2012-11-12 13:12:36
Φωτογραφία για Starbucks, Google και Amazon ελέγχονται για φοροδιαφυγή
Καθώς θεωρείται ότι καταβάλλουν ελάχιστους φόρους, σε σχέση με τα κέρδη τους

Σε επιτροπή του Kοινοβουλίου της Μεγάλης Βρετανίας κλήθηκαν να εμφανιστούν στελέχη των τριών πολυεθνικών εταιρειών, Starbucks, Google και Amazon, οι οποίες κατηγορούνται ότι φοροδιαφεύγουν συστηματικά, καταβάλλοντας ελάχιστους φόρους, σε σχέση με τα κέρδη από τις πωλήσεις που έχουν εντός της Μεγάλης Βρετανίας.

Στην Επιτροπή Δημοσίων Λογαριασμών (PAC), η οποία είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των δημόσιων οικονομικών υποθέσεων, θα εξετασθούν ο οικονομικός διευθυντής της Starbucks, ο διευθύνων σύμβουλος της Google UK, καθώς και ο διευθυντής δημόσιας πολιτικής της Amazon.

Σύμφωνα με έκθεση του Reuters, τον Οκτώβριο, η εταιρεία Starbucks, η μεγαλύτερη αλυσίδα καφέ στον κόσμο, κατέβαλε μόνο 8,6 εκατομμύρια λίρες συνολική φορολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 13 ετών, ενώ έχει συνολικές πωλήσεις 3,1 δισεκατομμυρίων λιρών.


Η Amazon UK πλήρωσε φόρους εισοδήματος πέρυσι 1.000.000 δολάρια, ενώ είχε πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο που κυμαίνονταν σε ένα ποσό μεταξύ 5,3 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η Google, με κέρδη 4 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι, πλήρωσε φόρο μόλις 4,2 εκατομμύρια λίρες το 201.

«Είναι δύσκολο για τον μέσο πολίτη να πιστέψει ότι η φορολογία τους είναι δίκαιη. Προκαλεί απίστευτο θυμό στους πολίτες ειδικά με την τρέχουσα οικονομική

κατάσταση», σημείωσε η Μάργκαρετ Χοτζ ,μέλος του εργατικού κόμματος στο Kοινοβούλιο και πρόεδρος της επιτροπής PAC, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε άλλες χώρες, για να καταπολεμηθούν τα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Πάντως η Starbucks ανακοίνωσε ότι ακολουθεί τους φορολογικούς κανόνες που διέπουν κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιείται και ζήτησε να πληρώσει το μερίδιο φόρων που της αναλογεί. Αντιθέτως η Google αρνήθηκε να σχολιάσει και η Αmazon δεν ανταποκρίθηκε στο δημοσιογραφικό αίτημα να σχολιάσει τις αναφορές, σύμφωνα με το Reuters.Πηγή: voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ