2012-11-09 11:20:21
Φωτογραφία για Ο ρόλος των Μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην πρόληψη των καταστροφών
  

Στο Διαπεριφερειακό Συνέδριο του CivPro που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Στην Ευρώπη 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω φυσικών καταστροφών, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές 150 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό αναφέρθηκε στο Διαπεριφερειακό Συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου CivPro «Περιφερειακές Στρατηγικές Πρόληψης Καταστροφών», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στο συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις δέκα συνεργαζόμενες χώρες (Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Βέλγιο, Κύπρος, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία και Βουλγαρία), τονίστηκε η ανάγκη ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας μεταξύ των κρατών για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Η πρώτη ήμερα του συνεδρίου είχε ως κεντρικό θέμα το ρόλο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην πρόληψη και στη διαχείριση των καταστροφών
. Η διεθνής εμπειρία τα τελευταία χρόνια, επισήμανε ο Σπύρος Κουρουπής, ειδικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καταδεικνύει πως η επικοινωνία και η καθοδήγηση των πολιτών γίνεται αποτελεσματικότερη μέσω των νέων αυτών τεχνολογιών, με τελευταίο παράδειγμα τον τυφώνα «Σάντυ» στις ΗΠΑ. «Το τελευταίο μέσο που πέφτει κατά τη διάρκεια μια φυσικής καταστροφής είναι το διαδίκτυο» τόνισε ο κ. Κουρουπής.

Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου είναι αφιερωμένη σε επιστημονικές τοποθετήσεις.

Η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία και τη Λιθουανία, αναλαμβάνει την προεδρία για την Πολιτική Προστασία (PROCIV) του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (TRIO) το 2013. Σε κοινό τους μήνυμα, υπογραμμίζεται η ανάγκη ολοκληρωμένων πολιτικών αντιμετώπισης καταστροφών, αλλά κυρίως η ανάπτυξη πρακτικών πρόληψής τους.

Η Κάλλι Σαΐνη, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CivPro, αναφέρθηκε στις δυσκολίες των τελευταίων χρόνων, που μέσα στην οικονομική κρίση, η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις φυσικές καταστροφές άλλαξε 6 φορές. Παρ' όλα αυτά, όπως επισημάνε, επιτεύχθηκε η συνεργασία 11 εταίρων από 10 χώρες, ύστερα από πρόταση της Ελλάδας, και προχώρησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG IVC.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης, εξήγησε πως η προσπάθεια ξεκίνησε στις αρχές του 2009 και το έργο CivPro ήταν ένα από τα 74 που εγκρίθηκαν σε σύνολο 481 προτάσεων που κατατέθηκαν.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ