2012-03-22 20:08:55
Φωτογραφία για Καταψήφισε το νομοσχέδιο για τα ταξί ο Γ. Ραγκούσης
Στην κρίση της τρόικας επαφίεται πλέον η τελική «έγκριση» του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των ταξί Οι τροποποιήσεις που παρουσιάστηκαν από τον αρμόδιο υπουργό κ. Μάκη Βορίδη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκαν μεν κατά πλειοψηφία, προκαλούν όμως αντιδράσεις και δυσπιστία για το κατα πόσον το τελικό κείμενο προωθεί το άνοιγμα του επαγγέλματος ή διαιωνίζει το υφιστάμενο καθεστώς. Οξύτατη ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Αμυνας Γιάννη Ραγκούση που καταψήφισε το νομοσχέδιο και σύμφωνα με πληροφορίες δεν προτίθεται να το ψηφίσει ούτε στη Βουλή.

Υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο Μεταφορών δήλωναν ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ώρες στη Βουλή. Σημείωναν ότι το νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο των προτάσεων του πρώην υπουργού Δημήτρη Ρέππα και οι διατάξεις του έχουν την σύμφωνη γνώμη τόσο του πρωθυπουργού όσο και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο διευκρίνιζαν ότι υπάρχει περιθώριο συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, στην Ολομέλεια καθώς και με την τρόικα.


Μιλώντας προς τους πολιτικούς συντάκτες, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι «για πρώτη φορά απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι ομόφωνη, αλλά κατά πλειοψηφία» και άσκησε κριτική επί του νομοσχεδίου στα εξής τέσσερα σημεία:

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την δημόσια περιουσία, όπως είναι οι άδειες επιβατηγών οχημάτων δημοσίας χρήσης, ως ιδιωτική περιουσία του κατόχου, η οποία μεταβιβάζεται, κληρονομείται και δωρίζεται, άρα διατηρείται η "μαύρη" αγορά, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή.

Με το εφεύρημα του αλγόριθμου, δεν δίνεται καμία νέα άδεια στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Κλείνει πριν κάν ανοίξει και η αγορά των ειδικής μίσθωσης οχημάτων (εννεαθέσιων τουριστικών προμισθωμένων).

Οι έδρες των ταξί παραμένουν, πλην Αττικής, οι προ-Καποδίστρια Τοπικές κοινότητες και δεν λαμβάνεται υπόψη η νέα διοικητική δομή της χώρας.

Επίσης, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι με το νομοσχέδιο αυτό οι εταιρείες ταξί θα μπορούν να έχουν έως το 10% των αδειών, πχ στην Αττική, ενώ το νομοσχέδιο που είχε εισηγηθεί εκείνος, ως υπουργός Μεταφορών, προέβλεπε τη δυνατότητα για δέκα άδειες ανά εταιρεία.

Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «θλιβερή εξαίρεση που προστατεύει τα στενά συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας, μια θλιβερή εξαίρεση κοινωνικά άδικη και πολιτικά ανήθικη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Ν. Σηφουνάκης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Γερουλάνος και Δ. Ρέππας έθεσαν στην εν εξελίξει συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, θέμα για τις ειδικές μισθώσεις των τουριστικών ταξί, προτείνοντας να υπάρξει και η κατηγορία των εννεαθέσιων ταξί.

Σημειώνεται ότι οι κυριότερες τροποποιήσεις που έγιναν στο αρχικό σχέδιο νόμου, προκειμένου σε αυτό να συμπεριληφθούν και οι παρατηρήσεις της τρόικας, είναι οι εξής:

Θεσπίζεται η κατηγορία ΕΔΧ Ειδικής Μίσθωσης χωρίς μετρητή, 5 - 9 θέσεων, τα οποία λειτουργούν μόνο με προμίσθωση (ραντεβού) και τα οποία απαγορεύεται να παραλαμβάνουν πελάτες από τον δρόμο.

Για τον καθορισμό του αριθμού αδειών λαμβάνονται υπόψη πληθυσμιακά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Τον αριθμό των αδειών καθορίζει ο περιφερειάρχης με απόφασή του κάθε δύο χρόνια και στηρίζεται σε ειδικό μαθηματικό τύπο. Ο συντελεστής είναι για την Αθήνα 2,5 (+1, -1 δηλαδή από 1,5 έως 3,5) και για την περιφέρεια 1,5 (+1, -1 δηλαδή από 0,50 έως 2,5).

Ισχύουν οι έδρες των ταξί, όπως έως σήμερα.

Η μονή ταρίφα αφορά πλέον όλο τον νομό Αττικής εκτός των νησιών του.

Κτήση κυριότητας ΕΔΧ επιτρέπεται από κάθε είδους φυσικό ή νομικό πρόσωπο χωρίς αυτό να απαιτείται να έχει ειδική άδεια οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου.

Επίσης, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά κάθε είδους ΕΔΧ, την κτήση ειδικής άδειας οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου, τις υποχρεώσεις των οδηγών και πειθαρχικές διατάξεις. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΠΕΣΕ 4 ΜΟΝΑΔΟΣ ΚΑΤΩ…
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΠΕΣΕ 4 ΜΟΝΑΔΟΣ ΚΑΤΩ…
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ