριόριστες ποσότητες ομολόγων των κρατών της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε γερμανική εφημερίδα. 

Ο Ντράγκι παραδέχθηκε όμως ότι έχει ακόμη δουλειά να κάνει για να πείσει μερικούς στη Γερμανία και μπορεί να απευθυνθεί στους βουλευτές εκεί.  Ο Ντράγκι ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρικη τράπεζα είναι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος δανεισμού εφόσον διατυπώσουν επίσημο αίτημα για βοήθεια και εκπληρώσουν αυστηρές προϋποθέσεις στην εσωτερική πολιτική τους.

 

«Υπήρξαν ήδη θετικά αποτελέσματα», φέρεται ότι δήλωσε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Süddeutsche Zeitung». «Η ανακοίνωση της διευκόλυνσης συνέβαλε στο να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στην περιοχή του ευρώ και στο ευρώ σε όλο τον κόσμο». 


«Διαχειριστές ταμείων φέρνουν τα χρήματά τους πίσω στην Ευρώπη. Αυτό είναι καλό για την οικονομία της περιοχής του ευρώ», τόνισε.  

Ωστόσο ο Ντράγκι δήλωσε πως η αντίδραση στο σχέδιό του υπήρξε αρνητική σε τμήματα της Γερμανίας, αλλά και σε τμήματα της νότιας Ευρώπης, εξαιτίας των αυστηρών προϋποθέσεων. «Ο υπόλοιπος κόσμος μας συγχαίρει», φέρεται ότι δήλωσε.  

Μερικοί στη Γερμανία φοβούνται ότι έτσι θα εκτεθούν οι φορολογούμενοι σε δισεκατομμύρια επισφαλούς χρέους και ο Ντράγκι δήλωσε πως η αντίθεση οφείλεται στο φόβο της χώρας για τον πληθωρισμό. Ο υψηλός πληθωρισμός στη δεκαετία του 1920 εξαφάνισε τις οικονομίες των ανθρώπων και συνέβαλε στην άνοδο του ναζισμού.  

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να εξηγήσει τη στρατηγική της ΕΚΤ διότι η δυσπιστία των Γερμανών αποτελεί εμπόδιο στη δουλειά του.  

«Οι υποχρεώσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούν οι χώρες είναι η καλύτερη ασφάλιση εναντίον του κινδύνου», δήλωσε προσθέτοντας ότι η τράπεζα θα αγοράζει μόνον ομόλογα σύντομης ωρίμανσης ενός ως τριών ετών. «Οι κίνδυνοι ελέγχονται καλά. Και κατά την εκτίμησή μας, το να μην κάνουμε τίποτε δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους».

  

Ερωτηθείς αν θα εξέταζε το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στη γερμανική Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, ο Ντράγκι δήλωσε: «Θα ήταν μια ευκαιρία να εξηγήσω αυτό που κάνουμε με περισσότερες λεπτομέρειες ... Θα χαιρόμουν πολύ να πάω εκεί».  

Ερωτηθείς αν το ευρώ μπορεί να σωθεί τώρα που το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε το πράσινο φως στο νέο ταμείο στήριξης της ευρωζώνης, ο Ντράγκι επανέλαβε πως καθένα από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει επίσης να κάνει τη δουλειά που του αναλογεί. Επιπλέον θα πρέπει μαζί να ολοκληρώσουν την οικονομική και νομισματική ένωση.  

Η ευρωζώνη βρίσκεται "σε καλό δρόμο" για να επιλύσει την κρίση, δήλωσε ο Ντράγκι. «Βλέπουμε εξαιρετικές προόδους στην Ισπανία και την Ιταλία, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς τι έχουν κάνει τους τελευταίους έξι μήνες σε σύγκριση με τι δεν έκαναν επί τόσα πολλά χρόνια».  

«Η κατεύθυνση της πολιτικής σε πολλές χώρες ήταν προβληματική και έπρεπε να διορθωθεί. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη. Όμως πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά», δήλωσε. 

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, ο Ντράγκι δήλωσε πως δεν συζήτησαν ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχει η ΕΚΤ, «αλλά σε κάθε περίπτωση είμαι εναντίον αυτού».  

πηγη:tovima
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ