2012-11-09 07:32:08
Φωτογραφία για «Έζησα το πάρτι στην Ελλάδα, ζω και το χαγκόβερ της» λέει η συγγραφέας του Νησιού
Στην μεγαλύτερη έκθεση για τον Τουρισμό στο Λονδίνο, πλάι στην υπουργό Όλγα Κεφαλογιάννη και τον πρέσβη Κώστα Μπίκα, κάθισε ως πρέσβειρα της χώρας μας η συγγραφέας του best seller «Το Νησί». Ποιά είναι η Βικτόρια Χίσλοπ, η γυναίκα την οποία επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση να γίνει η πρέσβειρα της χώρας μας στη μεγαλύτερη διοργάνωση για τον παγκόσμιο τουρισμό;

Μπορεί τα lifestyle περιοδικά της Ελλάδας – λίγο πριν εκπνεύσουν- να την κυνήγησαν με λύσσα για συνεντεύξεις και φωτογραφήσεις επιβλητικές, όμως η ίδια, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, προτιμά την underground πλευρά της πόλης. Συχνάζει στα μικρά χιπ εστιατόρια στην οδό Βουλής και Νίκης, πίνει καφέ στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, παραγγέλνει μιλώντας σπαστά ελληνικά Η Βικτόρια Χίσλοπ έγινε αίφνης ένα πρόσωπο αναγνωρίσιμο και δημοφιλές στην Ελλάδα χάρη στο best seller βιβλίο της, «Το Νησί». Η αναγνωρισιμότητά της όμως έφτασε στο αποκορύφωμα όταν το Mega αποφάσισε να κάνει τηλεοπτική σειρά το βιβλίο της.


Οι φόροι που πληρώνει στο ελληνικό κράτο και το διαβατήριο

«Αν και δεν είμαι Ελληνίδα, αισθάνομαι Ελληνίδα στην καρδιά», δήλωσε πριν δυο μέρες η Βικτόρια Χίσλοπ σε τουριστικούς και πολιτικούς συντάκτες από ολόκληρο τον κόσμο που συνέρρευσαν στην αίθουσα τύπου της Παγκόσμιας Έκθεσης Τουρισμού στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα, δηλαδή, που δίνεται μάχη για να μη χάσει πάλι έδαφος ο τουρισμός, λανσάρεται νέα εκστρατεία προβολής με σύνθημα «Greece, all time classic» και επενδύονται περί 16 εκατομμύρια ευρώ, επελέγη η 53χρονη βρετανίδα συγγραφέας ως πρέσβειρα της χώρας μας. Ως πρόσωπο που μπορεί να γοητεύσει, να πείσει το βρετανικό, αλλά και το παγκόσμιο κοινό να έρθει και να επισκεφθεί την Ελλάδα. Προφανώς η γκάμα των προσώπων που θα μπορούσαν να έχουν αυτή τη θέση ήταν μεγάλη – από τον πάντα αναγνωρίσιμο και κυρίως τώρα λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων Δημήτρη Παπαϊωάννου, μέχρι τον Κέβιν Σπέισι που λάτρεψε την Ελλάδα και το έδειξε με τα tweets του. Όμως η πρώην δημοσιογράφος, πρώην υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων και νυν συγγραφέας μυθιστορημάτων με μούσα την Ελλάδα ήταν η τελική επιλογή.

Η ίδια έγραψε σχετικά πρόσφατα στην Telegraph πως έχει αγοράσει σπίτι στην Κρήτη, πληρώνει φόρους στο ελληνικό κράτος και είναι πια τόσο γνωστή που δεν χρειάζεται μερικές φορές να δείχνει το διαβατήριό της. Αισθάνεται ευτυχής που δεν ψηφίζει στην Ελλάδα γιατί θα έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε μια σειρά από «εφιαλτικά σενάρια». Τι ξέρουμε όμως για την Βικτώρια Χίσλοπ πέρα από την αγάπη της για την Ελλάδα, την Σπιναλόγκα και το βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη που έγραψε εμπνεόμενη από τον Μαρκ Μαζάουερ;

Γεννήθηκε στο Μπρόμλεϊ του Κέντ (όπου και παραμένει η βάση της) ως Βικτόρια Χάμσον. Άλλαξε το επίθετό της όταν παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο, συγγραφέα και εκδότη του Private Eye Ίαν Χίσλοπ τον Απρίλιο του 1988. Σπούδασε Αγγλικά και άρχισε τη σταδιοδρομία της ως δημοσιογράφος, δούλεψε στις δημόσιες σχέσεις και αγάπησε ιδιαίτερα το είδος του ταξιδιωτικού ρεπορτάζ, το οποίο την οδήγησε στην Ελλάδα. Το 2005 εξέδωσε το Το Νησί το οποίο κυκλοφορεί σήμερα σε τουλάχιστον 23 χώρες. Το 2008 εξέδωσε το δεύτερο μυθιστόρημά της με τον τίτλο Η Επιστροφή (The Return), το 2009 παραχώρησε το διήγημά της "Aflame in Athens" για να δημοσιευτεί στο πρόγραμμα "Ox-Tales", τέσσερις συλλογές διηγημάτων από 38 Βρετανούς δημιουργούς και το 2011 ακολούθησε «Το Νήμα».

Το ηχηρό όχι της Χίσλοπ στον Τζόνι Ντεπ

«Το νησί» παραμένει η μεγάλη της επιτυχία, κάτι που έσπευσε να αξιοποιήσει το Mega. Η ίδια δέχθηκε με χαρά την πρόταση του Mega και πέρασε αρκετούς μήνες στην Κρήτη και στην Σπιναλόγγα για να παρακολουθεί τα γυρίσματα – μάλιστα συμμετείχε σε ένα από αυτά. Προκαλεί έκπληξη βέβαια το γεγονός ότι προηγούμενως είχε αρνηθεί να δώσει τα δικαιώματα του βιβλίου στο Χόλιγουντ για να το κάνει ταινία φοβούμενη για το τελικό αποτέλεσμα – τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η ίδια. έχει μάλιστα δηλώσει πως δεν θα μπορούσε να φανταστεί τον Τζόνι Ντεπ πρωταγωνιστή στην ταινία της Όπως κι αν είναι το βιβλίο με την ιστορία του νησιού των λεπρών, τη Σπιναλόγγα έγινε μεγάλη επιτυχία και μάλιστα στη Βρετανία έμεινε επί 24 εβδομάδες στην κορυφή των best seller. Όταν άρχισε να πλησιάζει εκδότες κανείς δεν ενδιαφερόταν. «Οι 6 μεγαλύτεροι εκδότες της Βρετανίας το απέρριψαν αμέσως. Το θέμα του ήταν η λέπρα, κάτι όχι και τόσο εμπορικό!» λέει η ίδια. «Είναι από τις περιπτώσεις που δεν μπορείς να πεις "μ' αρέσει, θα το εκδώσω αυτή τη στιγμή". Η ιδέα δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ξανά. Και οι απαντήσεις κυμαίνονταν στο "καλή και δυνατή ιστορία αλλά δεν με ενδιαφέρει". Τελικά, μου προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη που άρεσε σε τόσους πολλούς ανθρώπους.»

Το επόμενο δημοφιλές βιβλίο της είναι «Το Νήμα» με επίκεντρο πάλι μια παλιά ιστορία της Ελλάδας: αυτή τη φορά ήταν η Θεσσαλονίκη ο κεντρικός καμβάς της αφήγησης: την ώρα που γεννιέται ο Δημήτρης Κομνηνός, μια πυρκαγιά σαρώνει την ακμάζουσα πολυπολιτισμική μητρόπολη, όπου χριστιανοί, Εβραίοι και μουσουλμάνοι ζουν πλάι-πλάι. Αυτό είναι το πρώτο από μια σειρά καταστροφικών γεγονότων που θα αλλάξουν για πάντα τη φυσιογνωμία της πόλης, καθώς ο πόλεμος, ο φόβος και οι διωγμοί αρχίζουν να διχάζουν τους κατοίκους της. Πέντε χρόνια αργότερα, η νεαρή Κατερίνα διαφεύγει στην Ελλάδα, όταν η πατρίδα της στη Μικρά Ασία ισοπεδώνεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Από εκείνη τη μέρα, οι ζωές του Δημήτρη και της Κατερίνας πλέκονται άρρηκτα μεταξύ τους αλλά και με την ιστορία της ίδιας της Θεσσαλονίκης.

Η Βικτόρια Χίσλοπ προφανώς νοιάζεται για την Ελλάδα και επιθυμεί να διατρανώσει αυτή τη σχέση. Είτε από το Λονδίνο και τα επίσημα πάνελ, είτε με τα βιβλία της, είτε με την αισιοδοξία της ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει, όπως κατεγράφη σε συνέντευξή της στο Έθνος. «Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Ελληνες;» ρωτά ο δημοσιογράφος για να πάρει την απάντηση: «Ουάου! Δεν ξέρω. Ακούω ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Να μείνουν οπτιμιστές και θα το ξεπεράσουν. Εχετε περάσει πολύ σκληρές καταστάσεις, χειρότερες από την Αγγλία, και στο τέλος θα το ξεπεράσετε. Πρέπει. Είστε πολύ δυνατός λαός.»

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ