2012-10-10 23:20:22
Φωτογραφία για Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα για τη Μάχη του Σαρανταπόρου
Όταν οι συντελεστές της ημερίδας για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μάχη Σαρανταπόρου στο ομώνυμο Δημοτικό Διαμέρισμα έκαναν τις πρώτες επαφές για την εκδήλωση αυτή, δε θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν πόσο τέλειο θα ήταν το αποτέλεσμα.

 Η ημερίδα ξεκίνησε με τη δοξολογία στην όμορφη εκκλησία του χωριού, την Αγία Μαρίνα και συνεχίσθηκε με την επιμνημόσυνη δέηση στον προαύλιο χώρο αυτής, αφού ακόμη και ο καιρός εις πείσμα άλλων χρόνων ήταν σύμμαχος της όλης προσπάθειας. Αν και καθημερινή, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η καλή διάθεση των 70 και πλέον επισκεπτών από Λάρισα, Φάρσαλα και Κοζάνη, έδεσε απόλυτα με το φιλόξενο χαρακτήρα των κατοίκων του Δ.Δ. Σαρανταπόρου αφήνοντας σε όλους μία ευχάριστη αίσθηση και χαρά που συμμετείχαν σ’ αυτήν την εκδήλωση τιμώντας τους ήρωες της εποποιίας του 1912 – 1913. 

            Πλήθος τα στεφάνια, 17 τον αριθμό
. Εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Χρήστος Λιάπης, του Δήμου Ελασσόνας ο Δημοτικός σύμβουλος Μηνάς Θεόδωρος που διετέλεσε και δήμαρχος Σαρανταπόρου, του Διοικητού της 1ης Στρατιάς ο Ταξίαρχος Ηλιάδης Δημήτριος, του Αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας ο Σμήναρχος (Ι) Αγορογιάννης Βασίλειος, της Ελληνικής Αστυνομίας ο Υπαστυνόμος Α’ Παπαδάκης Ανδρέας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού νομού Λάρισας, Συνταγματάρχης (ΤΧ) ε.α. Παπαπαρίσης Απόστολος, ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας νομού Λάρισας, Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α. Βάγιας Χρήστος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής & ΕΛΑΣ νομού Λάρισας, Διβάνης Βασίλειος, ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων νομού Λάρισας, Δραγανιδάκης Δημήτριος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Λάρισας, Βερέμης Απόστολος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων νομού Λάρισας, Αυγουστής Ντίνος, η πρόεδρος της Ένωσης Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου νομού Λάρισας, Αντωνία Χριστούλα, ο πρόεδρος του Δ.Δ. Βαίτσης Ιωάννης για την Εθνική Αντίσταση, η πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λάρισας Ράπτη Κατερίνα, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών Γεωργάκη Ιφιγένεια, 2 μικρά παιδιά για το Δημοτικού Σχολείο τους κι ένας μπόμπιρας για το νηπιαγωγείο του, που είχε το θάρρος να πει κι ένα όμορφο ποίημα καταχειροκροτούμενος. Χρέη τελετάρχη εκτέλεσε ο Γεώργιος Βαρτάλας, πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών.

            Οι γυναίκες του χωριού μ’ ένα τραγούδι της εποχής εκείνης, χάιδεψαν τ’ αυτιά και την ψυχή μας κι έκαναν πολλούς (και τον γράφοντα) να δακρύσουν. Ακολουθούν λίγα από τα λόγια του τραγουδιού. «Ν’ ακούτε σεις οι Χριστιανοί, λεβέντες της Ελλάδος, χίλια εννιακόσια δώδεκα, 9 του Οκτωβρίου, …… στήσανε το πυροβολικό, στο Γκλίκοβο, στη Ράχη και μες στο Σαραντάπορο, ‘γινε μεγάλη μάχη. Σκοτώθηκαν πολλά παιδιά, μα διώξανε τους Τούρκους κι έμεινε η Ελλάδα Ελεύθερη και η Μακεδονία. Και σήμερα γιορτάζουμε την Ελευθερία». Επειδή δε θα μπορούσε να λείψει ο Εθνικός Ύμνος από τη γιορτή αυτή, τα παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου, ανέλαβαν το καθήκον αυτό και το έφεραν εις πέρας με τη βοήθεια του δασκάλου τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παιδιά παρακολούθησαν με υπομονή όλο το πρόγραμμα της εκδήλωσης. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομολογουμένως πολύ ωραίες και ξεχωριστές ομιλίες του Υποστράτηγου (ΠΒ) ε.α. Σταθόπουλου Βασιλείου, μέλους του ΔΣ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, με τίτλο «Η μάχη του Σαρανταπόρου και η σημασία της στην εξέλιξη των Βαλκανικών Πολέμων» και του Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Βάγια Χρήστου, προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας ν. Λάρισας, με τίτλο «Η δράση της Πολεμικής Αεροπορίας στους Βαλκανικούς Πολέμους» στο κατάμεστο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του χωριού.

            Η εκδήλωση τελείωσε με δεξίωση για τους επισκέπτες που έλαβε χώρα σε ταβέρνα του χωριού σε πολύ ωραίο και γιορταστικό κλίμα. Στην επιστροφή οι Λαρισαίοι σταμάτησαν στο Χάνι Χατζηγώγου όπου παρακολούθησαν παρά την κούραση της ημέρας την οπτικοακουστική επίδειξη της μάχης του Σαρανταπόρου.

            Του Απόστολου Παπαπαρίση
kranos
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ