2012-11-20 10:43:05
Φωτογραφία για Ανοιξε διάλογο για το Κουρδικό
από τον Κώστα Γουλη

Το αγκάθι του κουρδικού ζητήματος επιχειρεί να βγάλει η Τουρκία και στην κατεύθυνση αυτή καταλυτική φαίνεται ότι είναι η εμπλοκή του ιστορικού ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Ο φυλακισμένος στο νησάκι Ιμραλί ηγέτης κάλεσε τους εκατοντάδες Κούρδους φυλακισμένους, οι οποίοι πραγματοποιούσαν απεργία πείνας από το Σεπτέμβριο, να σταματήσουν την ακραία διαμαρτυρία τους, που στόχευε στη βελτίωση των συνθηκών κράτησής του και στην αναγνώριση του δικαιώματός τους για χρήση της κουρδικής γλώσσας στα δικαστήρια.

Η παρέμβαση του Οτσαλάν έγινε μετά από συνομιλίες που είχε με στελέχη των τουρκικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ραντικάλ», υπενθυμίζοντας σε όλους την προ ετών επαφή της τουρκικής κυβέρνησης με στελέχη του ΡΚΚ στο Οσλο, η οποία στόχευε στον τερματισμό του αντάρτικου.

Συνομιλίες υπήρξαν στο παρελθόν και θα διεξαχθούν στο μέλλον, δήλωσε χτες ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Σαντουλάχ Εργκίν, παραδεχόμενος στην ουσία τις επαφές αλλά και το ενδεχόμενο νέων επαφών. Η αντιπολίτευση εμφανίστηκε θετική στο ζήτημα, επισημαίνοντας την ανάγκη να ξεκαθαριστεί ότι στο τραπέζι δε θα τεθούν απαράδεκτα αιτήματα των Κούρδων.


Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται πρόθυμη, σύμφωνα με αναλυτές, να κλείσει οριστικά το Κουρδικό, ανησυχώντας για τις εξελίξεις στο ζήτημα λόγω του συνεχιζόμενου εμφύλιου στη Συρία. Στην Αγκυρα φοβούνται την ενδυνάμωση των κουρδικών οργανώσεων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο ζήτημα και τους τελευταίους μήνες οι Τούρκοι κυβερνώντες δραστηριοποιήθηκαν έντονα, προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις με το αυτόνομο Κουρδιστάν στο Ιράκ. Αρκετοί μάλιστα αποδίδουν στην εμπλοκή της Τουρκίας στη συριακή κρίση τα επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στη βόρεια Συρία μεταξύ αντικαθεστωτικών και Κούρδων, όπως τα χτεσινά μεταξύ μελών της Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), μιας οργάνωσης που διατηρείι δεσμούς με το ΡΚΚ, και Σύριων ανταρτών στην περιοχή της Ρας αλ Αϊν.

agelioforos.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ