2012-11-10 14:31:10
Φωτογραφία για Νίκη με... πλανητικές συνέπειες
Ο ηγέτης της μεγαλύτερης υπερδύναμης ρίχνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη σκιά του σε όλες τις γωνιές της υφηλίου και επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις στα μεγάλα διεθνή μέτωπα. Αν και τυπικά εθνικές, οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές αποτελούν επί της ουσίας... παγκόσμια υπόθεση. Κι αυτό διότι, παρά τις αλλαγές των συσχετισμών που έχουν συντελεστεί παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια (τέλος Ψυχρού Πολέμου, πολυπολικότητα, Αραβική Ανοιξη, οικονομικές κρίσεις κ.ά.), οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη υπερδύναμη παγκοσμίως, μια υπερδύναμη της οποίας ο πρόεδρος παραδοσιακά αποκαλείται... «πλανητάρχης», καθότι ρίχνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τη σκιά του σε όλες τις γωνιές της υφηλίου. Οσο για τον Μπαράκ Ομπάμα, που μόλις πριν από μερικές ημέρες ανανέωσε για άλλα τέσσερα χρόνια τη θητεία του στον Λευκό Οίκο, αυτός μάλλον αποτελεί το δημοφιλέστερο ανά την υφήλιο πλανητάρχη στα χρονικά.


Διαβάστε περισσότερα Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πριν από τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης, όλες οι χώρες του κόσμου, εκτός από μόλις δύο (Ισραήλ, Πακιστάν), θα ψήφιζαν «δαγκωτό» Ομπάμα. Ως εκ τούτου, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως στο άκουσμα της επανεκλογής του Δημοκρατικού υποψηφίου ξέσπασαν πανηγύρια και χαρές σε ολόκληρο τον πλανήτη, από την Ευρώπη μέχρι την Ιαπωνία και από την Κένυα μέχρι την Ινδονησία.

Πίσω από τους πανηγυρισμούς κρύβεται μια «διττή» πεποίθηση: Πως η παραμονή του Ομπάμα στην εξουσία θα έχει θετικό αντίκρισμα στις διάφορες γωνιές του πλανήτη σε αντίθεση με μια εκλογή Ρόμνεϊ. Ακούγοντας το Ρεπουμπλικάνο να χρησιμοποιεί προεκλογικά, ως άλλο «γεράκι», σχεδόν πολεμικούς τόνους ενάντια στο Ιράν αλλά και στις Κίνα/Ρωσία, αντιλαμβάνεται κανείς το γιατί.

Η πολιτική του στα κρίσιμα διεθνή θέματα

Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ - ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ

Αναφορικά με τη Συρία, το πιθανότερο είναι ο Ομπάμα να ενισχύσει τους αντιπολιτευόμενους αντάρτες (ίσως ακόμη και με όπλα), αποφεύγοντας ωστόσο μια άμεση στρατιωτική εμπλοκή. Κατά τα λοιπά, δύο είναι τα μεγάλα στοιχήματα για τον Ομπάμα στην περιοχή: η επαναφορά της αραβοϊσραηλινής διένεξης σε τροχιά ειρηνευτικών συνομιλιών και η δημιουργία γεφυρών συνεργασίας με τα νέα καθεστώτα που γέννησε η Αραβική Ανοιξη.

ΙΡΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Βραχυπρόθεσμα (τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2013, οπότε έχουμε τις ιρανικές προεδρικές εκλογές), η επανεκλογή Ομπάμα συνεπάγεται ένα πράγμα: Πως δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος με την Τεχεράνη (παρά μόνο σε επίπεδο κυρώσεων). Στο μέτωπο του Αφγανιστάν, δε, η νέα αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να επισπεύσει, παρά τις διαφορετικές απόψεις των στρατηγών, τον ρυθμό αποχώρησης των στρατευμάτων με όριο το 2014.

ΕΥΡΩΠΗ

Δεδομένου ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας εξαρτάται άμεσα από την επιβίωση της Ευρωζώνης, ο Ομπάμα θέλει οπωσδήποτε να δει μια αποφασιστική και οριστική λύση απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Η νέα αμερικανική ηγεσία αναμένεται να συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς μια τέτοια κατεύθυνση.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Δεδομένου ότι ο Ομπάμα εξελέγη κυρίως χάρη στην ψήφο των Λατίνων, λογικό είναι η Λατινική Αμερική να πανηγυρίζει. Αλλωστε, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως μια εκλογή Ρόμνεϊ θα αποτελούσε πισωγύρισμα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με χώρες όπως η Βενεζουέλα, η Κούβα αλλά και το Μεξικό.

ΚΙΝΑ

Απέναντι στον κινεζικό γίγαντα και τα εμπορικά/νομισματικά «παιχνίδια» του Πεκίνου (εν προκειμένω τη χειραγώγηση του γουάν) ο Ομπάμα παρουσιάζεται περισσότερο διπλωματικός από ό,τι θα ήταν ο Ρόμνεϊ. Ωστόσο, δεν παραλείπει να ασκεί κριτική στο Πεκίνο, ενώ έχει πάρει και σαφή θέση υπέρ της Ιαπωνίας (μεγάλης ανταγωνίστριας της Κίνας σε διαφόρους τομείς).

ΡΩΣΙΑ

Η ρωσική ηγεσία εμπιστεύεται τον Δημοκρατικό ηγέτη πολύ περισσότερο απ' ό,τι τον Ρόμνεϊ. Ωστόσο, τα «αγκάθια» παραμένουν (Συρία, αντιπυραυλική ασπίδα, επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς), ενώ ο Πούτιν θεωρείται πιο σκληρός προς τους Αμερικανούς από τον Μεντβέντεφ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ - http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63735570
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ