2012-11-09 11:37:05
Φωτογραφία για Σαχινίδης: Είμαστε πλέον σε οριακό σημείο αντοχής
Όσες διαρθρωτικές αλλαγές και αν κάνει η χώρα και όσο και να μειώσει τα ελλείμματα της και να δημιουργήσει πλεονάσματα, δεν πρόκειται να προσελκύσει επενδύσεις που θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας αν δεν απομακρυνθεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας και ο κίνδυνος της εξόδου από την ζώνη του ευρώ, υπογράμμισε ο Φίλιππος Σαχινίδης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού Όπως είπε, με τον προϋπολογισμό του 2013 συνεχίζεται μια σκληρή και απότομη δημοσιονομική προσαρμογή η οποία ξεκίνησε πριν δύο χρόνια προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η δημοσιονομική πορεία της χώρας η οποία είχε εκτροχιαστεί το 2009.

Και όπως επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του προϋπολογισμού η χώρα κάλυψε περίπου τα 2/3 της απόστασης από τον στόχο χάρη στις θυσίες των ελλήνων πολιτών, πρόσθεσε.

Αμέσως μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, συνέχισε, πρέπει να προχωρήσουμε σε μια αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της διαπραγματευτικής στάσης έναντι των εταίρων ως προς τα μεγάλα ζητήματα της εκταμίευσης, της βιωσιμότητας του χρέους αλλά και της συγκρότησης ενός αναπτυξιακού και κοινωνικού πακέτου αλλά και να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης καθώς και των σχέσεων μελών της κυβέρνησης και των κοινοβουλευτικών ομάδων που την στηρίζουν.


Ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως πλέον είμαστε σε ένα οριακό σημείο αντοχής για την οικονομία αφού η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα από τις τεράστιες καθυστερήσεις στην εκταμίευση των χρημάτων.

Από τη μια πλευρά, επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για το γεγονός ότι δεν αντιμετώπισε έγκαιρα τα δημοσιονομικά της προβλήματα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας κατά την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη, κατηγόρησε την Ευρώπη γιατί με τη στάση της επηρέασε αρνητικά την εξέλιξη της κρίσης και επιδείνωσε ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της Ελλάδας. Η συντηρητική Ευρώπη υποτίμησε από την αρχή το μέγεθος του προβλήματος και προσέγγισε με ιδεοληψίες τα αίτια του, συμπλήρωσε.

«Εδώ που φτάσαμε οφείλει η Ευρώπη να αναγνωρίσει τα λάθη που έγιναν τόσο στη διάγνωση του προβλήματος, όσο και στην καθυστέρηση της αντίδρασης και να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις όσο ακόμη υπάρχουν περιθώρια. Πρέπει να δώσει μια πολιτική απάντηση στο πρόβλημα του χρέους και της ύφεσης όχι για το καλό μόνο της Ελλάδας αλλά για το μέλλον όλης της ευρωζώνης», ανέφερε.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει πρόβλημα μόνο με τα δημόσια οικονομικά και ανέφερε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα ότι δεν μπορεί να ενταχθεί αποτελεσματικά στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας ώστε να εξασφαλίσει επενδύσεις θέσεις εργασίας και ικανοποιητικά εισοδήματα για τους πολίτες.

Για αυτό, συνέχισε, επιμένουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές αλλά και στο νέο φορολογικό πλαίσιο που θα διαμορφώσουν τα κίνητρα αλλά και τα αντικίνητρα ενώ πρόσθεσε πως προϋπόθεση για την ανασύνταξη της οικονομίας είναι η ομαλοποίηση των συνθηκών ρευστότητας στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Σαχινίδη, άμεση προτεραιότητα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφού διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και παράλληλα τόνισε την ανάγκη για αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

«Ο εναγκαλισμός του κράτους με τμήματα της οικονομίας και με μικρές ή μεγάλες ομάδες της κοινωνίας υπήρξε όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη κρίση καταστροφικός. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η λειτουργία του κράτους ως φορέα παροχής προνομίων και θεσμικών ρυθμίσεων που διατηρούν εξασφαλισμένες προσόδους σε τμήματα της οικονομίας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, είπε ότι παρά τις ιδεολογικές διαφορές, υποχωρούμε στην κοινή αγωνία για το μέλλον της χώρας. «Και ενώ πολύ θα μας διευκόλυνε να καθόμαστε απέναντι από τη ΝΔ και να την πετροβολάμε και να τις υπενθυμίζουμε τι έλεγε πριν τις εκλογές, στηρίζουμε την κυβέρνηση γιατί μόνο έτσι διασφαλίζουμε ότι θα δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους και της παραμονής στην Ευρωζώνη», συμπλήρωσε.

Τέλος ο Φ. Σαχινίδης άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση.
voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ