2012-03-23 08:03:12
Φωτογραφία για Τετ α τετ Παπανδρέου – Ερντογάν: Συρία και ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο


sigmalive/KYΠΕ 1 ώρα και 15 λεπτά διήρκησε η συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ερντογάν στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη .

Δεν είναι τυχαίο ίσως το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου όταν ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως πρωθυπουργός, αλλά κι όταν ουσιαστικά την ολοκλήρωσε, επισκέφτηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία.

Ο τουρκικός τύπος τη χαρακτηρίζει επίσκεψη αβροφροσύνης, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται στη δήλωσή του για τη Συρία κι όχι για τα ελληνο-τουρκικά κλπ. Προβάλλουν επίσης τη δήλωσή του, ότι τώρα μετά την πρωθυπουργία αισθάνεται πιο ελεύθερος.

«Έχω λιγότερο άγχος, αλλά ακόμη έχω πολλά πράγματα να κάνω. Αισθάνομαι πιο ελεύθερος και πιο καλά», είπε, ο Παπανδρέου στον Ερντογάν προτού ξεκινήσει η συνάντηση και ερωτηθείς πως αισθάνεται μετά την παραίτηση από την πρωθυπουργία.


Ο κ. Παπανδρέου θα πάρει μέρος στη διήμερη συνάντηση της Ειδικής Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τον αραβικό κόσμο, που αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη, με την ιδιότητα του Προέδρου της Διεθνούς.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κατ’ αυτήν συζητήθηκε το θέμα της Συρίας. «Παρακολουθούμε και υποστηρίζουμε φυσικά την πρωτοβουλία του Κόφι Ανάν και της Αραβικής Ένωσης», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, για να προσθέσει: «Υποστηρίζουμε όσα κάνουν και πιστεύουμε βαθιά ότι υπάρχει ανάγκη για ελεύθερες, ανοιχτές εκλογές στη Συρία. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα ανθρωπιστικής βοήθειας με τις οργανώσεις που έχουν πρόσβαση στο λαό της Συρίας αυτή τη στιγμή”. Τόνισε ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα όπως το Ιράν, η Αραβική Ανοιξη και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

“Έχω εργαστεί από παλιά με τον κ. Ερντογάν για τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία”, είπε ο Παπανδρέου και συνέχισε: “Εδώ και 10 χρόνια αυτές οι σχέσεις έχουν γίνει πιο ζεστές και ειδικά σε θέματα οικονομικής συνεργασίας, τουρισμού και άλλων τομέων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη προβλήματα. Πρέπει να ασχολούμαστε με αυτά, να τα συζητάμε, όπως το Κυπριακό, την υφαλοκρηπίδα, τα ζητήματα που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κ.λπ. Αυτά είναι θέματα που βρίσκονται φυσικά στην ατζέντα των συζητήσεών μας και οι δύο χώρες είναι ανάγκη να συζητούν όλα αυτά τα ζητήματα.”

Οικοδεσπότης της συνάντησης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι το τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο θα εκπροσωπηθεί μεταξύ άλλων από τον πρόεδρό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Αντικείμενο της συνάντησης είναι οι εξελίξεις στη Συρία και γενικότερα στις αραβικές χώρες και η ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της περιοχής.

Ο κ. Παπανδρέου αύριο πρόκειται να επισκεφθεί στο Φανάρι τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

 

Δελαβέκουρας: «Χρειάζεται άδεια για επιστημονικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα»SigmaLive/ΚΥΠΕ Ο Εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας δήλωσε ότι σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας για θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες σε περιοχές διεθνών υδάτων που βρίσκονται υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χρειάζεται και ζητείται η ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, ώστε να χορηγείται η σχετική άδεια εφόσον απαιτείται.

Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, γίνονται οι απαραίτητες παραστάσεις.

Ο κ. Δελαβέκουρας σημείωσε ότι εξυπακούεται ότι υπάρχει εν προκειμένω στενός και συνεχής συντονισμός με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς με και το Λιμενικό Σώμα, υπογραμμίζοντας ότι η θέση της Ελλάδας παραμένει αταλάντευτη.

Όσον αφορά κινήσεις ελληνικών ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο, ο κ. Δελαβέκουρας είπε ότι η ελληνική πλευρά δεν προέβη σε καμία επίσημη ενημέρωση της τουρκικής πλευράς και δεν έχει υποχρέωση να το κάνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα «με συνέπεια ζητάει πλήρη ενημέρωση από την τουρκική πλευρά, όπως και από οποιαδήποτε άλλη πλευρά, όταν πρόκειται για τη διεξαγωγή θαλασσίων επιστημονικών ερευνών σε περιοχή διεθνών υδάτων υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

  http://www.sigmalive.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ