2012-11-20 18:30:51
Φωτογραφία για ΣΕ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ (VIDEO)
Σε εξέλιξη από τις 5 το απόγευμα βρίσκεται η κρίσιμη Σύνοδος του Eurogroup η οποία αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης. 

Οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων συνεδρίασαν σήμερα το πρωί και τη σκυτάλη θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών στις 6 το απόγευμα.

Οι εμπειρογνώμονες αναζήτησαν έναν συνδυασμό «τεχνικών λύσεων» για την κάλυψη του λεγόμενου χρηματοδοτικού κενού, ύψους 32,5 δισ. ευρώ ως το 2016, αλλά και για την ελάφρυνση των δανείων προς την Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πορεία προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και θα παρουσιάσουν τις εκτιμήσεις τους για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μαζί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, πρέπει να αναζητήσουν μια συμβιβαστική λύση για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, αναφέρουν πληροφορίες που δημοσιεύουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, προβλέποντας παράλληλα ότι το σημερινό Eurogroup θα δώσει «μερική λύση», με την οποία θα καλύπτεται το χρηματοδοτικό κενό μέχρι το 2014 και ότι σημαντικό μέρος των αποφάσεων θα μετατεθεί τον Δεκέμβριο.


Αναφορικά με την αντιπαράθεση του ΔΝΤ με τις χώρες της Ευρωζώνης για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμούν ότι λίγο-πολύ όλες οι πλευρές θα κάμψουν τις απαιτήσεις τους και τελικά θα επέλθει ο συμβιβασμός.

Επιπλέον, στην ΕΚΤ εκτιμούν ότι η λύση που θα δώσει το Eurogroup για το ελληνικό χρέος θα περιέχει «λίγο από όλα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία πιθανολογούν ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε ένα «μείγμα» λύσεων, όπως για παράδειγμα η μείωση (ή ακόμα και ο μηδενισμός) των επιτοκίων δανεισμού, η επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων, η μερική παραίτηση της ΕΚΤ από τα κέρδη της στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που κατέχει, η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και πιθανώς άλλες παρεμβάσεις που δεν έχουν γίνει γνωστές.

Πράσινο φως για τη δόση

Σε ό,τι αφορά την έγκριση της επόμενης δόσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Eurogroup θα ανάψει το πράσινο φως, μέχρι να δοθεί η τελική έγκριση, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 26 Νοεμβρίου ή και αργότερα. Η απόφαση θα πρέπει να λάβει την έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων, εκ των οποίων και της Γερμανίας, ούτως ώστε να εκταμιευθεί περί τις αρχές Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, διαφαίνεται ότι πλέον, κοινή αντίληψη των δανειστών της Ελλάδας είναι ότι η χώρα έχει κάνει το καθήκον της και τώρα έχει έρθει η σειρά τους να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται είναι αν το Eurogroup θα σταθεί στο ύψος των ελληνικών προσδοκιών, εγκρίνοντας εκτός από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και τα υπόλοιπα περίπου 13 δισ. από τις δόσεις του 2012.        

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο οποίο επιμένει το ΔΝΤ, οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να ληφθούν τέτοιου είδους πολιτικές αποφάσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ