2012-03-23 16:12:22
Φωτογραφία για Απάντηση της Άγκυρας για το Πίρι Ρέις
Στην παράσταση διαμαρτυρίας της Αθήνας για τις έρευνες του σκάφους Πίρι Ρέις απάντησε την Παρασκευή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ισχυριζόμενο ότι η «ακαδημαϊκή ναυτική έρευνα» μπορεί να διεξάγεται ελεύθερα στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, χωρίς τα παράκτια κράτη να χρειάζεται να ζητούν άδεια το ένα από το άλλο.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ακόμη ότι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο Πέλαγος δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, και ότι ένα μορατόριουμ για την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου εκτός των χωρικών υδάτων - που επιβάλλονται από συμφωνία του 1976 - εξακολουθεί να τηρείται. «Αλλά η ακαδημαϊκή έρευνα δεν καλύπτεται από τη συμφωνία του 1976 και μπορεί να διεξάγεται ελεύθερα» σύμφωνα πάντα με το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Το υπουργείο υποστηρίζει επίσης ότι το Πίρι Ρέις διεξάγει «βιολογικές και ωκεανογραφικές έρευνες», που δεν έχουν καμία σχέση με φυσικό αέριο ή εξόρυξη πετρελαίου. «Το τουρκικό πανεπιστήμιο που είναι υπεύθυνο για τη μελέτη είναι επίσης πρόθυμο να πραγματοποιήσει παρόμοια ακαδημαϊκά προγράμματα σε συνεργασία με ελληνικά ιδρύματα, αναφέρει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη «θετική και εποικοδομητική προσέγγιση.»


Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο πρέπει να οριοθετηθεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ότι η εγγύτητα των ελληνικών νησιών στα τουρκικά παράλια αποτελεί «ειδική περίσταση» που δικαιολογεί απόκλιση από την αρχή της μέσης γραμμής. Στην αντίθετη περίπτωση, υποστηρίζει η Άγκυρα, η Ελλάδα θα αποκτήσει τα δικαιώματα για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων σχεδόν σε όλο το Αιγαίο. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ