2012-11-12 19:26:03
Φωτογραφία για Κύπρος: Η τρόικα θέτει επιτακτικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων
Ακανθώδη ζητήματα έχουν ήδη ανακύψει στις διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυπριακή κυβέρνηση με το σημαντικότερο όλων τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου παραδέχθηκε τη Δευτέρα ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι υπό τις περιστάσεις, τις συνθήκες και τα δεδομένα η Λευκωσία θα καταφέρει να πετύχει κάποιους βασικούς στόχους που έχει θέσει.

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου και στην Κεντρική Τράπεζα βρέθηκαν ενεργειακά θέματα, θέματα φορολογίας, ενώ επρόκειτο να συζητηθεί ο προγραμματισμός έργων στη βάση σύμπραξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου Σόλωνα Κασίνη, οι τεχνοκράτες της τρόικας ζήτησαν πλήρη στοιχεία σε ό,τι αφορά τα έξοδα και τα υπολογιζόμενα έσοδα της Κύπρου από το φυσικό αέριο, καθώς και τις συνεργασίες που δρομολογούνται με γειτονικές χώρες.


Ο κ. Κασίνης είπε επίσης ότι ανέφερε στους τεχνοκράτες της τρόικας ότι η προκαταβολή την οποία θα λάβει η Κύπρος από τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων σε εταιρείες για έρευνες για το φυσικό αέριο ανέρχεται στο ποσό των 200 εκατ. ευρώ.

Δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρουν πως στις αλλεπάλληλες επαφές και συζητήσεις που έγιναν το τελευταίο τριήμερο η τρόικα έθεσε επιτακτικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, εκτιμώντας ότι πιθανές εισπράξεις 1 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών θα συμβάλουν στη μείωση του χρέους.

Ακόμη, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους η τρόικα θεωρεί δεδομένη τη μετατροπή των τραπεζικών αξιογράφων σε μετοχές, κάτι που θα πλήξει χιλιάδες φυσικά πρόσωπα ομολογιούχους των κυπριακών τραπεζών.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχθεί προτάσεις που αναιρούν πάγιες θέσεις του, όπως η πώληση επικερδών κρατικών εταιρειών.

Ο κ. Χριστόφιας θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, όπου το πρωί της Τρίτης θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με τους προέδρους των Θεσμικών Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

Εκεί θα γίνει ανασκόπηση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, εν όψει και της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Νοεμβρίου.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ