2012-11-09 18:03:28
Φωτογραφία για «Η πίεση έγινε χαμόγελο»
Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε στο gazzetta.gr για τη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στην έδρα της Αρμάνι Τζινς Μιλάνο και εξήγησε τι άλλαξε μετά από αυτό το «διπλό».

Τα δύο ηχηρά χαστούκια από Αναντολού Εφές και Ζαλγκίρις Κάουνας σε συνδυασμό με την παραλίγο... αυτοκτονία κόντρα στην Τσεντεβίτα στο ΣΕΦ, έκανε πολλούς να πιστέψουν πως ο Πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός δεν θα κατάφερνε να προκριθεί στο TOP-16 της Ευρωλίγκας. Η πίεση στην ομάδα ήταν μεγάλη και το παιχνίδι με την Αρμάνι Τζινς Μιλάνο απέκτησε χαρακτήρα τελικού. Οι «ερυθρόλευκοι» με εντυπωσιακή εμφάνιση κατάφεραν να περάσουν από το Μιλάνο και πλέον, όπως αποκάλυψε και ο Κώστας Παπανικολάου μιλώντας στο gazzetta.gr, έχουν λιγότερη πίεση στους ώμους τους. Ο Έλληνας φόργουορντ των Πειραιωτών είναι εντυπωσιακός στο ξεκίνημα της σεζόν και αυτό που κάνει άπαντες να τρίβουν τα μάτια τους είναι η βελτίωση του πίσω από την γραμμή των 6,75.


Με τα 5/6 τρίποντα που είχε χθες κόντρα στην ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο ο 22χρονος φόργουορντ έφτασε τα 9/12 στο τέλος του πρώτου γύρου της πρώτης φάσης της φετινής Ευρωλίγκας. Ο διεθνής φόργουορντ μίλησε για την αλλαγή στην ψυχολογία της ομάδας μετά τη σπουδαία νίκη στο Μιλάνο, για τις συζητήσεις που κάνει με τους συμπαίκτες του στα αποδυτήρια, τη βελτίωση του πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, αλλά και το πως έγινε από πιτσιρικάς... Κώστας.

Ήταν ξεκάθαρο πως υπήρχε πίεση στην ομάδα και το ματς με την Αρμάνι Τζινς Μιλάνο ήταν σαν τελικός, παρόλο που είμαστε στην αρχή της σεζόν. Αυτή η πίεση λειτούργησε θετικά; Σας «ξύπνησε»;

«Σίγουρα υπήρχε πίεση σε όλη την ομάδα, φαινόταν νομίζω αυτό και στα τελευταία παιχνίδια μας και ειδικότερα σε αυτό με την Τσεντεβίτα. Η πίεση, το άγχος και ό,τι άλλο υπάρχει το μυαλό μας πρέπει να φεύγουν από πάνω μας όταν μπαίνουμε να παίξουμε ένα παιχνίδι. Αυτό κάναμε κόντρα στην Αρμάνι. Μπήκαμε συγκεντρωμένοι και κάναμε όσα μας ζήτησε το προπονητικό τιμ. Αμέσως το παιχνίδι ήρθε στα μέτρα μας, δεν ήταν όμως εύκολο ματς. Πήραμε πόντους από αιφνιδιασμό και μετά, μέσω της άμυνας μας, πήραμε ψυχολογία και για την επίθεση».

Αυτή η πίεση που υπάρχει στην ομάδα, είναι δικαιολογημένη; Και το ρωτάω αυτό γιατί είναι ακόμη αρκετά νωρίς στη σεζόν. Το έχετε συζητήσει με τους συμπαίκτες σου αυτό;

«Συζητούσαμε από την αρχή της χρονιάς με τα παιδιά και εξακολουθούμε να το κάνουμε. Αυτό που λέμε είναι πως πρέπει να ηρεμήσουμε, να μην έχουμε άγχος, και να αφήσουμε να έρθει σε εμάς το παιχνίδι, όχι να πάμε εμείς στο παιχνίδι. Όταν έχεις συγκέντρωση και όλα πάνε καλά, όλα γίνονται πιο εύκολα. Δεν χρειάζεται να πιέζουμε καταστάσεις για να παίξουμε καλά. Αυτό κάναμε και τώρα. Είναι μια σημαντική ψυχολογική ώθηση αυτή η νίκη, κάτι που χρειαζόμασταν πάρα πολύ. Και είμαι σίγουρος πως αυτή η νίκη στην έδρα της Αρμάνι θα μας βοηθήσει πάρα πολύ. Αυτό που παρατηρώ σε όλους σε σχέση με προχθές, όταν φεύγαμε για την Ιταλία, είναι πως σήμερα όλοι χαμογελάνε και έχουν πολύ καλύτερη διάθεση και σε αυτό έπαιξε ρόλο πως αυτό το "διπλό" έβγαλε αρκετή πίεση από τους ώμους μας».

Ποιο ήταν το βασικότερο στοιχείο κατά τη γνώμη σου που σας οδήγησε στη νίκη επί της Αρμάνι Τζινς Μιλάνο;

«H άμυνα μας. Αυτή μας έδωσε την ώθηση, την ψυχολογία και την πίστη πως μπορούμε να νικήσουμε».

Πέρα από την άμυνα, σας έδειξε τον δρόμο και ο Βασίλης Σπανούλης με την εμφάνιση του;

«Tι να πούμε για τον Βασίλη; Ακόμη και ο πιο απλός μπασκετικός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει τι κάνει ο Βασίλης για όλους μας μέσα στο παρκέ. Πρόκειται για έναν παίκτη με τροματική ποιότητα και μας βοηθάει και εντός, αλλά και εκτός παρκέ».

Τη στιγμή που πήγε στον πάγκο όταν όλαν είχαν κριθεί, οι φίλοι της Αρμάνι τον αποθέωσαν, πως ένιωσες όταν είδες αυτή τη σκηνή;

«Αυτή η στιγμή ήταν φοβερή και ήταν αναγνώριση για την κλάση του. Οι τίτλοι σίγουρα σε ανεβάζουν ψηλά και σε βοηθάνε να γράψεις ιστορία και ο Βασίλης έχει κατακτήσει πάρα πολλούς τίτλους και έχει γράψει ιστορία, αλλά αυτή η αναγνώριση του κόσμου και μάλιστα αντίπαλης ομάδας, νομίζω είναι από τα πιο σημαντικά παράσημα για έναν παίκτη και ο Βασίλης το αξίζει 1000%».

Και εσύ, όμως, δεν έκανες λίγα κόντρα στην Αρμάνι Τζινς Μιλάνο. Με 5/6 τρίποντα και συνολικά 17 πόντους, βοήθησες πάρα πολύ ώστε να έρθει η νίκη. Αυτό, όμως, για το οποίο όλοι συζητάνε είναι η φοβερή σου βελτίωση πίσω από τα 6,75. Υπάρχει μυστικό;

«Όλα είναι θέμα δουλειάς. Αυτό που έκανα και πέρσι κάνω και φέτος. Πηγαίνω κάθε μέρα στο ΣΕΦ μαζί με κάποια άλλα παιδιά και δουλεύουμε ώστε να βελτιώνουμε το παιχνίδι μας. Επειδή παίζεις μια φορά καλά ή κάνεις μια καλή προπόνηση, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Τίποτα δεν έχω καταφέρει και γι αυτό ο στόχος είναι η επόμενη προπόνηση. Αυτό που έχω ως μότο είναι "πρέπει να δουλεύεις όταν οι άλλοι κάθονται". Αυτό προσπαθώ να κάνω και εγώ και θέλω κάθε μέρα να γίνομαι έστω και λίγο καλύτερος. Σημασία έχει να κερδίζει η ομάδα, όμως, όχι το τι κάνω εγώ».

Σε συνέντευξη του ο προηγούμενος προπονητής σου, Ντούσαν Ίβκοβιτς, είχε πει πως συζητούσατε πολύ και μάλιστα μια φορά σου είχε πει πως «εάν τραβήξεις ξανά τα μαλλιά σου μετά από ένα άστοχο σουτ, θα σε σκοτώσω». Ήταν αυτά τα λόγια που σε βοήθησαν να τα αλλάξεις όλα;

«Όταν ο προπονητής σου δίνει αυτή την ελευθερία και την άνεση, τότε και εσύ νιώθεις πιο όμορφα και πιο καλά στο παρκέ. Συζητήσαμε πέρσι πολύ με τον κόουτς, ανέβηκα αρκετά με αυτές τις συζητήσεις και ιδιαίτερα στο ψυχολογικό κομμάτι και έτσι κατάφερα από απλός πιτσιρικάς να γίνω Κώστας για την ομάδα. Αλλά επαναλαμβάνω, το ζητούμενο είναι να κερδίζει η ομάδα και όχι τι κάνει ο Παπανικολάου ή ο κάθε παίκτης ατομικά. Δεν έχουμε καταφέρει τίποτα και πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας».

www.gazzetta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ