2012-11-02 13:50:02
Φωτογραφία για «Ασφυξία» στην ενεργειακή αγορά
Τα αδιέξοδα που έχει προκαλέσει στην ενεργειακή αγορά η έλλειψη ρευστότητας και η αδυναμία προσφυγής στον τραπεζικό δανεισμό και η αντίθεση της ΔΕΗ...

στο μοντέλο που επεξεργάζεται η ΡΑΕ για τη λειτουργία της αγοράς μετά το 2013, ανέδειξαν οι φορείς κατά τη πρώτη μέρα του συνέδριου «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2012»που διοργανώνει το ΙΕΝΕ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας euro2day.gr, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στις νομοθετικές ρυθμίσεις που προετοιμάζει το υπουργείο με στόχο τη μείωση του ελλείμματος του Λειτουργού της Αγοράς, τον εξορθολογισμό στις ταρίφες των ΑΠΕ και το κόστος ενέργειας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες.

Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια, ο κ. Παπαγεωργίου διαβεβαίωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν αυξήσεις το 2012.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ επισήμανε ότι το θέμα της ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις, καθώς οι συνολικές οφειλές του Λειτουργού και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς προς τους παραγωγούς από συμβατικές μονάδες και ΑΠΕ έχει φτάσει τα 800 εκατομμύρια ευρώ.


Ως εκ τούτου οι παραγωγοί ΑΠΕ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και δεδομένου ότι τα τοκοχρεωλύσια λήγουν στο τέλος του έτους, αναμένεται να προκληθεί πανικός στις τράπεζες.

Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ζήτησε λιγότερες παρεμβάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, στη χονδρεμπορική αγορά, γιατί έτσι, κατά την άποψή του, θα λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ο ανταγωνισμός.

Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι η ΔΕΗ δεν συμφωνεί με το μοντέλο ΝΟΜΕ που προωθεί η ΡΑΕ και έχει ως πρότυπο το αντίστοιχο γαλλικό, καθώς αντιβαίνει στην ελεύθερη αγορά αφού περιλαμβάνει ρυθμιζόμενες παρεμβάσεις, ενώ δεν έχει δοκιμαστεί επαρκώς.
Troktiko2
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ