2012-03-22 15:23:06
Φωτογραφία για «Μπανάλ» η κυριαρχία;
Χθες, 21 Μαρτίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Πίρι Ρέις» βγήκε... βόλτα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα βορειοδυτικά της Μυτιλήνης. Προ ημερών, σε συνέ­δριο προσέλκυσης επενδύσεων στην Κωνσταντινού­πολη, Έλληνες αξιωματούχοι κάλεσαν Τούρκους οι­κονομικούς παράγοντες να δείξουν ενδιαφέρον για τη διαχείριση των λιμανιών μας που ξεπουλιούνται και για την αγορά γης σε νησιά, όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Αυτό το διάστηµα πύκνωσαν και ολοκληρώθηκαν οι επαφές του «αρμόδιου» για την ενέργεια υπουργού Παπακωνσταντίνου με το γερμανικό ενεργειακό λό­μπι και, όπως θα δείτε στη σελίδα 53, η επιθυμία των Γερμανών επενδυτών μετατρέπεται σε νομοθε­σία της χώρας.

Ένας άλλος Γερµανός (Ράιχενμπαχ) είναι πια «δικός» μας, καθώς έχει αναλάβει να δημιουργήσει τις νέες (γερμανικές) δομές του ελληνικού κράτους, όχι πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον άλλο «μεγάλο επι­τηρητή», τον «σκοτεινό» Μπομπ Τράα και τον βοηθό του, Πολ Τόμσεν, του ευαγούς ΔΝΤ...


Για πολλούς ίσως εξακολουθεί να είναι «μπανάλ» η έννοια της εθνικής κυριαρχίας. Από μια άποψη δεν μπορεί κανείς να «διεκδικήσει» την περιχαράκω­ση της «ανάδελφης» εθνικής μοναξιάς. Όμως άλλο πράγμα είναι η εθελοντική συνεργασία μεταξύ ισό­τιμων εταίρων, με την οικειοθελή και ελεγχόμενη εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας για την επίτευξη ενός αμοιβαία ωφέλιμου στόχου, και άλλο η βίαιη κατάλυσή της εν είδει κατοχής.

Η εκδήλωση της βίας στις διεθνείς σχέσεις μπορεί να πάρει πολλά πρόσωπα. Μπορεί να εκδηλωθεί με βομβαρδισμούς, αλλά και με πλόες επίδειξης ερευνητικών ή πολεμικών σκαφών στην ελληνική υφαλο­κρηπίδα. Μπορεί ακόμη να εκδηλωθεί με εισβολές είτε σιδηρόφρακτων Πάντσερ και Λέοπαρντ είτε κοστουμάτων τραπεζιτών και δικηγόρων. Είτε με την εισβολή και κατοχή μισού νησιού είτε με τη Συμφω­νία Ειρήνης για την παράδοσή του. Είτε με το ανα­γκαστικό κατοχικό δάνειο είτε με την ευρεία πλειο­ψηφία των εθνοπατέρων που κυρώνουν τους νόμους των οικονομικών κατακτητών...

Η ελληνική Ιστορία προσφέρει πολλά παραδείγματα απαντήσεων του λαού στη βία των κάθε λογής σφε­τεριστών της κυριαρχίας του. Ένα τέτοιο μέγιστο παράδειγμα είναι η ελληνική επανάσταση του 1821. Την ευκαιρία μιας πρώτης απάντησης, πάντως, σήμε­ρα προσφέρει και η κάλπη. Μετά την απομάκρυνση εκ της οποίας ουδέν... «λάθος» αναγνωρίζεται.
topontiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ