2012-11-21 09:22:12
Φωτογραφία για Ρόμπερτ Φισκ: Οι «μύθοι» για τον πόλεμο στη Γάζα Επανάληψη των ίδιων «κλισέ» επί χρόνια, γράφει στον Independent
Μικρός Παλαιστίνιος, τραυματισμένος από ισραηλινά πυρά, ουρλιάζει καθώς δέχεται τις πρώτες βοήθειες σε νοσοκομείο στη Πόλη της Γάζας την Τρίτη (REUTERS/Ahmed Zakot)

«Εδώ είμαστε πάλι», γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ στον «Independent». «Το Ισραήλ θα "ξεριζώσει την παλαιστινιακή τρομοκρατία" _ το οποίο ισχυρίζεται ότι κάνει, ανεπιτυχώς, επί 64 χρόνια».Και εμείς οι δημοσιογράφοι, συνεχίζει ο κορυφαίος αυτός ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Μέση Ανατολή, επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια κλισέ επί τόσα χρόνια.

Η δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Αχμεντ Τζαμπάρι ήταν μια «στοχευμένη επίθεση», μια «χειρουργική αεροπορική επιδρομή» _ όπως και οι υπόλοιπες «χειρουργικές αεροπορικές επιδρομές» του Ισραήλ που σκότωσαν 1.200 Λιβανέζους, κυρίως αμάχους, στον Λίβανο το 2006,  1.300 Παλαιστίνιους, κυρίως αμάχους, στη Γάζα το 2008-9, την έγκυο γυναίκα στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα και τους 11 αμάχους σε ένα σπίτι τη Δευτέρα. «Τουλάχιστον η Χαμάς δεν υποστηρίζει ότι οι ρουκέτες της έχουν οτιδήποτε το "χειρουργικό"».


Η αναλογία παλαιστινίων και ισραηλινών θυμάτων στη Γάζα φθάνει το 16:1. «Θα ανέβει, αναμφίβολα». Το 2008-9 ήταν 100:1.

Σύμφωνα με τον Φισκ, οι ίδιοι και οι ίδιοι μύθοι επαναλαμβάνονται. «Ο προηγούμενος ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα ήταν μια τόσο τεράστια επιτυχία _ στην εκρίζωση της τρομοκρατίας, βεβαίως _ που οι δήθεν ελίτ μονάδες τους δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν ούτε τον δικό τους αιχμάλωτο στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, τον οποίο παρέδωσε τελικά πέρυσι προσωπικά ο Τζαμπάρι».

Ο Τζαμπάρι ήταν «ο υπ' αριθμόν ένα σκοτεινός ηγέτης της Χαμάς», σύμφωνα με το Associated Press. Πώς όμως είναι δυνατόν να είναι σκοτεινός, αναρωτιέται ο Φισκ, όταν γνωρίζουμε την ημερομηνία γέννησής του, λεπτομέρειες για την οικογένειά του, τα χρόνια φυλάκισής του στο Ισραήλ «κατά τα οποία άλλαξε στρατόπεδο από την Φατάχ στη Χαμάς»; Παρεμπιπτόντως, «τα χρόνια που πέρασε ο Τζαμπάρι σε ισραηλινή φυλακή δεν τον μετέτρεψαν σε ειρηνιστή, έτσι δεν είναι»;

Τι μπορεί όμως να σταματήσει «αυτή την ανοησία, αυτό τον σκουπιδοπόλεμο;» γράφει ο Φισκ. «Εκατοντάδες ρουκέτες πέφτουν στο Ισραήλ. Αλήθεια. Χιλιάδες στρέμματα γης υφαρπάζει από τους Αραβες το Ισραήλ _ για εβραίους και μόνο εβραίους _ στη Δυτική Οχθη. Δεν απομένει αρκετή γη εκεί για ένα παλαιστινιακό κράτος».

Παραδόξως, συνεχίζει, το πρόβλημα είναι ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Δυτική Οχθη και η πολιορκία της Γάζας φέρνουν πιο κοντά ακριβώς αυτό που φοβούνται οι Ισραηλινοί: την καταστροφή του Ισραήλ.

«Το Ισραήλ αποκαλεί αυτό το τελευταίο λουτρό αίματος Επιχείρηση Πυλώνα της Αμυνας. Μάλλον πρόκειται για Πυλώνα της Υποκρισίας», καταλήγει ο βρετανός δημοσιογράφος.   

http://www.tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ